" /> Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) - В інтернеті відкрилася гігантська бібліотека ЄС з вільним доступом Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
 
 
 
    
 
Головна
Новини
Про організацію
Голова УСВА
Публікації
Електронні книги УСВА
Акції
Документи
Нормативні документи
Ветеранські закони
Фотогалерея
Зв`язок
Музей
Реабілітація
Питайте-відповідаємо
Локальні війни
Анонси
Книга вдячності
Організації УСВА
Сайти ветеранів
Фестивалі
Майбутнє України
 


Погода
Погода!


41047853 Відвідувачів
Орденские планки – ветеранам
Президент України Офіційне інтернет-представництво
Міністерство оборони
Урядовий портал
Боевое Братство
Укрінформ
В інтернеті відкрилася гігантська бібліотека ЄС з вільним доступом Надрукувати Надіслати електронною поштою
   Учора ЄС офіційно відкрив сайт європейської електронної бібліотеки, повідомляє «Франс прес». Вона отримала назву Europeana («Юропіана»), хоча, можливо, з часом у нас приживеться українізована форма цієї назви — «Європіана». Це приблизно два мільйони видань у цифровому форматі: аудіо, відео та фотоматеріали, фільми, картини, мапи, газети, нотні матеріали, історичні документи, художня і наукова література та рукописи і старовинні манускрипти. Доступ до цієї гігантської віртуальної бібліотеки є вільним, безкоштовним, тому користувачі інтернету з усього світу отримали можливість користуватися матеріалами більшості бібліотек, архівів та музеїв країн Європи.   Робота з розширення інтернет–бібліотеки триває і до 2010 року її користувачам будуть доступні вже 10 мільйонів видань. На їх оцифрування знадобиться 350—400 млн. євро. Цифра вражає, але потрібно пам’ятати, що це лише крапля у морі, оскільки всі європейські бібліотеки разом мають у своїх запасниках 2,5 мільярда книг. До 2012 року в цифровий формат буде переведено лише чотири відсотки з цього велетенського запасу, тобто приблизно 100 мільйонів книг.
  На створення «Європіани» надихнув європейців античний приклад матері всіх бібліотек — книгозбірні в Александрії.
  «Інтернет та цифрові технології «дозволять чеському студенту отримати доступ до Британської бібліотеки без поїздки до Лондона, а шанувальнику мистецтва з Ірландії ближче придивитися до Мони Лізи, не відвідуючи «Лувра» — сказала на церемонії відкриття комісар ЄС із нових технологій Вівіан Редінг. Штат віртуальної бібліотеки нараховує лише 14 осіб, а річний бюджет — 2,5 млн. євро. Доволі скромно, як для такого грандіозного проекту. Але в цю суму не входить вартість переведення друкованих та інших матеріалів у цифровий формат.
Окрім фінансування проекту, до вирішення залишаються ще кілька проблем. Головна з них — розробка надійних методів довготривалого зберігання велетенських обсягів інформації та вирішення питання авторських прав. Варто запам’ятати адресу сайту загальноєвропейської цифрової бібліотеки — http://www.europeana.eu.
  Європейський інтернет–проект не є першим у світі. 2006 року одна американська комп’ютерна фірма започаткувала подібний проект, але через 18 місяців відмовилася від нього з фінансових міркувань. На той час її запасники нараховували 750 тис. цифрових найменувань. Піонером у цьому напрямку є американська компанія Google, яка започаткувала свій проект Google Book Search («Пошук книг») 2004 року і стверджує, що на цей час уже має сім мільйонів цифрових найменувань.
  Проект «Європіана» був започаткований 2005 року з ініціативи Франції. Тому й не дивно, що з двох мільйонів цифрових одиниць «Європіани» більше половини представлені Францією. Навіть фільм про падіння Берлінської стіни представлений не Німеччиною, а Францією. Для порівняння, 90 відсотків світового сектору інтернету є англомовним і лише приблизно два відсотки є франкомовним. Для прикладу, внесок у «Європіану» Великої Британії становить 10 відсотків, Нідерландів — 10 відсотків, Іспанії — 1,4 відсотка, Італії — один відсоток.
Олександр ШИМАНСЬКИЙ
Україна Молода
 
< Попередня   Наступна >

 

 
 
© 2005-2018, Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
www.usva.org.ua
pressusva@ukr.net
При любом использовании материалов сайта гиперссылка на usva.org.ua обязательна.
Редакция usva.org.ua может не разделять точку зрения авторов статей
и ответственности за содержание републицируемых материалов не несет.