" /> Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) - Здоров'я не для всіх. Держава зробила все, щоб оздоровлення стало недоступним для українців Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
 
 
 
    
 
Головна
Новини
Про організацію
Голова УСВА
Публікації
Електронні книги УСВА
Акції
Документи
Нормативні документи
Ветеранські закони
Фотогалерея
Зв`язок
Музей
Реабілітація
Питайте-відповідаємо
Локальні війни
Анонси
Книга вдячності
Організації УСВА
Сайти ветеранів
Фестивалі
Майбутнє України
 


Погода
Погода!


41134041 Відвідувачів
Боевое Братство
Укрінформ
Урядовий портал
Орденские планки – ветеранам
Президент України Офіційне інтернет-представництво
Міністерство оборони
Здоров'я не для всіх. Держава зробила все, щоб оздоровлення стало недоступним для українців Надрукувати Надіслати електронною поштою
Цього року курс лікування у вітчизняному санаторії обійдеться від чотирьох тисяч гривень. Виникає питання: "Чому в умовах економічної кризи вартість оздоровлення зростає? Хто зможе поїхати в санаторій при такій ціновій політиці?". До того ж, важко сказати, що чекає цього року пільговиків. Адже держава досі не закупила для них путівок
Вийшовши на пенсію, про пільги довелося забути

