" /> Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) - 9 березня виповнюється 195 років із дня народження Тараса Шевченка Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
 
 
 
    
 
Головна
Новини
Про організацію
Голова УСВА
Публікації
Електронні книги УСВА
Акції
Документи
Нормативні документи
Ветеранські закони
Фотогалерея
Зв`язок
Музей
Реабілітація
Питайте-відповідаємо
Локальні війни
Анонси
Книга вдячності
Організації УСВА
Сайти ветеранів
Фестивалі
Майбутнє України
 


Погода
Погода!


41208701 Відвідувачів
Укрінформ
Урядовий портал
Міністерство оборони
Президент України Офіційне інтернет-представництво
Боевое Братство
Орденские планки – ветеранам
9 березня виповнюється 195 років із дня народження Тараса Шевченка Надрукувати Надіслати електронною поштою
 Тарас Григорович Шевченко народився 9 березня 1814 року в селі Моринці Звенигородського повіту Київської губернії в сім'ї кріпаків поміщика Енгельгардта. Дуже рано хлопець залишився сиротою. Подальша доля малого Шевченка - аж до викупу його з кріпацтва - була пов'язана з долею Енгельгардта, з Петербургом.
 Тут Шевченко познайомився з учнем Академії мистецтв Іваном Сошенком, з поетом Євгеном Гребінкою, а згодом і з Карлом Брюлловим і Василем Жуковським, які відіграли в житті Шевченка надзвичайну роль, - викупили його з кріпацтва (1838). Того ж року Шевченка зарахували учнем Академії мистецтв. Навчався він під керівництвом самого Карла Брюллова. А вже 18 квітня 1840 року з'явилася перша збірка Шевченка -"Кобзар" - подія величезного значення не тільки в історії української літератури, а й у самосвідомості українського народу. "Він був сином мужика і став володарем у царстві духу. Він був кріпаком і став велетнем у царстві людської культури. Він вказав нові і світлі шляхи професорам і книжним ученим. Отакий був і є для нас, українців, Тарас Шевченко", - сказав про нього видатний Іван Франко. Його творчість знають у багатьох країнах світу. За словами Альфреда Курелли (Німеччина), "Тарас Шевченко не має собі рівних у світовій літературі". А за словами видатного поета Назима Хікмета (Туреччина), "Поки б'ються серця людей, звучатиме й голос Шевченка". На вшанування пам'яті поета в Україні та за її межами проходять щороку Шевченківські свята, йому встановлено безліч пам'ятників. Одним із кращих вважається пам'ятник у Харкові, пам'ятники Кобзареві встановлено також у Києві, Полтаві, Дніпропетровську, Донецьку, Львові та інших містах. За кордоном пам'ятники Шевченку встановлено в Росії (Москва, Сакнт-Петербург), США (Вашингтон), Польщі (Білий Бір, Варшава), Білорусі (Могилів), Грузії (Тбілісі), Угорщині, Парагваї, Узбекистані. Ім'ям Тараса Шевченка названо ряд географічних об'єктів (населених пунктів, вулиць), навчальних закладів та інших організацій України. Зокрема, в Києві чотири вулиці Шевченка (для точної ідентифікації доводиться вказувати район або індекс) та бульвар Тараса Шевченка, який разом із проспектом Перемоги становить одну з найголовніших артерій міста. Ім'я Тараса Шевченка носять: вищі навчальні заклади - Київський та Луганський національні університети, Кременецький обласний гуманітарно-педагогічний інститут; театри - Національна опера, Тернопільський, Волинський драматичні театри, Дніпропетровський український музично-драматичний театр, Театр драми й музичної комедії у Кривому Розі, Черкаський та Чернігівський музично-драматичні театри, а також численні кінотеатри. В Україні та за кордоном існує багато музеїв Тараса Шевченка. Найбільший меморіальний комплекс, присвячений Кобзареві, - Шевченківський національний заповідник на місці поховання поета на Тарасовій горі поблизу Канева. Національний музей Тараса Шевченка розташований у Києві, його філіал - Літературно-меморіальний будинок-музей. У галузі літератури щорічно присвоюється Шевченківська премія - одна з найпрестижніших відзнак України. Портрет Тараса Шевченка зображено на банкноті номіналом 100 гривень та на золотій пам'ятній монеті номіналом 200 гривень

 
< Попередня   Наступна >

 

 
 
© 2005-2018, Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
www.usva.org.ua
pressusva@ukr.net
При любом использовании материалов сайта гиперссылка на usva.org.ua обязательна.
Редакция usva.org.ua может не разделять точку зрения авторов статей
и ответственности за содержание републицируемых материалов не несет.