" /> Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) - Українські військові лікарі надали хірургічну допомогу колишньому генералу моджахедів Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
 
 
 
    
 
Головна
Новини
Про організацію
Голова УСВА
Публікації
Електронні книги УСВА
Акції
Документи
Нормативні документи
Ветеранські закони
Фотогалерея
Зв`язок
Музей
Реабілітація
Питайте-відповідаємо
Локальні війни
Анонси
Книга вдячності
Організації УСВА
Сайти ветеранів
Фестивалі
Майбутнє України
 


Погода
Погода!


41017547 Відвідувачів
Міністерство оборони
Президент України Офіційне інтернет-представництво
Урядовий портал
Боевое Братство
Укрінформ
Орденские планки – ветеранам
Українські військові лікарі надали хірургічну допомогу колишньому генералу моджахедів Надрукувати Надіслати електронною поштою
 У афґанській провінції Гор, де у складі литовської Групи з відновлення цієї провінції Міжнародних сил сприяння безпеці в Афґаністані виконують завдання офіцери українського миротворчого персоналу, й до цього часу проживають люди, які брали участь у війні 1979 – 1989 років як на стороні моджахедів, так і на боці прихильників тодішнього прорадянського уряду Афґаністану.
Багато  мешканців провінції – учасників війни 1979 – 1989 років – звертаються по медичну допомогу до медичної секції багатонаціонального миротворчого контингенту і безпосередньо до українських військових лікарів підполковника медичної служби  Кирила Кравченка, майорів медичної служби Володимира Негодуйка та Дмитра Кучумова.
Так, нещодавно до них зі скаргами на постійну біль в правому колінному суглобі звернувся колишній генерал Абдула Салам Хан. Під час війни 1979 – 1989 років Абдула Салам Хан воював на стороні опозиції і очолював один із загонів моджахедів, який діяв в провінціях Гор, Герат, Бадгіш та Фарах. В одній із суточок з військами обмеженого контингенту радянських військ його було важко поранено в ногу. Тривале лікування у 90-х роках у Кабулі та Гераті результатів не дало.
У період з 1996 по 2001 рік він активно підтримував режим талібів, але у 2002 році став одним із останніх неформальних лідерів Афґаністану, який перейшов на сторону офіційної влади країни. На сьогодні колишній генерал Абдула Салам Хан підтримує добрі стосунки і співпрацює з багатонаціональним миротворчим контингентом в провінції Гор.    
Тривалий невщухаючий біль у правому колінному суглобі привів колишнього генерала до українських військових лікарів. Хворого оглянув військовий хірург майор Володимир Негодуйко і після обстеження запропонував йому провести хірургічну операцію.
Під час операції, яка тривала дві години, лікар-хірург майор медичної служби Володимир Негодуйко, якому асистували литовські колеги, вилучив з ноги колишнього генерала чотири металевих осколки.
Абдула Салам Хан висловив щиру вдячність майору Володимиру Негодуйку і зазначив, що ніколи б не міг подумати, що осколки від радянської мінометної міни, які “просиділи” в його тілі більше 20 років і постійно нагадували про події тієї війни, видалить і тим самим позбавить його болю саме військовослужбовець з України – колишньої республіки Радянського Союзу.
Довідка. Український миротворчий персонал входить до складу Міжнародних сил сприяння безпеці в Ісламській Республіці Афґаністан (ISAF) з травня 2007 року.
На сьогодні український миротворчий персонал складається з 10 офіцерів. Один проходить службу у штабі Міжнародних сил сприяння безпеці в Афґаністані (м. Кабул), двоє – офіцери національного елементу забезпечення (м. Кабул), семеро – офіцери та лікарі литовської Групи з відновлення провінції Гор (м. Чакчаран).
Українські військові виконують миротворчі завдання спільно з військовослужбовцями Литви, Данії, Хорватії та Грузії.
Серед основних завдань військових лікарів Збройних Сил України є організація медичного забезпечення у складі багатонаціонального контингенту в провінції Гор, надання медичної допомоги військовослужбовцям і цивільному персоналу Міжнародних сил сприяння безпеці в Афґаністані, громадянам цієї країни та виконання заходів медичного забезпечення в екстрених і невідкладних випадках.
Управління прес-служби МО України
 
< Попередня   Наступна >

 

 
 
© 2005-2018, Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
www.usva.org.ua
pressusva@ukr.net
При любом использовании материалов сайта гиперссылка на usva.org.ua обязательна.
Редакция usva.org.ua может не разделять точку зрения авторов статей
и ответственности за содержание републицируемых материалов не несет.