" /> Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) - Корисно знати потенційним безробітним Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
 
 
 
    
 
Головна
Новини
Про організацію
Голова УСВА
Публікації
Електронні книги УСВА
Акції
Документи
Нормативні документи
Ветеранські закони
Фотогалерея
Зв`язок
Музей
Реабілітація
Питайте-відповідаємо
Локальні війни
Анонси
Книга вдячності
Організації УСВА
Сайти ветеранів
Фестивалі
Майбутнє України
 


Погода
Погода!


40987397 Відвідувачів
Урядовий портал
Боевое Братство
Президент України Офіційне інтернет-представництво
Міністерство оборони
Укрінформ
Орденские планки – ветеранам
Корисно знати потенційним безробітним Надрукувати Надіслати електронною поштою
  Різке збільшення кількості безробітних в Україні очікують у першому кварталі цього року (нині - майже 1 млн. осіб). Тому не виключено, що те, чого ви боялися кілька останніх місяців, усе-таки трапиться: вас попередять про звільнення. І якщо у вас немає на прикметі іншого відповідного місця роботи, а друзі й родичі теж не можуть посприяти із працевлаштуванням, то залишиться один шлях - на біржу праці, яку в нас офіційно називають Центром зайнятості. Оскільки багатьох громадян доля досі оберігала від відвідин такої установи, наш сайт вирішив допомогти розібратися, що треба знати, перш ніж туди вирушати.
Який останній запис найкраще мати в трудовій книжці?
Отже, є три основні способи прощання роботодавців із працівниками: за скороченням штату, за згодою сторін і за власним бажанням.
Найвигідніше - за скороченням штату. У такому разі фірма (підприємство, організація) виплачує працівникові вихідну допомогу в розмірі середньої місячної зарплати. Якщо протягом місяця безробітний не влаштувався на нове місце, то виплачують середній заробіток і за другий місяць. Можна отримати й 75% оплати за третій місяць: якщо упродовж двох тижнів після звільнення працівник став на облік у службі зайнятості й за два місяці його не працевлаштували. Ну, а потім уже доведеться перейти тільки на допомогу з безробіття (див. нижче).
Звісно, що роботодавцям украй невигідно відпускати працівника за скороченням штату, тому вони схилятимуть вас до двох інших варіантів. Нещодавно було вигідно вибрати "за згодою сторін" - у цьому випадку на восьмий день після реєстрації у службі зайнятості надавали статус безробітного й починали виплату компенсації. Та на минулому тижні ВР внесла зміни до відповідного закону і тепер так, як і у разі запису в трудовій "за власним бажанням" матеріальна допомога з безробіття починається лише з 91-го календарного дня після звільнення. Тобто три місяці, якщо немає заощаджень, вам доведеться жити без грошей.
Які документи потрібні, щоб зареєструватися в Центрі зайнятості?
Перш ніж іти до служби зайнятості, вам треба підготувати такі документи:
•паспорт
•довідка про ідентифікаційний код
•трудова книжка
•довідка про середню зарплату за останні три місяці на останньому місці роботи
•документи про освіту і професійну кваліфікацію.
За якими критеріями нараховують допомогу з безробіття, і коли її починають виплачувати?
Її розмір залежить від страхового стажу, підстави для звільнення і розміру заробітної платні, яку людина одержувала на останньому місці. Загальна тривалість виплати допомоги з безробіття не може перевищувати 360 календарних днів протягом двох років. Застрахованим особам, які зазначені в частині першій ст. 23 Закону "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття", розмір допомоги встановлюють у відсотках щодо їхньої середньої зарплати залежно від страхового стажу:
до 2 років - 50% від середньомісячного заробітку
від 2 до 6 років - 55%
від 6 до 10 років - 60%
понад 10 років - 70%.
При цьому треба пам'ятати, що всі ці відсотки добрі, якщо ваша зарплата не перевищувала середній заробіток у регіоні (там, де ви зареєстровані) за останні три місяці. Тобто, якщо ви одержували набагато більше ніж у середньому мали люди у вашій області, то вам усе одно нараховуватимуть допомогу від "середньоарифметичного регіонального", а не від вашого окладу.
