" /> Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) - Україна - США Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
 
 
 
    
 
Головна
Новини
Про організацію
Голова УСВА
Публікації
Електронні книги УСВА
Акції
Документи
Нормативні документи
Ветеранські закони
Фотогалерея
Зв`язок
Музей
Реабілітація
Питайте-відповідаємо
Локальні війни
Анонси
Книга вдячності
Організації УСВА
Сайти ветеранів
Фестивалі
Майбутнє України
 


Погода
Погода!


40974194 Відвідувачів
Урядовий портал
Орденские планки – ветеранам
Укрінформ
Міністерство оборони
Боевое Братство
Президент України Офіційне інтернет-представництво
Україна - США Надрукувати Надіслати електронною поштою
"Клакрінг" у Севастополі: товар обличчям
У Севастополі з дружнім візитом перебував фрегат військово-морських сил США "Клакрінг" (командир походу - командор Джон Мур, командир корабля - капітан 2 рангу Скотт М. Сміт). Для більшості севастопольців він став ще однією можливістю поспілкуватися з іноземцями, для невеличкої кількості професійних "протестантців" (як їх називають у місті) - приводом помахати прапорами, а для професіоналів - військових моряків України - побачити закордонний "товар" зблизька, торкнутися його руками.
Справа у тому, що під час одного з візитів Міністра оборони України Юрія Єханурова до США порушувалося питання можливої передачі нашим ВМС декількох фрегатів типу "Олівер Перрі", саме таким і є "Клакрінг". Тому зовсім не випадково командувач ВМС України під час зустрічі з командиром походу і командиром корабля ВМС США "Клакрінг" відверто заявив, що "корабель викликає великий інтерес у наших моряків", а отже, "під час стоянки у порту українські офіцери зможуть ретельно вивчити устаткування і озброєння фрегата".
Так воно і сталося. На кораблі побували офіцери ВМС України, взяли участь у численних брифінгах,отримавши всю необхідну інформацію про оперативні можливості цього корабля, тип якого являє собою цілу еру розвитку ВМС США.
Кораблі типу "Олівер Перрі" розроблялися в 1970-1980 роках для заміни ескортних кораблів 50-х і 60-х років, а також кораблів часів Другої світової війни, які в тих же 60-х проходили модернізацію. Цей тип, озброєний ПКР "Гарпун" і ЗУР ПКР "Стандарт", володіє непоганими бойовими можливостями. Основною ланкою системи протичовнової оборони корабля є два палубні вертольоти. Головний фрегат модульної конструкції був побудований у 1977 році. За подальших 12 років до ладу увійшло понад 50 кораблів такого типу.
Будівництво серії велося в розпал холодної війни, коли одним з головних завдань ВМС США було забезпечення безпеки конвоїв з Америки до Європи у разі війни з Радянським Союзом.
Регулярні військово-морські сили США налічують 33 фрегати з керованою ракетною зброєю типу "Олівер Перрі", які є найсучаснішими і боєздатними кораблями цього класу. Всього в серії було побудовано 51 корабель (у екстреному резерві знаходяться ще 18 кораблів).
Відомо, що фрегат "Клакрінг", зокрема, нібито заплановано у 2010 році вивести зі складу сил флоту, якщо, звичайно, його не готувати на продаж, наприклад, в Україну.
Ця тема була порушена журналістами під час перебування у Севастополі Міністра оборони України Юрія Єханурова, зокрема у міській держадміністрації. Юрій Іванович був дипломатичним і прагматичним: - Щодо перебування фрегата США. Те, що він тут і наші фахівці можуть, що називається, руками торкатися цього корабля, це дуже важливо з будь-якої точки зору - чи купимо ми його потім чи не купимо. Це не подарунки, це серйозні кошти. І, звичайно, це питання обговорюватиметься на найвищому рівні в державі. А поки що цього року воно "ніяк не проглядається". А отже, для журналістів - цікаво, для фахівців - цікаво. А для тих, хто ухвалює рішення, - ще передчасно.
Газета "Народна Армія"

 
< Попередня   Наступна >

 

 
 
© 2005-2018, Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
www.usva.org.ua
pressusva@ukr.net
При любом использовании материалов сайта гиперссылка на usva.org.ua обязательна.
Редакция usva.org.ua может не разделять точку зрения авторов статей
и ответственности за содержание републицируемых материалов не несет.