Головна
Новини
Про організацію
Голова УСВА
Публікації
Електронні книги УСВА
Акції
Документи
Нормативні документи
Ветеранські закони
Фотогалерея
Зв`язок
Музей
Реабілітація
Питайте-відповідаємо
Локальні війни
Анонси
Книга вдячності
Організації УСВА
Сайти ветеранів
Фестивалі
Майбутнє України
 


Погода
Погода!


40972269 Відвідувачів
Боевое Братство
Урядовий портал
Президент України Офіційне інтернет-представництво
Орденские планки – ветеранам
Укрінформ
Міністерство оборони
МЕНІ ТЕПЕР СНЯТЬСЯ “АФГАНСЬКІ” СНИ... Надрукувати Надіслати електронною поштою
   Хоча Хмельницький не вважають кінематографічним містом, останні кілька років тут можна вважати підйомом аматорської кінодокументалістики. До недавнього часу у цьому жанрі про себе заявляли люди, які були, як мінімум, журналістами інших напрямків, і працювали вони колективно. Але щоб “непрофесіонал”, та ще й сам-один? Адже Олег Ніколаєв професійно займається іншою, хоча й спорідненою, справою: фотографією. Проте... Сміливий задум, фотоапарат і невеличка цифрова камера в умілих руках, кілька десятків відзнятих касет, комп’ютер і три місяці безперервної роботи, від якої у того комп’ютера буквально плавилися шлейфи – і перед нами документальний фільм про учасників Афганської війни, від якого неможливо відірватися, не переглянувши до останнього кадру.
“Тепер я відчуваю себе одним із них”, - каже Олег про “афганців”, які брали участь у зйомках, допомагали збирати матеріал, ділилися спогадами, від яких часом мороз пробігав по шкірі, а ті сцени ставали перед очима в години короткого сну. – “Віриш, далеко не все я міг поставити у фільм, і справа не тільки в обмеженому екранному часі...”
- Олег, я пам’ятаю, як ти вперше розповів про задум цієї роботи – ще роки півтора тому. І те, як раптом, коли вже почав працювати, ти сказав: “Все... Того, що я замислив, більше немає – буде інше!” У чому річ?
- Спочатку я хотів створити те, що називають слайд-шоу: відеоряд з фотографій, покладених на тему пісень про Афганістан. Вже в той час експериментував, комбінуючи фото із відеофрагментами – в результаті на екрані ставало все менше фото, більше відео. Але головне не в тому: змінився зміст. Спочатку сюжетну лінію підказувала одна з пісень: діалог між “афганцем” і тим, хто там не був. Почав збирати документальний матеріал, познайомився з активістами “афганського” руху – і опинився у реальній атмосфері цих людей, які, виявляється, ще й досі живуть тими роками, дихають тим повітрям.
Уявляєш – скільки років, як вони повернулися з війни, а навіть у їхніх машинах в дорозі звучать касети і диски з “афганськими” піснями! І це не напоказ, тою атмосферою вони живуть. Так, буквально на ходу, з розмов, вражень і роздумів, почав складатися абсолютно новий твір: свідчення про стан душі тих, хто пройшов війну і тих, хто втратив на ній своїх близьких.
І це не єдине, що довелося зламати під час роботи. Планувалося зробити 15 хвилин – вийшла одна година, але така зконцентрована, що переглядається на єдиному подиху: ти це відчув на собі. Були побажання уникнути всього, що нагадувало б про СРСР та Росію – але я б цим образив “афганців”, які навіть свою міжнародну організацію назвали “Братерство без кордонів”. Їм ніхто не може нічого нав’язати. І в Афганістані воювало не місто Хмельницький і не Хмельниччина.
- Ми з тобою обидва з того покоління, з тих армійських призовів, коли будь-хто міг опинитися “там”. Але, як то кажуть, Бог милував...
- Як сказати... Мені під час служби, хоч і на рідній землі, самому довелося побувати за межею життя – і повернутися, а потім пережити щось схоже на те, як зустрічало “афганців” благополучне суспільство. Можливо, інакше б не взявся зараз за цю тему, і не робив би її для людей, а не “до дати”.
- Чому “Синдром війни”? Адже прийнято говорити про “афганський синдром”...
- А чому про цей феномен заговорили тільки після Афганістану? Мене це вражає, і це – одне з запитань, яке я хочу поставити перед усіма. Чому ніхто ніколи не казав про “синдром Великої Вітчизняної”, інших війн? Адже кожному, хто воював, довелося пройти через це болісне повернення до суспільства! Тому я й поєдную ветеранів-“афганців” та ветеранів Великої Вітчизняної, бо всі вони пройшли через одне – і, як ніхто інший, розуміють один одного.
...Хмельничани уперше побачать “Синдром війни” на урочистих заходах до 20-ї річниці виведення військ з Афганістану. А поки серед тих небагатьох, хто бачив робочий варіант фільму, було все: і болісні спогади, і сльози, і суперечки, і суворі запитання без відповідей.
Найголовніше з них задала дівчинка-восьмикласниця: “Бачу – але відмовляюся розуміти, як це: вбивати або самому йти на смерть. Хто гарантує, що це не повториться ні для кого із нас?..”
Розмовляв І.Западенко
Прес-секретар Хмельницької
обласної організації УСВА

 
< Попередня   Наступна >

 

 
 
© 2005-2018, Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
www.usva.org.ua
pressusva@ukr.net
При любом использовании материалов сайта гиперссылка на usva.org.ua обязательна.
Редакция usva.org.ua может не разделять точку зрения авторов статей
и ответственности за содержание републицируемых материалов не несет.


Украинская Баннерная Сеть
Защитники родины - Сайт о русских солдатах. Сервис авто регистрации в
каталогах, статьи про раскрутку сайтов, web дизайн, flash,
photoshop, хостинг, рассылки; форум, баннерная сеть, каталог
сайтов, услуги продвижения и рекламы сайтов