" /> Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) - Гуманітарна акція Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
 
 
 
    
 
Головна
Новини
Про організацію
Голова УСВА
Публікації
Електронні книги УСВА
Акції
Документи
Нормативні документи
Ветеранські закони
Фотогалерея
Зв`язок
Музей
Реабілітація
Питайте-відповідаємо
Локальні війни
Анонси
Книга вдячності
Організації УСВА
Сайти ветеранів
Фестивалі
Майбутнє України
 


Погода
Погода!


41027643 Відвідувачів
Президент України Офіційне інтернет-представництво
Укрінформ
Орденские планки – ветеранам
Урядовий портал
Боевое Братство
Міністерство оборони
Гуманітарна акція Надрукувати Надіслати електронною поштою
 В рамках гуманітарної акції українські військові лікарі в Афганістані разом зі своїм литовським колегою надали медичну допомогу 370 мешканцям гірського кишлаку Тагі-Тимур
19 січня українські військові лікарі зі складу литовської Групи з відновлення провінції Гор Міжнародних сил сприяння безпеці в Афганістані разом зі своїм литовським колегою провели гуманітарну акцію з надання медичної допомоги мешканцям гірського кишлаку Тагі-Тимур.

Цей кишлак для проведення гуманітарної акції було обрано невипадково. Ще 11 січня група рекогносцировки на чолі з українським лікарем майором медичної служби Володимиром Негодуйком відвідала Тагі-Тимур і провела тут медичну розвідку.

- Під час проведення медичної розвідки ми з’ясували, що в кишлаку Тагі-Тимур протягом 2008-го року були неодноразові спалахи вірусного гепатиту, туберкульозу, дизентерії, тифу та малярії. Про все це було повідомлено командиру багатонаціонального миротворчого контингенту полковнику Збройних сил Литви Релайтісу Вітаускасу, який прийняв рішення надати медичну допомогу мешканцям цього кишлаку, - розповів майор медичної служби Володимир Негодуйко.
Вранці 19 січня з базового табору багатонаціонального миротворчого контингенту до кишлаку Тагі-Тимур вирушила колона у складі 6 автомобілів та 24 військовослужбовців. Не дивлячись на невеличку відстань до кишлаку – 15 кілометрів – колона прибула до нього лише за дві години. Адже шлях миротворців пролягав в умовах високогір’я і гірського ландшафту, у складних кліматичних умовах, коли температура повітря в долинах становила до - 28, а на гірських перевалах до - 35, при цьому глибина снігового покрову сягала близько одного метру.
Під час надання медичної допомоги майори медичної служби Володимир Негодуйко та Дмитро Кучумов разом з литовським колегою провели огляд хворих мешканців кишлаку Тагі-Тимур, надавали їм хірургічну стоматологічну допомогу та консультації, проводили діагностику захворювань та безкоштовну видачу лікарських препаратів.
- Санітарно-епідеміологічна ситуація в кишлаку Тагі-Тимур склалася вкрай важка. Ми діагностували у місцевих афганців такі важкі захворювання як різні типи вірусних гепатитів, черевний тиф, дизентерія, малярія, лептоспіроз та туберкульоз. Багато пацієнтів були із захворюваннями опорно-рухомого апарату, шлунково-кишкового тракту, мали захворювання вуха, хвороби органів дихання та шкіри, - зазначив майор медичної служби Володимир Негодуйко.
У свою чергу майор медичної служби Дмитро Кучумов додав, що така санітарно-епідеміологічна ситуація доволі характерна для сучасного Афганістану.
- Адже доступність медичної допомоги у віддалених районах Афганістану знаходиться на рівні XIV-XV століття. Так, у гірській провінції Гор, де ми виконуємо свої обов’язки, з населенням близько 600 тисяч осіб працюють лише 40 місцевих лікарів, - констатував майор Дмитро Кучумов.    
Протягом гуманітарної акції майори медичної служби Володимир Негодуйко та Дмитро Кучумов разом з литовським колегою оглянули близько 370 мешканців кишлаку Тагі-Тимур, з яких 157 – діти.
Загалом, починаючи з 15 листопада 2008 року, тобто з моменту чергової ротації, українські військові лікарі в Афганістані надали медичну допомогу 570 місцевим мешканцям та понад 250 військовослужбовцям миротворчих контингентів, провели 23 хірургічних операції та 86 перев’язок.
Довідка. Український миротворчий персонал входить до складу Міжнародних сил сприяння безпеці в Ісламській Республіці Афганістан (ISAF) з травня 2007 року.
На сьогодні український миротворчий персонал складається з 10 офіцерів. Один проходить службу у штабі Міжнародних сил сприяння безпеці в Афганістані (м.Кабул), двоє – офіцери національного елементу забезпечення (м.Кабул), семеро – офіцери та лікарі литовської Групи з відновлення провінції Гор (м. Чакчаран).
Українські військові виконують миротворчі завдання спільно з військовослужбовцями Литви, Данії, Хорватії та Грузії.
Серед основних завдань військових лікарів Збройних Сил України є організація медичного забезпечення у складі багатонаціонального контингенту в провінції Гор, надання медичної допомоги військовослужбовцям і цивільному персоналу Міжнародних сил сприяння безпеці в Афганістані, громадянам цієї країни та виконання заходів медичного забезпечення в екстрених і невідкладних випадках.
Управління Прес-служби
Міністерства оборони України

 
< Попередня   Наступна >

 

 
 
© 2005-2018, Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
www.usva.org.ua
pressusva@ukr.net
При любом использовании материалов сайта гиперссылка на usva.org.ua обязательна.
Редакция usva.org.ua может не разделять точку зрения авторов статей
и ответственности за содержание републицируемых материалов не несет.