" /> Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) - Презентація книги «Обпалені війною. Афганістан (1979-1989)» Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
 
 
 
    
 
Головна
Новини
Про організацію
Голова УСВА
Публікації
Електронні книги УСВА
Акції
Документи
Нормативні документи
Ветеранські закони
Фотогалерея
Зв`язок
Музей
Реабілітація
Питайте-відповідаємо
Локальні війни
Анонси
Книга вдячності
Організації УСВА
Сайти ветеранів
Фестивалі
Майбутнє України
 


Погода
Погода!


40992189 Відвідувачів
Боевое Братство
Міністерство оборони
Президент України Офіційне інтернет-представництво
Укрінформ
Урядовий портал
Орденские планки – ветеранам
Презентація книги «Обпалені війною. Афганістан (1979-1989)» Надрукувати Надіслати електронною поштою
 Сьогодні на Тернопільщині проживає близько 2500 учасників бойових дій в Афганістані. Доля провела їх далекими і стрімкими дорогами серед похмурих скель  Афганістану, охрестила їх вогнем і порохом чужої війни. Жахливим болем відгукнулася вона в серцях матерів і батьків, сестер і наречених. Ненаситний молох неоголошеної війни поглинув тисячі молодих життів. Сумна статистика афганської війни не обминула і Тернопільщину : 46 наших земляків загинули, 2 пропали безвісти, 46 повернулися з війни інвалідами, 9 дітей залишилися без батьківського тепла, більше 300 стали інвалідами після війни та 120 чоловік померло вже в мирний час внаслідок поранень, контузій та різних захворювань. Такий рахунок виставив  Афганістан тернополянам.
Е.М.Ремарк казав, що той, хто хоча би один день побував на війні, вже ніколи не зможе її забути, все його наступне життя так чи інакше буде пов’язане з нею. Не змогли забути Афганістан, запеклі бої та полеглих друзів ветерани-афганці Тернопільщини, тому і виникла ідея створити книгу пам’яті про загиблих земляків, в якій відобразити спогади родин загиблих та живих учасників афганських подій, а також увіковічнити прізвища всіх учасників війни в Афганістані з Тернопільської області.
Ми щиро вдячні голові Тернопільської облдержадміністрації Юрію Васильовичу Чижмарю за підтримку ініціативи Тернопільської обласної організації УСВА щодо видавництва цієї книги.
Цілий рік ветерани-афганці, військові комісаріати області, працівники районних держадміністрацій, журналісти, письменники та багато інших людей працювали над збором інформації для цієї книги. Завдяки цьому, в області створено комп’ютерний реєстр та база даних всіх ветеранів афганської війни.
16 лютого 2009 року в Тернопільській обласній бібліотеці для молоді відбулася презентація книги «Обпалені війною. Афганістан (1979-1989)», в якій взяли участь голова Тернопільської облдержадміністрації Ю. Чижмарь, його заступник з гуманітарних питань Ф. Шевчук, начальники управлінь та інші відповідальні працівники облдержадміністрації, учасники бойових дій в Афганістані, члени сімей загиблих, журналісти, представники навчальних закладів міста та молодь.
Книга розповідає про долі, подвиги та загибель наших земляків на афганській війні, які, залишаючись вірними військовій присязі, брали участь у бойових діях на території Афганістану, а також засвідчує яскраві приклади героїзму та мужності наших солдатів, увіковічнює імена усіх  тернополян – учасників тієї неоголошеної війни   1979-1989 рр.
Матеріали зібрані учасниками тих подій – воїнами-афганцями , як данина пам’яті побратимам, полеглим у жорстокому бою, та працівниками обласної та районних державних адміністрацій, іншими небайдужими людьми, яким також обпалює серця жорстока правда про афганську війну.
Видання здійснене за сприяння Тернопільської облдержадміністрації у видавництві |”Астон” та приурочене до 20-ї річниці виведення військ з Афганістану.
Голова  Тернопільської ОДА  Юрій Васильович Чижмарь у своєму виступі на презентації підкреслив, що ця книга стане символічним пам’ятником мужності юних солдатів та офіцерів – тих, які не повернулися з свого останнього бою, і тих, хто свято береже пам’ять про них.
Від імені правління Тернопільської обласної організації УСВА  Василь Когут подякував всім, хто сприяв виходу в світ книги  Обпалені війною. Афганістан (1979-1989 ).
По одному примірнику книги вручили керівникам бібліотек, облдержархіву, обласного краєзнавчого музею, представникам вищих навчальних закладів Тернополя.
Слід відмітити, що Президент України В.Ющенко нагородив ветерана афганської війни, автора й упорядника книги про воїнів-афганців Володимира Погорецького орденом  “За заслуги”  III ступеня.

Василь Когут,
Заступник Тернопільської
обласної організації УСВА

 
< Попередня   Наступна >

 

 
 
© 2005-2018, Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
www.usva.org.ua
pressusva@ukr.net
При любом использовании материалов сайта гиперссылка на usva.org.ua обязательна.
Редакция usva.org.ua может не разделять точку зрения авторов статей
и ответственности за содержание републицируемых материалов не несет.