- У жовтні минулого року їздила в Трускавець. За двотижневе перебування в звичайному санаторії заплатила 3000 гривень, - згадує 72-річна Надія Марчук. - Лікарі наполягали, аби я залишилася і продовжила курс лікування. Але з пенсією в 890 гривень я не могла дозволити собі таку розкіш, а просити додаткових грошей у дітей було незручно.
Працюючи на авіаційному заводі, Надія Семенівна мінімум раз на два роки одержувала від підприємства направлення в санаторій на повний курс лікування. Так, за 44 роки їй 23 рази надавали путівки. Вийшовши на пенсію, про пільги на оздоровлення довелося забути. Завод більше не допомагає, а отримати путівку від поліклініки за станом здоров'я практично неможливо.
- У моєму віці поїхати в санаторій - це не примха, а реальна необхідність. І як мені прикро, що, пропрацювавши все життя, на сьогодні я самостійно не можу оплатити путівку. Ось недавно мої знайомі отримали пільгове направлення, але для цього їм довелося стати в чергу і чекати три роки. А якщо здоров'я не дозволяє зволікати так довго, що тоді робити? - нарікає пенсіонерка.
Іллі Воронцову медики наказали хоча б раз на два роки проходити лікувальну профілактику в спеціалізованому санаторії. За словами 46-річного чоловіка, суворо дотримуватися рекомендацій лікарів не виходить, але раз на три-чотири роки йому все ж вдається поїхати оздоровитися.
- Три роки тому курс лікування коштував дві тисячі гривень, і санаторій був заповнений відсотків на 80. В лютому цього року тарифна планка піднялася до п'яти тисяч. При цьому відпочиваючих було дуже мало, - розповідає Ілля Воронцов.
"Ціни підвищуємо, щоб вижити"
- На сьогоднішній день уряд не зацікавлений в розвитку санаторіїв, - стверджує начальник управління маркетингу і продажів закритого акціонерного товариства лікувально-оздоровчих установ "Укрпрофоздоровниці" Валерій Сипеєв. - І жодної допомоги з його боку ми не бачимо. Та й фінансів на впорядкування здравниць держава також не виділяє. Єдине, що вона робить, - закуповує невелику частину путівок. Якби нам надали пільги зі зниження оподаткування, наприклад, скасували ПДВ, то путівки відразу ж подешевшали б на 20%.
За радянських часів Фонд соціального страхування викупляв путівки на 100% і розподіляв серед трудящих і пільговиків. Завдяки тому, що всі путівки викуповувалися, санаторії могли вкладати кошти у свій розвиток. Тому не дивно, що в 1991 році в країні функціонували 568 здравниць. Сьогодні ж в Україні діє усього 262. Як бачимо, за роки незалежності не в усіх вистачило сил вижити.
- Спадок, який дістався нам, був дуже зношеним. Ми вклали близько 100 мільйонів гривень в оновлення наших оздоровниць (їх в "Укрпрофоздоровниці" 80 - Авт.), а також для придбання сучасного медичного устаткування. І для того, щоб розвиватися, нам просто необхідні гроші. А оскільки у нас немає податкових пільг, ми змушені підвищувати ціни, щоб хоч якось заробити, - наголошує Валерій Сипеєв.
Але попри важку ситуацію в санаторно-курортній галузі, 2008 рік був для неї одним з найприбутковіших за весь час незалежності України. За словами Ольги Лепської, фахівця фінансово-аналітичної групи "Pro-сonsulting", більше за всіх заробили здравниці ПБК і Карпат, Вінницької, Полтавської та Одеської областей. Але вже починаючи з листопада в більшості санаторіїв було зафіксовано небачене зниження попиту. За найоптимістичнішими прогнозами, продажі путівок українських курортів цього року в порівнянні з минулим скоротяться на 15%, за песимістичними - на 60%.
Пільгових путівок катастрофічно мало
Як правило, путівки купляють приватні особи і різні держструктури, які забезпечують направленнями в санаторії пільговиків і тих, хто гостро потребує лікування. Але оскільки з бюджету коштів виділяється щорік менше, а кількість охочих оздоровитися збільшується, то шанси отримати безкоштовну путівку - мізерні.
У Департаменті у справах ветеранів і людей похилого віку Міністерства праці та соціальної політики "Товаришу" пояснили: пільгових путівок катастрофічно не вистачає.
- Зараз у департаменті на черзі в санаторії по всій Україні знаходяться 150 тисяч осіб. Раніше ми мали можливість купувати на рік десь вісім тисяч путівок. Що нас чекає цього року - важко сказати. Закупівель ми ще не робили. Передбачається, що через кризу держава виділить менше грошей, а оскільки санаторії підвищують ціни, то кількість придбаних путівок для ветеранів і пенсіонерів значно зменшиться, - переконаний співробітник департаменту, який попросив не називати його ім'я.
Керівник Київського районного союзу інвалідів Чорнобиля Сергій Крушевець у свою чергу також підтверджує, що з кожним роком кількість путівок зменшується.
- У кінці дев'яностих років тільки на мій район виділялося більше 1,5 тисячі направлень. У 2008-му ми отримали усього 315 путівок. Навіть боюся думати, скільки цього року дадуть, - говорить Сергій Крушевець.
