" /> Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) - Зворотня сила законів Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
 
 
 
    
 
Головна
Новини
Про організацію
Голова УСВА
Публікації
Електронні книги УСВА
Акції
Документи
Нормативні документи
Ветеранські закони
Фотогалерея
Зв`язок
Музей
Реабілітація
Питайте-відповідаємо
Локальні війни
Анонси
Книга вдячності
Організації УСВА
Сайти ветеранів
Фестивалі
Майбутнє України
 


Погода
Погода!


41036514 Відвідувачів
Президент України Офіційне інтернет-представництво
Урядовий портал
Укрінформ
Орденские планки – ветеранам
Міністерство оборони
Боевое Братство
Зворотня сила законів Надрукувати Надіслати електронною поштою
Верховна Рада ухвалила постанову "Про прийняття за основу проекту Закону України "Про внесення змін до деяких законів України щодо пенсійного забезпечення". Цей документ під реєстраційним номером 3556 від 25.12.2008 року, за думкою розробників, має стабілізувати фінансування системи пенсійного забезпечення, і якщо парламентарії його ухвалять, то економія коштів становитиме близько 6 млрд грн на рік.
Водночас, треба визнати, запропоновані народним депутатом Володимиром Бондаренком зміни до пенсійного законодавства відчутно можуть вдарити по кишені військових пенсіонерів.
Зокрема, йдеться про обчислення в 2009 році "трудових", "військових" та "наукових" пенсій відносно показника середньої заробітної плати. Пунктом четвертим прикінцевих положень цього документа пропонується встановити, що у 2009 році для призначення пенсій відповідно до Законів України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" та "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб" застосовується показник середньої заробітної плати (доходу) в середньому на одну застраховану особу в цілому по Україні, з якої сплачено страхові внески та яка відповідно до Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" враховується для обчислення пенсії, за 2007 рік, а для призначення пенсій відповідно до Закону України "Про наукову і науково-технічну діяльність" застосовується показник середньої заробітної плати працівників, зайнятих у галузях економіки України, за 2007 рік. Розробники цього документа пропонують поширити його дію також і на тих пенсіонерів, які вийшли на пенсію до набрання чинності цього Закону. Іншими словами, перерахувати їм пенсії за новою "формулою", таким чином прирівнявши їх до цивільних громадян? Звісно, тоді статки ветеранів військової служби зменшаться. Адже розмір їх пенсії залежатиме не від щомісячного грошового забезпечення, а від показника середньої заробітної плати працівників, зайнятих у галузях економіки України, за 2007 рік.
Свою позицію щодо цього пенсійного законопроекту мали б висловити, як зацікавлені органи, оборонне відомство та Комітет Верховної ради України з питань національної безпеки і оборони. Та чомусь цього не сталося й документ, який безпосередньо стосується військовослужбовців, оминувши профільний Комітет та відповідні відомства, після погодження з Міністерством юстиції, Міністерством економіки, Міністерством праці та соціальної політики України і Пенсійним фондом та розгляду в парламентському Комітеті у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів, Верховна Рада ухвалює як основу законопроекту.
Що ж, військовослужбовцям залишається сподіватися на суворе дотримання парламентаріями Конституції України, за якою не може бути звужено громадянам прав та соціальних гарантій. А заощадити можна й на інших видатках держбюджету, ретельніше їх переглянувши та не вдаючися до зворотньої сили законодавства.
P.S. Днями у Верховній Раді України зареєстровано проект постанови про відхилення цього законопроекту.
Юзеф ВЕНСКОВИЧ
Газета "Народна армія"
 
< Попередня   Наступна >

 

 
 
© 2005-2018, Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
www.usva.org.ua
pressusva@ukr.net
При любом использовании материалов сайта гиперссылка на usva.org.ua обязательна.
Редакция usva.org.ua может не разделять точку зрения авторов статей
и ответственности за содержание републицируемых материалов не несет.