- Зараз до Харківського центру зайнятості звертаються чимало людей, які останнім часом працювали у Києві, але у зв'язку з кризою втратили свої високооплачувані посади, - розказує начальник цього центру Володимир Міщенко. - Але скільки б не одержувала людина на своєму колишньому місці роботи в столиці, у "рідному" Центрі зайнятості під час оформлення на облік максимально їй зможуть виплатити не більше, ніж становить розмір середньої заробітної плати в регіоні. До нас приходять люди, які на роботі в Києві отримували по 12-15 тисяч гривень на місяць, приносять на підтвердження довідки. Ми перевіряємо, все правильно, але виплатити зможемо максимум 1805 гривень - це середньомісячна зарплата по області. До речі, нині щодня до Харківського обласного центру зайнятості звертаються до 900 осіб, - додає Міщенко.
Але й нараховану допомогу виплачуватимуть у повному обсязі тільки перші 60 календарних днів. Упродовж наступних трьох місяців - 75%, а далі (не більш як 210 днів) - 50%. Єдина розрада - виплата не може бути меншою, ніж є мінімальна заробітна плата (605 грн).
І ще раз нагадаємо, що звільненим за власним бажанням, а тим паче за порушення трудової дисципліни, виплата допомоги з безробіття починається тільки з 91-го календарного дня.
Чи всі працездатні громадяни можуть отримати статус безробітного й мати допомогу?
Ні, не всі. Допомогу видають лише тим, хто одержав статус безробітного відповідно до Закону України "Про зайнятість населення", тобто працездатним громадянам (не інвалідам) працездатного віку (від 18 років до пенсійних 55-ти або 60 років), які за браком роботи не мають заробітку або інших передбачених законодавством доходів. Наприклад, якщо в людини є право на дострокову пенсію, то статус безробітного їй не надають і допомоги не назначають. Це стосується і студентів, і громадян, які мають прибутки від підприємництва. Причому не важливо, продає людина газети в електричках чи ремонтує за оплату чужі автомобілі на своєму подвір'ї.
В яких випадках можуть припинити виплачувати допомогу з безробіття?
У західних країнах отримання громадянами будь-якої фінансової допомоги від держави контролюють дуже жорсткими методами: від перехресних перевірок до виїзних відвідин соціальних інспекторів. І обман з боку одержувачів державних виплат обертається різними санкціями і штрафами. В Україні ще 2006 року набув чинності спільний указ Міністерства праці та соціальної політики й Державної податкової адміністрації, що затвердив порядок обміну інформацією між цими відомствами, Пенсійним фондом і Державною службою зайнятості.
Як зазначили у прес-службі ДПАУ, цей указ регулює процедуру обміну інформацією про те, чи одержували громадяни, що перебувають на обліку в службі зайнятості, прибутки від підприємницької діяльності, власного господарства, роботи за сумісництвом. А також чи є у них разові заробітки (наприклад, за терміновими цивільно-правовими угодами) й закордонні доходи.
Крім того, людину можуть не тільки позбавити подальших виплат, але й зобов'язати повернути отримані гроші. Це станеться, якщо в центр надійде інформація (від підприємств, держструктур, приватних осіб і навіть зі ЗМІ) про те, що людина, яка перебуває на обліку як безробітний і отримує компенсацію, подала неправдиві дані про себе і приховала, що під час отримання такої допомоги в неї змінилися обставини, які впливають на умови виплати (наприклад, з'явився додатковий заробіток).
Що буде, якщо людина відмовиться від запропонованої центром роботи?
Кожен має право відмовитися від запропонованої йому вакансії. Однак при цьому треба пам'ятати: якщо людина двічі поспіль відмовилася від відповідної роботи, то її позбавляють статусу безробітного і, відповідно, допомоги з безробіття. Упродовж подальших трьох місяців їй надаватимуть профорієнтаційні послуги й консультації. Щоправда, по завершенні цього терміну громадянин може повторно зареєструватися в службі зайнятості і знову одержати статус безробітного. Тобто, загалом ви можете розраховувати на фінансову допомогу з боку держави вже не протягом року, а упродовж дев'яти місяців.
Які обов'язки в того, хто одержує допомогу?
Ви маєте відвідувати центри зайнятості у призначений час, повідомляти про всі зміни, пов'язані з переїздом на інше місце проживання і працевлаштуванням. Громадян, зареєстрованих як безробітних, знімають з обліку в разі тривалої відсутності без поважних причин по закінченню місяця з дня останніх відвідин. Відповідно, припиняють і виплату допомоги.
Віктор СМИРНОВ
 
< Попередня   Наступна >

 

 
 
© 2005-2018, Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
www.usva.org.ua
pressusva@ukr.net
При любом использовании материалов сайта гиперссылка на usva.org.ua обязательна.
Редакция usva.org.ua может не разделять точку зрения авторов статей
и ответственности за содержание републицируемых материалов не несет.