" /> Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) - Ми зустрілися через четверть сторіччя Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
 
 
 
    
 
Головна
Новини
Про організацію
Голова УСВА
Публікації
Електронні книги УСВА
Акції
Документи
Нормативні документи
Ветеранські закони
Фотогалерея
Зв`язок
Музей
Реабілітація
Питайте-відповідаємо
Локальні війни
Анонси
Книга вдячності
Організації УСВА
Сайти ветеранів
Фестивалі
Майбутнє України
 


Погода
Погода!


41052217 Відвідувачів
Урядовий портал
Боевое Братство
Орденские планки – ветеранам
Президент України Офіційне інтернет-представництво
Міністерство оборони
Укрінформ
Ми зустрілися через четверть сторіччя Надрукувати Надіслати електронною поштою
ImageНе пройшло і двадцять з гаком років, як я узнав що вперше після закінчення Афганської війни об’явлена, за військовою термінологією , команда «збір»! І де б ви думаєте район зосередження  живої сили?
Місце:
Москва. Красна площа.
Категорія: офіцери, прапорщики, солдати, службовці.
Військова частина: 70 Окрема мотострілецька бригада.
Місце дислокації в ДРА:  Провінція  Кандагар. Пустеля Регістан.
Короткі сухі слова, але що вони означають для кожного з нас? Багато, слів не треба. Тільки в цей раз, як за звичаєм, мова піде не про війну, а про наш мірний час.
Вже не існує  тої великої Батьківщини, як тоді ми її називали  «необъятной родины моей». Замість її створений СНД. Колись у 80-х, казали про нас афганців, що час обрав  нас, а зараз він розкинув нас. Ми зараз всі живемо в незалежних державах, але пам'ять про Афган, про міцну дружбу перевірену в боях, залишиться в наших серцях назавжди. А підтвердженням тому, є  саме ця зустріч у Москві, де в один із сонячних травневих днів зібралось нас 64 воїна-афганця із Кандагара.
«Нас буде більше в наступному році, обов’язково більше, ще не всі дізналися про зустріч, хоча певна робота проводилась. Хлопці запрошувалися  через Інтернет,  через листування і в телефонному режимі» -  запевнив мене один із організаторів цього заходу, підполковник запасу Сергій Купцов.  Сергій - мій бойовий товариш.  Там, на жаркому сході за річкою, проходячи з ним спільну службу з 81 по 83 рік, він весь час був першим, і на передовій, і в тилу. На гітарі пісню власного виробництва виконає, і малюнок про наше афганське  «житьё – бытьё» в наметі напише, і  фотки «З поля бою» встигає швидко віддрукувати.  Впізнаю вже давно знайомий мені  його почерк. І не здивувався, як побачив на Інтернетівському  сайті бойового братства  створену їм сторінку. Побачивши її зміст, я згадав про наше бойове минуле і вже не сумнівався щодо моєї  поїздки в столицю Росії.  А зараз, під час відвідування Москви, він встиг нас всіх здивувати.  Представив  для огляду  вже майже закінчений зразок заказаного ним в Києві, до речі за його ескізом, вагомого нагрудного знаку «70 ОМсБр». Гарний винахід, наборний, з декілька накладних частин, як орден. «Скоро його побачить світ, будемо заохочувати ним кращих!» - завірив Сергій своїх побратимів.
Нас, представників з України було шість. Два з Києва – Юрій Яконікін та Сергій  Купцов. Два з Черкас – Валерій Ракеєв і я, Вишневський. Олександр Волков з Одеси та Олександр Третяк з Василькова. В Москві на нас з поїзда вже зачекались організатори зустрічі: полковники запасу Марат Шакіров , Рінат Казаков та Анатолій Говоркян. Радісні обійми, адже скільки років не бачились. Трохи змінилися на вигляд, але такі ж веселі, як четверть сторіччя тому. Знову парочка свіжих анекдотів, як колись - на подорож , щоб легше було виконувати бойове завдання,  там в Афгані без жартів не обійтися, але це все залишилося в минулому.  А тут, з тривогою скоріше хочеться попасти на Красну площу, вперед , як зараз стало модним висловлюватися в нашому неврівноваженому сучасному світі, вперед за позитивними емоціями!  Довгоочікуваний легендарний майдан в центрі вже чужої столиці. Схвильовані  погляди однополчан. У кожного бейджики зі своєю назвою:   МСБ, ДШБ, ТБ, ІСР та інша військова абревіатура, щоб швидше було найти товаришів  свого підрозділу.  Знову численні обійми побратимів. У де кого сльози радощі на очах. Ось нарешті і дочекалися. Знімки на згадку поблизу пам’ятника Жукову. По переду екскурсія вже по оновленій Москві. Потім великій красень автобус відвозить всіх в місто Сонечногірськ.
Пройшло трохи  більше години і ми вже на базі відпочинку художників що розташований біля живописного озера. Тут вже в банкетному залі чекають накриті столи з солдатською кашею та фляги з міцним чоловічим напоєм для «фронтових сто грамів». Звичаї такі ж самі як там, в далекому Афганістані. А аматорські фільми Сергія Купцова та Марата Шакірова про службу під Кандагаром були дуже доречними, як у нас в народі кажуть «за душу всіх взяли», кожний відчував що це було з ним ще вчора, і не було тих двох  минулих десятиріч. Та й ще бардивські   пісні народжені в огні Афганістану створювали незабутню обстановку.  Разом з нами святкувало  десять хлопців, які служили в Кандагарі солдатами. За рішенням активу зустрічі їх  відмічено Російськими медалями “20 років виводу Радянських військ з ДРА ”. Вони були всім дуже вдячні.
