" /> Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) - КОМУ І НА СКІЛЬКИ 3 1 ЖОВТНЯ ПІДВИЩЕНО ПЕНСІЇ? Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
 
 
 
    
 
Головна
Новини
Про організацію
Голова УСВА
Публікації
Електронні книги УСВА
Акції
Документи
Нормативні документи
Ветеранські закони
Фотогалерея
Зв`язок
Музей
Реабілітація
Питайте-відповідаємо
Локальні війни
Анонси
Книга вдячності
Організації УСВА
Сайти ветеранів
Фестивалі
Майбутнє України
 


Погода
Погода!


41042062 Відвідувачів
Орденские планки – ветеранам
Президент України Офіційне інтернет-представництво
Міністерство оборони
Урядовий портал
Боевое Братство
Укрінформ
КОМУ І НА СКІЛЬКИ 3 1 ЖОВТНЯ ПІДВИЩЕНО ПЕНСІЇ? Надрукувати Надіслати електронною поштою
 З 1 жовтня нинішнього року відбулося чергове підвищення пенсій згідно з рішенням уряду, який ще на початку нинішнього року обіцяв збільшити оцінку величини одного року страхового стажу та розмір прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб. Прокоментувати цей факт кореспондент попросила директора департаменту пенсійного забезпечення Мінпраці Миколу Шамбіра. Він нагадав, що з 1 січня нинішнього року оцінка величини одного року страхового стажу становила 1,2%. Раніше, як відомо, вона сягала лише 1%. А ось з 1 жовтня цей показник збільшився до 1,35%.
«Наприклад, якщо пенсіонер має 40 років страхового стажу, - повідомив директор департаменту, - то до 1 січня 2008 року його пенсія обчислювалася у розмірі 40% від заробітку, з 1 січня - у розмірі 48%, а з 1 жовтня становитиме 54% (40x12x1,35/1200).»
Як зазначили у Мінпраці, згідно зі статтею 24 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» за кожний повний рік стажу на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за Списком №1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затвердженим Кабінетом Міністрів України, до страхового стажу додатково зараховується по одному року.
Так, якщо пенсіонер має 40 років стажу роботи, з них 20 років - на підземних роботах, то з 1 жовтня 2008 року пенсія йому обчислюватиметься у розмірі 81% від заробітку ((40+20)х х1,35/1200).
«Крім того, з 1 жовтня 2008 року зріс до 498 грн і прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність. Відповідно, у зв'язку зі збільшенням такого соціального стандарту, зростуть також розміри пенсійних виплат, які розраховуються з його урахуванням», - відзначив Микола Шамбір. Він конкретизував, що це стосується:
підвищень ветеранам війни (інвалідам війни І групи розмір підвищення становитиме 249 грн (498x50%), II групи - 199 грн (498x40%), III групи -149,40 грн, учасникам бойових дій та членам їх сімей, зазначеним у пункті 1 статті 10 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», а також дружинам (чоловікам) померлих інвалідів Великої Вітчизняної війни, які не одружилися вдруге, - 124,50 грн, учасникам війни -49,80 грн);
пенсій за особливі заслуги (пенсія за особливі заслуги, в залежності від заслуг особи, встановлюється у розмірі від 20 до 40 відсотків прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, тобто, її розмір становитиме від 99,60 грн до 199,20 грн);
щомісячної доплати до пенсії непрацюючим пенсіонерам, вивільненим у зв'язку із закриттям Чорнобильської АЕС (щомісячна доплата становить при стажі роботи на цій станції до 5 років 25 відсотків розміру прожиткового мінімуму, визначеного на відповідний рік для осіб, які втратили працездатність. За кожний наступний повний рік роботи щомісячна доплата збільшується на 5 відсотків розміру зазначеного прожиткового мінімуму. Максимальний розмір щомісячної доплати не може перевищувати розміру такого мінімуму);
додаткових пенсій особам, віднесеним до 1, 2, 3, та 4 категорій по-страждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи (інвалідам І групи розмір додаткової пенсії становитиме 149,40 грн (498x30%), II групи - 99,60 грн (498x20%), III групи, дітям-інвалідам, а також особам, хворим на променеву хворобу, - 74,70 грн (498x15%), особам, віднесеним до 2 категорії, - 74,70 грн (498x15%), до 3 категорії - 49,80 грн (498x10%), до 4 категорії - 24,90 грн (498x5%);
державної соціальної допомоги на догляд, передбаченої Законом України «Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та інвалідам» (встановлюється в залежності від категорії непрацездатних у розмірі від 15 до 50 відсотків прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність);
підвищень до пенсій особам, яким надано статус жертв нацистських переслідувань (в залежності від їх категорії розмір підвищення визначається у розмірі від 10 до 50 відсотків прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність).
«Збільшиться й надбавка до пенсії почесним донорам України. Вона встановлюється у розмірі 10 відсотків від прожиткового мінімуму на одну особу в розрахунку на місяць, який з 1 жовтня 2008 року сягне 626 грн. Відповідно, розмір надбавки становитиме 62,60 грн», - продовжив Микола Шамбір.
Не залишаться поза увагою й діти війни. Вони також отримають збільшену надбавку до своєї пенсії у розмірі 49,80 грн. Підвищені виплати одержать близько 11 млн літніх людей.
Усі перерахунки, пов'язані із зазначеними змінами, здійснюються Пенсійним фондом України автоматизовано, за матеріалами пенсійної справи. Тобто, пенсіонерам не потрібно подавати заяви та будь-які інші додаткові документи.
Наталія ТИХОНЕНКО

 
< Попередня   Наступна >

 

 
 
© 2005-2018, Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
www.usva.org.ua
pressusva@ukr.net
При любом использовании материалов сайта гиперссылка на usva.org.ua обязательна.
Редакция usva.org.ua может не разделять точку зрения авторов статей
и ответственности за содержание републицируемых материалов не несет.