" /> Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) - І пам’ять оживає… Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
 
 
 
    
 
Головна
Новини
Про організацію
Голова УСВА
Публікації
Електронні книги УСВА
Акції
Документи
Нормативні документи
Ветеранські закони
Фотогалерея
Зв`язок
Музей
Реабілітація
Питайте-відповідаємо
Локальні війни
Анонси
Книга вдячності
Організації УСВА
Сайти ветеранів
Фестивалі
Майбутнє України
 


Погода
Погода!


40977908 Відвідувачів
Президент України Офіційне інтернет-представництво
Урядовий портал
Орденские планки – ветеранам
Укрінформ
Міністерство оборони
Боевое Братство
І пам’ять оживає… Надрукувати Надіслати електронною поштою
ImageОсобливо масово пройшли заходи, присвячені Дню скорботи на Первомайщині. До цієї найсумнішої дати працівники райдержадміністрацїі провели автопробіг Підгородна – Лиса Гора - Софіївка - Мигія.
Зранку 22 червня у вестибулі РДА почали збиратися організатори й учасники автопробігу. Серед них заступник голови РДА з гуманітарних питань Василь Гніденко, начальник відділу внутрішньої політики Григорій Марін, голова ради ветеранів Ніна Лавренко, почесний голова райради ветеранів Василь Шурко, представники Соцпартії, голова ветеранської організації с. Кам'яна Балка Борис Ярмульський та Борис Нагірняк, ЗМІ. Невдовзі вирушили в дорогу. Біля Підгородньої приєдналися члени Товариства ветеранів Афганістану: Я. Гуйван, В. Пустовітенко, В. Олійник, М. Цуріка та В. Гнатенко.
Дорога до Лисої Гори пролягає повз налиті стиглим колосом лани. І навіть важко уявити, що шістдесят вісім років тому, в такі ж спекотні дні сорок першого тут йшли жорстокі, кровопролитні бої. Біля сільської ради чималий гурт: ветерани Великої Вітчизняної війни Анатолій Олексійович Ананьєв, орденоносець Олексій Мальований, Лисогірський голова Володимир Співак і секретар Тарасівської сільради Наталія Гордійчук, воїн-«афганець» Геннадій Калмазан, місцева інтелігенція. В алеї Слави учасників автопробігу вже чекають школярі та вчителі ЗОШ 1. Перед початком мітингу запалюють свічки пам'яті біля підніжжя монументу. Перед присутніми виступають заступник голови РДА Василь Гніденко та секретар сільради Ірина Фаєнко. Хвилиною мовчання вшановується немеркнучий у віках подвиг захисників Вітчизни. Після закінчення мітингу відбувається покладання квітів до підніжжя монументу.
У Софіївці учасників автопробігу зустрічають секретар сільради Тамара Павлова, школярі та їх вихователі. Перед обеліском на столику підготовлена бібліотекарем Світланою Нікуліною виставка книжок про Велику Вітчизняну війну. До присутніх з короткою промовою звертається В. А. Гніденко. Серед промовців і Василь Шурко. Він розповідає про свій бойовий шлях, який пройшов у 411 окремому зенітно-артилерійському дивізіоні. А потім до обеліску, як знак шани полеглим у боях героям-односельцям, лягають квіти.
Для вшанування пам'яті земляків у селі Мигія біля клубу зібралася уся громада на чолі з головою Світланою Почтаренко, воїни-ветерани: кавалери орденів Слави Іван Карачун та Віктор Циноборенко, воїн-афганець Василь Бабієнко. Сюди прибули учасники автопробігу, а також чимала делегація з Первомайська: заступник міського голови Ольга Колесніченко, голова міської ради ветеранів Георгій Кобзаренко, учасники війни Григорій Ковбасюк, Олександр Гірник, Олександр Оніщук, підпільниця Антоніна Бойко, учасники війни і учасники так званої Карибської кризи Адам Василенко та Леонід Плохий, учасник бойових дій Леонід Войтенко, воїн-«афганець» Геннадій Шевчишин та інші. Школярі місцевої школи привітали гостей і вручили В. С. Шурку традиційний хліб-сіль.
Делегація направляється до меморіалу загиблим у боях. Звучить мелодія усім відомої пісні «Священная война». Урочистий мітинг розпочинає заступник голови райдержадміністрації Василь Гніденко. Виступають голова Мигіївської ветеранської організації Борис Порхун, сільський голова Світлана Почтаренко, голова Товариства ветеранів Афганістану Володимир Йонга. Промовці відзначили, що віроломний напад на Радянський Союз – трагедія не одного покоління і немеркнуча у віках звитяга мільйонів героїв, живих і померлих, їх мужність і солдатська доблесть. Це не лише незагоєна рана її безпосередніх учасників і цілих родин, це застереження на майбутнє. А ще – безсмертна сила непохитного фронтового братерства. Пам'ять загиблих учасники мітингу вшановують хвилиною мовчання.
Завершився автопробіг урочистою ходою всіх його учасників біля Компанійської скелі. Там, де на крутих кам'янистих схилах височіє стела – знак шани й вдячності нащадків тим першим визволителям – бійцям 36 гвардійської стрілецької дивізії, що форсували Південний Буг у березні сорок четвертого. І знову до підніжжя пам'ятного знаку лягають живі квіти.

Олена ШИРКО
 
< Попередня   Наступна >

 

 
 
© 2005-2018, Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
www.usva.org.ua
pressusva@ukr.net
При любом использовании материалов сайта гиперссылка на usva.org.ua обязательна.
Редакция usva.org.ua может не разделять точку зрения авторов статей
и ответственности за содержание републицируемых материалов не несет.