Було багато привітань на адресу присутніх. Разом з нами піднімали «третій тост» - за тих кого тепер з нами не має,  два дорогих гостя, два Героя Радянського Союзу із нашої  70 ОМсБр,  Ігор Запорожан та Олександр Черножуков. Їм аплодували. Це наша гордість. З ними не страшно йти в атаку,  такі не кинуть в розвідці.
А на при кінці, в цей незабутній вечір, з вуст представників нашого колишнього командування бригади,  де хто з них стали вже генералами Російської Армії,  звучали чудові слова про мужність, про гідність, про славу людини у військових пагонах з такою славетною чоловічою професією – свою Вітчизну захищати!
Власно для мене ця зустріч була особливо важливої. Я дуже хотів побачити і вручити  книгу про прикордонників «Люди переднього краю» - написаною мною до 20-ї річниці закінчення Афганської війни,  своєму комбатові Сергію Миколайовичу Гордієнку. Що і зробив. Саме ця людина, мене, секретаря комітету ВЛКСМ танкового батальйону, тоді молодого двадцяти двох річного прапорщика, не обстріляного, тільки-но випускника Гарболовській школи прапорщиків  ЛенВО,  забороняв  з початку пускати на бойові операції. Все казав: «Я не суєвірний, але не везе нам на комсомольців, раніше на твоїй посаді  два таких як ти вже загинуло, як і ти те ж рвалися в бій, сиди вдома,  хоч мати твоя спасибі мені скаже!» Такої же думки був і мій безпосередній начальник – зам. командира батальйону  по політ часті гв. майор Матвеєв Анатолій Васильович. На превеликій жаль він в подальшому загинув в бою при виконанні бойового завдання. Назавжди закарбувалося у мене в пам’яті, як ми троє – комбат,комроти і я ставили свої підписи підтвердження на папері опізнання  тіла нашого дорогого товариша і мого першого вчителя ратної справи. Я потім замість його виконував обов’язки замполіта батальйону, в тих умовах вони були  важкі і надто відповідальними. А в подальшому, за прикладом свого командира батальйону, поступив до вищого військового навчального закладу. Він в академію, а я потім в училище. В 1983 року отримало дозвіл до вступу у ВВНЗ  з категорії прапорщиків тільки двоє, я - з Кандагара, і ще один - із Шинданта. Пам’ятаю  як зараз, коли мене проводжали свої в Союз, я все казав своїм не хвилюйтеся, я ще повернуся, бо не поступлю. Але доля так склалася, що був зарахований в Львівське ВВПУ, і вже з України,через листування  підтримував зв’язки зі своїми дуже дорогими  серцю товаришами. Від них я узнав що меньше через рік, 4 травня 1984 року, після мого від’їзду  геройські загинув мій кращій друг лейтенант Ігор Аккашкаров. Ніколи не забуду як ми в двох, в дві гітари  співали пісні. Хлопці казали що не погано у нас це виходило.
У кожного афганця як і у мене є свої спогади про бойове минуле. Міцна дружба і військове братство назавжди будуть  поруч з нами. І поки кожен з нас живий, та й після нас, не повинна згаснути пам'ять про далеку і близьку героїчну минувшину. Ми всі в боргу перед всіма, кого з нами вже немає. А наша зустріч, це підтвердження тому, що ми продовжуємо виконувати цій святий обов’язок. В наступному 2010 року, на початку травня, я впевнений, що нас збереться ще більше. Нас - гвардійців 70 Окремої мотострілецькій орденоносній бригади з Кандагара!
Під час прощавання, узнав про те що я військовий журналіст, до мене підійшов майор  у відставці  Ахмадулін Велікам Галімуллович  (проходив службу командиром ІСР з 1979 по 1981 рік в 70 МсБр) і дуже просив найти через нашу афганську газету своїх колишніх підлеглих з України:  ст. сержанта Олександра Тонконога (м. Херсон), сержанта Олександра Шевченка (місто?), рядового Вільготу (м.Винниця).  Про себе залишив координати:  м. Казань. контактний тел. 238-56-75,   сотовий тел.8(917)277-17-88.   
Знову поїзд, тільки вже «Москва – Київ». Повертатися назад нікому не хотілося. Дві доби пролетіло так швидко. Дві доби з минулого в сучасне. Адже ми створили собі машину часу і самі не зрозуміли як це у нас так добре вийшло!   
Заступник голови Черкаської обласної
організації ветеранів-прикордонників
підполковник запасу
Валерій Вишневський.

 
< Попередня   Наступна >

 

 
 
© 2005-2018, Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
www.usva.org.ua
pressusva@ukr.net
При любом использовании материалов сайта гиперссылка на usva.org.ua обязательна.
Редакция usva.org.ua может не разделять точку зрения авторов статей
и ответственности за содержание републицируемых материалов не несет.