" /> Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) - Відбір у миротворці Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
 
 
 
    
 
Головна
Новини
Про організацію
Голова УСВА
Публікації
Електронні книги УСВА
Акції
Документи
Нормативні документи
Ветеранські закони
Фотогалерея
Зв`язок
Музей
Реабілітація
Питайте-відповідаємо
Локальні війни
Анонси
Книга вдячності
Організації УСВА
Сайти ветеранів
Фестивалі
Майбутнє України
 


Погода
Погода!


41227800 Відвідувачів
Міністерство оборони
Орденские планки – ветеранам
Боевое Братство
Укрінформ
Президент України Офіційне інтернет-представництво
Урядовий портал
Відбір у миротворці Надрукувати Надіслати електронною поштою
    Незважаючи на те, що Косово вже не сербська провінція, а незалежна держава, бажаючих поїхати туди виконувати миротворчу місію 00Н в Україні менше не стало. Порівняно із шістьма іншими місіями, в яких бере участь Україна, це все ж таки Європа. Хоча і з мусульманським присмаком. «Главред» побував на відборі чергової партії тих, хто в найближчому майбутньому примірятиме на себе оонівські блакитні берети.

   З одного боку плацу за деревами ховаються вантажне авто, БТР та декілька десятків міліціонерів з щитами та гумовими кийками, а з протилежного - вовтузиться вже «розігрітий» натовп, який от-от стикнеться з охоронцями порядку. Через кілька хвилин відбуваються «масові заворушення» - молодики (вони ж курсанти-першокурсники університету внутрішніх справ) задираються з міліціонерами (майбутніми ж миротворцями!!!). Останні поступово відтісняють натовп, вправно відловлюючи особливо «гарячі голови». Боротьба з масовими заворушеннями - якраз та із ситуацій, з якими повинні вміти впоратись наші миротворці у Косові.
   Окрім цього масового дійства, наші бійці досить ефектно та, за словами голови комісії Департаменту миротворчих операцій Секретаріату ООН Свена Ван Руна, кваліфіковано справились і з багатьма іншими завданнями, які можуть виникати під час служби на Балканах.
   Перехоплення небезпечних бандитів та охорона VІР-персон, що продемонстрували українські миротворці, мали навіть більш живий та реалістичний вигляд, ніж відповідні сцени з американських бойовиків. Декілька пострілів у повітря - і за лічені секунди злочинці лежать долілиць.
   Ламання дерев'яних палок та черепиці руками і головою - ще один обов'язковий елемент підготовки охоронців. Під натиском ударів майбутніх миротворців дерев'яні тріски та уламки черепиці розлітались, як пінопласт. Мимоволі хотілось власноручно перевірити, чи справді це не пінопласт. Також були втішені любителі «рукопашки» - її у програмі представників внутрішніх військ не бракувало.
   Окрім фізичної та вогневої підготовки, яка є, безумовно, обов'язковим елементом відбору для участі в міжнародних миротворчих контингентах, не менш важливим є і знання командирами підрозділів
англійської мови. Саме вона є мовою спілкування з контингентами інших країн та штаб-квартирою ООН –«Варіант "читаю зі словником" тут не проходить, розповідають досвідчені українські офіцери.
   Участь у миротворчих місіях ООН винятково добровільна і щороку має непоганий конкурс. Цього року для місії в Косові на 115 місць подалося 370 кандидатів. Загалом, відбір жорсткий, і випадкові люди туди не потрапляють. Спочатку їх відбирають наші спеціалісти в Спеціальному миротворчому центрі, а вже потім їх перевіряє спеціальна комісія ООН. Українські офіцери розповідають. про те, що в Косові на наших миротворців ніколи не жалілись, навпаки - вважають, їх одними з найбільш кваліфікованих.
   Летальний кінець, який стався з нашим миротворцем у березні цього року під час масових заворушень у Косові, миротворців, які заступлять на службу в Косово до кінця цього року, не лякає. Майор міліції Сергій Кравченко - один із тих, хто незабаром поїде на миротворчу місію в Косово. Це вже друга поїздка Кравченка на Балкани, першого разу відслужив там миротворцем у 2004 році. Він розповів кореспонденту «Главреда», що найчастіше в тих краях доводиться управлятись з масовими заворушеннями, супроводом сербських депутатів і перевезенням вибухівки. Кравченко каже, що страху перед поїздкою нема, а безпека підрозділів переважно лежить на плечах їхніх командирів.
  Проректор Київського національного університету внутрішніх справ полковник міліції Валерій Сокуренко не приховує, що саме фінансовий бік питання найчастіше штовхає офіцерів зголошуватись на річну службу, зокрема в Косові. Окрім української зарплати, додається ще оонівський оклад, який, залежно від посади, становить від $960 до $1300 на місяць. За останні вісім (!) років розмір зарплати українських миротворців у Косові не змінювався. Однак у 2000 році за рік служби на Балканах український миротворець міг заощадити на невеличку однокімнатну квартиру в Києві. Тепер для такої покупки потрібно провести далеко не один рік на миротворчих місіях.
  «Окрім зарплати, - додає начальник Спеціального миротворчого центру підполковник Андрій Сачаво, - додатковим стимулом є ще й те, що один рік служби в миротворчій місії прирівнюється до трьох років служби в Україні». Раніше українським миротворцям, які пройшли Косово, надавали статус учасника бойових дій, що згодом було скасовано урядом Віктора Януковича. У березні цього року РНБО прийняла рішення про надання статусу учасників бойових дій тим, хто служить у Косові у складі українського миротворчого контингенту, та направила його в Кабмін, який і має затвердити це власною постановою.
ЮРІЙ ОНИШКІВ
ВЛАДИСЛАВ МУСІЄНКО (Фото)
"Главред"
 
< Попередня   Наступна >

 

 
 
© 2005-2018, Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
www.usva.org.ua
pressusva@ukr.net
При любом использовании материалов сайта гиперссылка на usva.org.ua обязательна.
Редакция usva.org.ua может не разделять точку зрения авторов статей
и ответственности за содержание републицируемых материалов не несет.