" /> Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) - Щодо безоплатного поховання учасників бойових дій Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
 
 
 
    
 
Головна
Новини
Про організацію
Голова УСВА
Публікації
Електронні книги УСВА
Акції
Документи
Нормативні документи
Ветеранські закони
Фотогалерея
Зв`язок
Музей
Реабілітація
Питайте-відповідаємо
Локальні війни
Анонси
Книга вдячності
Організації УСВА
Сайти ветеранів
Фестивалі
Майбутнє України
 


Погода
Погода!


41043675 Відвідувачів
Президент України Офіційне інтернет-представництво
Орденские планки – ветеранам
Міністерство оборони
Урядовий портал
Боевое Братство
Укрінформ
Щодо безоплатного поховання учасників бойових дій Надрукувати Надіслати електронною поштою
До сайту УСВА і газети «Третій Тост» продовжують надходити запити щодо змін у законодавстві по похованню учасників бойових дій . Інформуємо.
Так, дійсно 15 січня 2009 року було прийнято Закон України "Про внесення змін до законів України щодо поховання учасників бойових дій і соціального захисту членів їх сімей"   880-VI. До речі, відповідний законопроект було подано соціалістами С.В. Червонопиським та Ю.Г. Зубком ще у листопаді 2006 року.
Цей Закон ще не діє, а набирає чинності з 1 липня 2009 року. Внесені зміни полягають у наступному. Існуючий зміст п. "в" ст. 14 Закону України "Про поховання та похоронну справу" з посиланням на Закон України "Про увічнення Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років" обмежує розповсюдження права безоплатного поховання на учасників бойових дій на території інших держав. Крім того, деякими пільгами, які надаються учасникам бойових дій за життя, користуються члени їх сімей, але після його смерті таке право втрачається. Існуючий зміст п. 3 ст. 10 Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" не дає права членам сімей померлих осіб, які брали участь у бойових діях на території інших країн, на продовження отримання пільг у меншому обсязі.
Нова редакція Закону України "Про поховання та похоронну справу" надасть можливість здійснювати поховання всіх учасників бойових дій за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів та забезпечити соціальний захист членів їх сімей.
Що ж стосується безпосередньо реалізації положення про безоплатне поховання учасників бойових дій, слід зазначити таке.
Згідно з пунктом "в" ст. 14 Закону України "Про поховання та похоронну справу" (в діючій нині редакції) безоплатно для виконавця волевиявлення померлого або особи, яка зобов'язалася поховати померлого, здійснюється поховання учасників бойових дій відповідно до Закону України "Про увічнення Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років" (з 1 липня 2009 року - поховання учасників бойових дій, в тому числі й бойових дій на території інших держав).
Витрати на поховання зазначених померлих здійснюються за рахунок коштів місцевих бюджетів.
Порядок проведення безоплатного поховання померлих (загиблих) осіб, які мають особливі заслуги та особливі трудові заслуги перед Батьківщиною, і учасників бойових дій відповідно до ст. 14 Закону визначено постановою КМУ від 28 жовтня 2004 р.   1445.
Згідно з п. 7 цієї постанови витрати на проведення безоплатного поховання зазначених осіб здійснюються місцевими фінансовими органами за рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на основі договору-замовлення на організацію та проведення поховання, укладеного виконавцем волевиявлення або особою, що зобов'язалася поховати померлого, з ритуальною службою чи сільським головою, шляхом переказу коштів на рахунок виконавців ритуальних послуг.
Особа, яка зобов'язалася поховати померлого, повинна звернутися до сільського голови або ритуальної служби з приводу укладення відповідного договору-замовлення на організацію та проведення поховання. Для підтвердження права на безоплатне поховання учасника бойових дій, особа повинна надати свідоцтво про смерть, лікарське свідоцтво про смерть (видається закладом охорони здоров'я), а також посвідчення учасника бойових дій. При собі необхідно мати паспорт.
Слід зазначити, що виконавцю волевиявлення або особі, що зобов'язалася поховати померлого учасника бойових дій безоплатно, надаються такі послуги:
оформлення договору-замовлення на організацію та проведення поховання;
доставка предметів похоронної належності (завантаження на складі, перевезення, вивантаження на місці призначення та перенесення до місця знаходження тіла померлого);
надання транспортних послуг (один автокатафалк та один автобус супроводження);
перенесення труни з тілом померлого до будинку (квартири), до моргу, з будинку (квартири), моргу, до місця поховання;
організація поховання і проведення ритуалу;
надання труни;
надання вінка похоронного з траурною стрічкою (з написом чи без нього);
копання могили (викопування ручним чи механізованим способом, опускання труни у могилу, закопування, формування намогильного насипу);
кремація;
поховання урни з прахом1.
Додаткові ритуальні послуги оплачуються виконавцем волевиявлення або особою, яка зобов'язалася поховати померлого.
1 П. 3 Порядку проведення безоплатного поховання померлих (загиблих) осіб, які мають особливі заслуги та особливі трудові заслуги перед Батьківщиною, і учасників бойових дій, затвердженого постановою КМУ від 28 жовтня 2004 р.   1445.
 
< Попередня   Наступна >

 

 
 
© 2005-2018, Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
www.usva.org.ua
pressusva@ukr.net
При любом использовании материалов сайта гиперссылка на usva.org.ua обязательна.
Редакция usva.org.ua может не разделять точку зрения авторов статей
и ответственности за содержание републицируемых материалов не несет.