" /> Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) - Близько 800 "афганців" проходять службу майже в усіх ланках Збройних Сил України Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
 
 
 
    
 
Головна
Новини
Про організацію
Голова УСВА
Публікації
Електронні книги УСВА
Акції
Документи
Нормативні документи
Ветеранські закони
Фотогалерея
Зв`язок
Музей
Реабілітація
Питайте-відповідаємо
Локальні війни
Анонси
Книга вдячності
Організації УСВА
Сайти ветеранів
Фестивалі
Майбутнє України
 


Погода
Погода!


41091308 Відвідувачів
Укрінформ
Президент України Офіційне інтернет-представництво
Боевое Братство
Орденские планки – ветеранам
Урядовий портал
Міністерство оборони
Близько 800 "афганців" проходять службу майже в усіх ланках Збройних Сил України Надрукувати Надіслати електронною поштою
Близько 800 військовослужбовців, які виконували інтернаціональний обов’язок в Афганістані, проходять службу майже в усіх ланках Збройних Сил України
15 лютого в Україні відзначатиметься День вшанування учасників бойових дій на території інших держав та 20-а річниця виведення військ колишнього СРСР з Республіки Афганістан.
Безумовно, в першу чергу в цей день громадяни України вшановуватимуть співвітчизників - учасників “афганської” війни. 20 років минає з того часу, коли останній БТР розвідувального батальйону 201-ї дивізії з командувачем 40-ї окремої армії генералом Борисом Громовим перетнув афгансько-узбецький кордон поблизу містечка Термез.

Майже 10 років тривала ця війна. З 1979 до 1989 року більше 160 тисяч українців пройшли через її горнило. 3 290 наших співвітчизника не повернулися з тієї війни, майже 60 - вважаються зниклими безвісти або тими, що потрапили у полон. Отримали поранення більш ніж 8 тисяч українців, 4 687 з них повернулися до рідних домівок інвалідами.
Сьогодні у Збройних Силах України проходять службу більше 4300 офіцерів, прапорщиків та військовослужбовців-контрактників, які брали участь у бойових діях. З них близько 800 - воїни-інтернаціоналісти “афганській” війни. Їх бойовий досвід є цінним надбанням вітчизняної армії, який застосовується при підготовці особового складу.
Зараз колишні воїни-інтернаціоналісти та учасники бойових дій служать майже в усіх ланках Збройних Сил, починаючи з військового відомства і закінчуючи військовими частинами.
Так, у 1985-1987 роках у складі 40-ї армії в Афганістані проходив службу нинішній командувач Об’єднаним оперативним командуванням Збройних Сил України генерал-лейтенант Володимир Можаровський, нагороджений за участь у бойових діях в цій країні орденом “За службу Батьківщині” ІІІ-го ступеня.
Про події афганської війни начальнику морської інженерної служби управління оперативного забезпечення штабу командування Військово-Морських Сил ЗС України полковнику Олегу Крижановському нагадують орден Червоної Зірки,  орден “За службу Батьківщині” ІІІ-го ступеня, афганський орден Зірки ІІ-го ступеня та відзнака “За розмінування”.
У складі 10-ї ротації 56-го окремого вертолітного загону ЗС України миротворчі завдання Місії ООН у Ліберії виконують одразу 5 воїнів-інтернаціоналістів – учасників афганської війни. Це – командир українського вертолітного загону військовий льотчик 1-го класу полковник Володимир Пастухов та його заступник військовий льотчик 1-го класу полковник Володимир Партика. За мужність і героїзм, виявлені під час виконання військового обов’язку в Афганістані, вони нагороджені орденами Червоної Зірки. А військовий льотчик 1-го класу полковник Андрій Когут, старші прапорщики Валерій Зубань та Василь Галина нагороджені медалями “Від вдячного афганського народу”.  
У 79-й окремій аеромобільній бригаді Командування Сухопутних військ ЗС України на посаді начальника інженерної служби проходить службу кавалер ордену Червоної Зірки та медалі “За бойові заслуги” майор Валерій Боіштян, який у 1986-1988 роках виконував інтернаціональний обов’язок у Афганістані. У цьому ж аеромобільному з’єднанні служить працівник ЗС України Маргарита Вижол, яка у 1986-1987 роках була фельдшером у 149-му гвардійському мотострілецькому полку 40-ї загальновійськової армії.
Завтра, 13 лютого о 15.00 у Києві у Великому залі Генерального штабу ЗС України відбудеться урочисте засідання за участю керівного складу Міністерства оборони і Генерального штабу ЗС України, церемонія нагородження відомчими відзнаками військовослужбовців-учасників бойових дій в Афганістані та на території інших держав, святковий концерт.
До уваги журналістів!!!
Зустріч журналістів, які бажають висвітлити урочисте засідання, церемонію нагородження військовослужбовців-учасників бойових дій, 13 лютого о 14.30 біля КПП №2 Міністерства оборони України за адресою: проспект Повітрофлотський, 6.
Довідки та акредитація за телефонами Управління прес-служби Міністерства оборони України: 483-33-37, 483-33-45.
Акредитація обов’язкова !!!
УПРАВЛІННЯ ПРЕС-СЛУЖБИ
МІНІСТЕРСТВА ОБОРОНИ УКРАЇНИ

 
< Попередня   Наступна >

 

 
 
© 2005-2018, Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
www.usva.org.ua
pressusva@ukr.net
При любом использовании материалов сайта гиперссылка на usva.org.ua обязательна.
Редакция usva.org.ua может не разделять точку зрения авторов статей
и ответственности за содержание републицируемых материалов не несет.