" /> Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) - ЗУСТРІЧ ІЗ МОЛОДІСТЮ Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
 
 
 
    
 
Головна
Новини
Про організацію
Голова УСВА
Публікації
Електронні книги УСВА
Акції
Документи
Нормативні документи
Ветеранські закони
Фотогалерея
Зв`язок
Музей
Реабілітація
Питайте-відповідаємо
Локальні війни
Анонси
Книга вдячності
Організації УСВА
Сайти ветеранів
Фестивалі
Майбутнє України
 


Погода
Погода!


40983188 Відвідувачів
Укрінформ
Міністерство оборони
Урядовий портал
Орденские планки – ветеранам
Боевое Братство
Президент України Офіційне інтернет-представництво
ЗУСТРІЧ ІЗ МОЛОДІСТЮ Надрукувати Надіслати електронною поштою
Image
вручення членських квитків УСВА
  Минулої суботи в одному із затишних місць смт. Царичанка, в рамках підготовки та проведення заходів до Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав і 20 – ї річниці виведення військ колишнього СРСР з Республіки Афганістан,  проходила зустріч учасників бойових дій у Чехословаччині (1968-1969 рр.). Із 24 приорільців, які при проходженні служби у лавах Радянської Армії перебували під час політичного конфлікту у цій країні, прибула більшість - із Царичанки, Преображенки, Михайлівки, Молодіжного, Могилева, приїхали і їх ровесники із Петриківського району.   Голова Царичанської районної організації воїнів-інтернаціоналістів «Захист» Української спілки ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) Юрій Йонович Швець сердечно привітав присутніх, побажав усім міцного здоров’я, добробуту, згуртованості. Такі ж теплі побажання та запевнення, що держава піклується про своїх синів, які з честю виконували свій обов'язок захисника Вітчизни, прозвучали і під час привітання військового комісара Царичанського району    Євгена Анатолійовича Хархоти та заступника голови районної ради ветеранів Івана Івановича Петрушевського.
  Ю. Й. Швець, зокрема, розповів, що під проводом організації відбуваються зустрічі воїнів-інтернаціоналістів у первинних організаціях з метою проведення заходів до Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав і 20 – ї річниці виведення військ колишнього СРСР з Республіки Афганістан та підтримання тісного зв’язку між ними, надання необхідної допомоги, с координування дій зі школами для налагодження високого рівня патріотичного виховання молоді.  У Царичанському районі проведені змагання між сільрадами з міні-футболу та волейболу на приз імені В’ячеслава Яременка, готуються до фестивалю патріотичної пісні.
  На жаль, реєстрація учасників бойових дій на територіях інших держав у районі проведена ще не повністю. Але за той час, що діє Царичанська районна організація воїнів-інтернаціоналістів «Захист» Української Спілки ветеранів Афганістану, її активісти знайшли ще 14 колишніх воїнів-інтернаціоналістів і допомогли їм оформити необхідні документи, що забезпечують отримання пільги. Царичанська РОВІ «Захист» є місцевим осередком Української спілки ветеранів Афганістану (УСВА). Нещодавно надійшли посвідчення для її членів та нагрудні значки, що й були вручені на цій зустрічі бойових друзів. Усі дружно привітали й двох ювілярів з їх 60-річчям: М.Л. Вергуна з Молодіжного та В.М. Мосієнка з Михайлівки.
  Легка хмарка суму зупинилася над загалом радісною зустріччю на хвилину мовчання. Поіменно згадали усіх воїнів-інтернаціоналістів району, які не дожили до сьогоднішнього дня, а їх уже 14. Не один із них пішов зарано через душевні рани, особливо отримані під час служби в Афганістані.
  ... Зустріч тривала. Чоловіки поважних літ та з молодою душею поринули у свою незабутню юність. Дійсно, зустріч із однополчанами зробила неможливе: у дружньому колі, за спогадами, вони знов почували себе завзятими юнаками, котрим дали справжнє бойове, не навчальне, завдання.
  Звичайно, із сьогоднішнього часу ця подія нами, сучасними, оцінюється зовсім по-іншому. Така вже особливість історії: коментувати. А тоді радянські солдати виконували наказ свого командування. Нове керівництво Чехословаччини 1968 року (перший секретар ЦК КПЧ О. Дубчек, президент Л. Свобода) розпочало істотні перетворення: передбачалася демократизація суспільно-політичного життя, скасування цензури у ЗМІ, встановлення ринкової економіки та інше, що дало можливість аналітикам назвати цей період «Празькою весною». Однак це різко суперечило стилю радянського керівництва. Тому у ніч із 20 на 21 серпня 1968 року 5 держав членів Варшавського Договору ввели свої війська до Чехословаччини. На щастя, ніяких глобальних бойових дій не велося. Хоча під час різних протестних акцій були жертви. За спогадами наших земляків М.А. Грисенка, П.І. Білоцерківського, В.В. Пузя, В.С. Загребельного, С.П. Єрмолаєва, М.І. Максютенка, місцеве населення ставилося до них досить лояльно.
Колишні воїни згадували найбільш пам’ятні епізоди своєї служби, жваво обговорювали реалії сьогодення. Кожна розповідь сприймалася товариством уважно, пізнавали знайомі назви місць дислокації частин, вітали один одного колеги з військових спеціальностей та родів військ. Напевне, кожен був би радий, щоб подібні зустрічі стали традиційними та частішими.
Катерина КРУТЬ
Юрій ШВЕЦЬ
смт. Царичанка, Дніпропетровська область

 
< Попередня   Наступна >

 

 
 
© 2005-2018, Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
www.usva.org.ua
pressusva@ukr.net
При любом использовании материалов сайта гиперссылка на usva.org.ua обязательна.
Редакция usva.org.ua может не разделять точку зрения авторов статей
и ответственности за содержание републицируемых материалов не несет.