Хоча на цей рік для оздоровниць ще не проводилося тендерів, під час яких отримуються путівки для пільговиків, цілком очевидно, що кількість закупівель в порівнянні з минулим роком зменшиться.
Однак законодавство гарантує безкоштовне оздоровлення для певних категорій населення. Тому, незважаючи ні на що, потрібно ставати в чергу.
Хто може безкоштовно оздоровитися?
Про те, кому саме належать безкоштовні путівки і як їх правильно оформити розповіли у Фонді соціального страхування. Отже, передусім путівки повинні видаватися інвалідам, учасникам бойових дій, воїнам-афганцям, потерпілим від радіаційних впливів (чорнобильцям), багатодітним і малозабезпеченим сім'ям, а також тим, хто гостро потребує лікування.
Відповідно до закону діє єдина черга для всіх громадян пільгових категорій, які подали заяви на санаторно-курортне лікування. Точкою відліку для отримання путівки є дата постановки на облік.
Як оформити путівку пільговикам?
Якщо ви відноситеся до однієї з категорій пільговиків і не відмовилися від "пакета соціальних послуг", вам необхідно звернутися до лікувальної установи за місцем проживання з документом, що засвідчує право на пільги.
Дільничний лікар визначає, чи є у вас медичні показання для санаторно-курортного лікування. Його висновок оформляється у вигляді довідки для отримання путівки за формою 070/у, яка поновлюється кожні шість місяців. У ній, зокрема, відображається захворювання, для лікування якого ви їдете в санаторій. Довідка, видана в поліклініці, обов'язково повинна мати реєстраційний номер. Це значить, що вона пройшла через лікарську комісію, як того вимагає чинне законодавство, а не видана за рішенням тільки дільничного лікаря.
Хочу в санаторій задарма!
Якщо ви не відноситеся до категорії пільговиків, можливість отримати путівку зі знижкою існує і для вас. Для цього потрібно скористатися одним з двох способів.
Спосіб 1: за рахунок Фонду соцстраху
Фонд соціального страхування від тимчасової втрати працездатності досі забезпечує громадян, які потребують санаторно-курортного лікування, путівками за пільговими цінами. Так, наприклад, за даними статистики, минулого року оздоровилося 2% з 14 млн застрахованих громадян.
Отже, спершу потрібно написати заяву на надання пільгової путівки і прикласти до неї довідку за формою 070/у (її беруть в поліклініці). Потім слід віддати документи голові комісії соціального страхування підприємства, на якому ви працюєте.
Він, у свою чергу, передає спеціально скликаній комісії у Фонді соцстраху пропозицію про виділення для вас путівки. Якщо комісія вирішить виділити пільгову путівку саме вам, то путівка відправляється на ваше підприємство, в бухгалтерії якого ви її і викупляєте за 10-50% від повної вартості.
Слід зазначити, що комісія по соціальному страхуванню може прийняти рішення про видачу за рахунок коштів Фонду тільки однієї путівки протягом двох календарних років.
Спосіб 2: направлення від лікарні
Путівку в санаторій можна отримати і в лікувальній установі. Так, в спеціалізованих лікарнях після проходження курсу стаціонарного лікування і при необхідності реабілітації вам можуть запропонувати путівку в профільний санаторій. До речі, за "лікарняну" путівку взагалі платити не доведеться - вони безкоштовні. І на весь час, поки ви перебуваєте на реабілітації в санаторії, вам видадуть лікарняний лист.
Тільки є одне "але" - лікарі часто замовчують факт існування путівок. Тому не чекайте манни небесної, а беріть все у свої руки.
Любов ІСАКОВА
Товариш
РИНКОВА ЦІНА ОЗДОРОВЛЕННЯ В 2009 РОЦІ
Кліматичні: Крим, Карпати.
Заспокоюють і тонізують нервову систему, поліпшують регуляцію життєвих процесів, активізують обмін речовин, функцію дихання, кровообігу, травлення, підвищують опірність інфекційним захворюванням тощо.
Від 220 грн

Бальнеологічні (використовують мінеральні джерела):
Трускавець, Моршин, Миргород, Східниця, Свалява, Хмільник, Немирів, Черче та ін.
Спеціалізуються на захворюваннях шлунково-кишкового тракту і обміну речовин. Завдяки жовчогінному і сечогінному ефекту сприяють очищенню всього організму і підвищенню імунітету. Також сприятливо діють на кістково-м'язову систему.
Від 190 грн

Грязьові: Приазов'я, Саки, Слав'янськ та ін.
Найпоказовішим ефектом грязелікування є вплив на місцеві запальні процеси. Крім того, воно стимулює функції різних органів і систем, а також має протизапальну і болезаспокійливу дію.
Від 200 грн

 
< Попередня   Наступна >

 

 
 
© 2005-2018, Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
www.usva.org.ua
pressusva@ukr.net
При любом использовании материалов сайта гиперссылка на usva.org.ua обязательна.
Редакция usva.org.ua может не разделять точку зрения авторов статей
и ответственности за содержание републицируемых материалов не несет.