" /> Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) - Вашій ЧА від нашої УПА. I навпаки Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
 
 
 
    
 
Головна
Новини
Про організацію
Голова УСВА
Публікації
Електронні книги УСВА
Акції
Документи
Нормативні документи
Ветеранські закони
Фотогалерея
Зв`язок
Музей
Реабілітація
Питайте-відповідаємо
Локальні війни
Анонси
Книга вдячності
Організації УСВА
Сайти ветеранів
Фестивалі
Майбутнє України
 


Погода
Погода!


40983000 Відвідувачів
Укрінформ
Міністерство оборони
Урядовий портал
Орденские планки – ветеранам
Боевое Братство
Президент України Офіційне інтернет-представництво
Вашій ЧА від нашої УПА. I навпаки Надрукувати Надіслати електронною поштою
 До 9 травня ще далеко, а учасників постійно діючого ідеологічного конфлікту між УПА і Червоною армією вже почало «ковбасити». Cокальська районна державна адміністрація Львівської області не дозволила Львівській обласній асоціації ветеранів провести естафету «Слава визволителям України» до Дня Перемоги 9 травня — про що повідомив ua.Korrespondent.net з посиланням на «Українські новини».  Голова райдержадміністрації Ігор Бережницький пояснив організаторам естафети, що, мовляв, керівництво райадміністрації провело зустріч з керівництвом райорганізації політв’язнів і ветеранів Української повстанської армії з метою вивчення громадської думки стосовно естафети. «Учасники зустрічі вважають недоцільним проведення даної акції на території Сокальщини», — сказано в листі Бережницького. У його відповіді також сказано, що проведення естафети в географічних межах колишнього Радянського Союзу асоціюється зі спробою реанімувати застарілу ідеологію.
А тепер, шановні читачі, замініть місто Сокаль на який-небудь Луганськ, назвіть запланований марш «Слава героям УПА» і ви отримаєте схожу картину. Керівництво міськдержадміністрації порадиться з ветеранами Червоної армії і вони вважатимуть за недоцільне «відроджувати людиноненависницьку фашистську ідеологію». На цій підставі ініціаторам буде відмовлено.
У Василя Стефаника є оповідання, дія якого відбувається під час Першої світової війни. Лежать у окопах українці, які були призвані до однієї з армій. А в цей час перемир’я оголошено. І якась потреба в них виникла поспілкуватися з ворожою стороною. Звернулися вони туди — і раптом у відповідь почули українську мову. Українці воювали одне проти одного у складах різних армій. Повторювалося це неодноразово. На жаль. У головах багатьох із них ця війна триває й далі. І ніяк чимало ветеранів не погодяться, що в кожного з них була своя правда, що кожен з них воював за свою Батьківщину, за таку, якою він її бачив. І не вина бійців Червоної армії, що замість очікуваного комуністичного раю у нас далі розвивався ГУЛАГ. І не вина бійців УПА, що не вдалося їм свого часу відвоювати незалежність України, створити в ній незалежну державу.
Влада б мала сприяти порозумінню. Натомість у Луганську якісь жертви аборту — інакше їх не назвеш — збираються встановити пам’ятник жертвам УПА. Це в тій місцевості, де повстанці не воювали і ніяких їхніх жертв не могло й бути. Адекватність цього пам’ятника описується кумедною фразою: «Подводная лодка в степях Украины погибла в неравном воздушном бою». На Львівщині відповідають синхронно. Не сумніваюся, що зараз яка-небудь Наталка Вітренко вискочить із обуреними заявами. А відповість їй гучно Олег Тягнибок. Ото й маємо те, що маємо. Замість порозуміння черговий конфлікт, на якому «принципові» політики охоче піаряться.
Юрій ЛУКАНОВ

 
< Попередня   Наступна >

 

 
 
© 2005-2018, Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
www.usva.org.ua
pressusva@ukr.net
При любом использовании материалов сайта гиперссылка на usva.org.ua обязательна.
Редакция usva.org.ua может не разделять точку зрения авторов статей
и ответственности за содержание републицируемых материалов не несет.