" /> Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) - Пояснювальна записка Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
 
 
 
    
 
Головна
Новини
Про організацію
Голова УСВА
Публікації
Електронні книги УСВА
Акції
Документи
Нормативні документи
Ветеранські закони
Фотогалерея
Зв`язок
Музей
Реабілітація
Питайте-відповідаємо
Локальні війни
Анонси
Книга вдячності
Організації УСВА
Сайти ветеранів
Фестивалі
Майбутнє України
 


Погода
Погода!


41205118 Відвідувачів
Боевое Братство
Орденские планки – ветеранам
Укрінформ
Урядовий портал
Міністерство оборони
Президент України Офіційне інтернет-представництво
Пояснювальна записка Надрукувати Надіслати електронною поштою
Шановні ветерани!
 15 грудня 2009 року Верховна Рада України прийняла Закон України “Про внесення зміни до  деяких законів України” (щодо поховання учасників бойових дій і соціального захисту членів їх сімей), який подали народні депутати Верховної Ради 5-го скликання України  Сергій Червонописький і Юрій Зубко.                                          
   Закон розроблено в зв’язку з чисельними зверненнями учасників бойових дій  на території інших держав і членів їх сімей, з необхідністю усунення порушення рівності прав ветеранів війни, які мають однаковий статус.     
  Участь громадян України у бойових діях на території інших країн, а також в міжнародних миротворчих операціях була і залишається  виконанням військового обов’язку, пов’язаного з особливим ризиком для життя. Громадяни України  в складних умовах в складі контингентів військ з гідністю і честю виконували свій військовий обов’язок в різних регіонах земної кулі.
  На жаль, за 20 років, що минули після виводу військ з Афганістану, кількість померлих ветеранів в наслідок поранень, каліцтва та захворювань   перебільшує кількість загиблих у бойових діях.
Існуючий зміст Закону України “Про поховання та похоронну справу” з посиланням на Закон України “Про увічнення Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років” обмежує розповсюдження   права безоплатного поховання на учасників бойових дій  на території інших держав. Крім того, деякими пільгами, які надаються учасникам бойових дій за життя, користуються члени їх сімей, але після його смерті таке право втрачається, і не дається прав членам сімей померлих осіб, які брали участь у бойових дій на території інших країн, на продовження отримання пільг і в меншому обсязі .
  Метою законопроекту є законодавче врегулювання права на безоплатне поховання осіб, які брали участь у бойових дій на території інших країн, збереження пам’яті про них і соціального захисту членів їх сімей.
Реалізація законопроекту дає можливість  здійснювати поховання всіх учасників бойових дій за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів та забезпечити соціальний захист членів їх сімей.
Юрій Зубко
 
< Попередня   Наступна >

 

 
 
© 2005-2018, Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
www.usva.org.ua
pressusva@ukr.net
При любом использовании материалов сайта гиперссылка на usva.org.ua обязательна.
Редакция usva.org.ua может не разделять точку зрения авторов статей
и ответственности за содержание републицируемых материалов не несет.