" /> Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) - Фахові поради працюючим пенсіонерам. Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
 
 
 
    
 
Головна
Новини
Про організацію
Голова УСВА
Публікації
Електронні книги УСВА
Акції
Документи
Нормативні документи
Ветеранські закони
Фотогалерея
Зв`язок
Музей
Реабілітація
Питайте-відповідаємо
Локальні війни
Анонси
Книга вдячності
Організації УСВА
Сайти ветеранів
Фестивалі
Майбутнє України
 


Погода
Погода!


41253708 Відвідувачів
Міністерство оборони
Урядовий портал
Президент України Офіційне інтернет-представництво
Боевое Братство
Орденские планки – ветеранам
Укрінформ
Фахові поради працюючим пенсіонерам. Надрукувати Надіслати електронною поштою
Аналізуючи пошту сайту, ми зробили висновок, що не всі пенсіонери знають про можливості перерахунку пенсій через кожних два роки. Кому і за яких умов належить перерахунок? Про це розповідає директор департаменту пенсійного забезпечення Міністерства праці та соціальної політики Микола Шамбір.


- Залежно від умов такого перерахунку, пенсіонерів можна поділити на категорії, - сказав Микола Іванович. - Розглянемо кожну з них.
ПЕРША КАТЕГОРІЯ
Пенсіонери, які після призначення (попереднього перерахунку) пенсії набули не менш ніж 24 місяці страхового стажу, можуть зробити перерахунок пенсії:
а) лише з урахуванням страхового стажу після призначення (попереднього перерахунку);
б) з урахуванням і страхового стажу, й заробітку після призначення (попереднього перерахунку). При цьому з періоду, за який враховується заробітна плата (дохід) для перерахунку пенсії, період після призначення пенсії не підлягає виключенню згідно з абзацом третім частини першої статті 40 цього закону. Йдеться про виключення періоду, який відповідає 10 відсоткам тривалості страхового стажу.
ДРУГА КАТЕГОРІЯ
Пенсіонери, які після призначення (попереднього перерахунку) пенсії набули менш ніж 24 місяці страхового стажу, при цьому при призначенні (попередньому перерахунку) пенсії стаж роботи становив більш ніж 20 років у жінок і 25 у чоловіків.
Цим пенсіонерам можна зробити перерахунок пенсії лише з урахуванням страхового стажу, набутого після призначення (попереднього перерахунку), але не раніше ніж через два роки після призначення (попереднього перерахунку).
Приклад. Пенсію призначено в березні 2007 року, страховий стаж становив 35 років. Після призначення пенсії пенсіонер працював до грудня 2008 року, тобто один рік і 9 місяців. Оскільки в березні 2009-го минуло два роки після призначення пенсії, після цієї дати пенсіонер має право на перерахунок пенсії з урахуванням страхового стажу, набутого після призначення пенсії, тобто з урахуванням стажу 36 років 9 місяців.
ТРЕТЯ КАТЕГОРІЯ
Ті пенсіонери, які після призначення (попереднього перерахунку) пенсії набули менш ніж 24 місяці страхового стажу, але з урахуванням цих періодів роботи їхній стаж роботи становитиме 20 років у жінок і 25 у чоловіків. Ці пенсіонери можуть зробити перерахунок пенсії лише з урахуванням страхового стажу, набутого після призначення (попереднього перерахунку), незалежно від того, скільки часу минуло після призначення пенсії.
Приклад. Пенсію жінці призначено у лютому 2008 року, страховий стаж становив 19 років. Після призначення пенсії пенсіонерка продовжує працювати, у лютому 2009-го набула 20 років страхового стажу, відповідно, після цієї дати має право на перерахунок пенсії з урахуванням 20 років страхового стажу.
І головне: перерахунок пенсії у всіх вищезазначених випадках здійснюється лише на підставі поданої пенсіонером заяви та відповідних документів.
Хочу наголосити, що перерахунок пенсії на зазначених умовах здійснюється лише тоді, коли пенсія призначена відповідно до Закону "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування".
Якщо пенсія призначена відповідно до інших законів, то перерахунок здійснюється на умовах та в порядку, визначених відповідним законом. Так, пенсіонерам, яким призначена пенсія відповідно до Закону "Про наукову і науково-технічну діяльність", пенсія перераховується лише у разі, якщо після призначення її відповідно до цього закону вони працювали за строковим трудовим договором (контрактом) на посадах наукових (науково-педагогічних) працівників не менш ніж два роки. Перерахунок пенсії здійснюється із заробітної плати наукового (науково-педагогічного) працівника, з якої була обчислена пенсія, або із заробітної плати, визначеної у порядку, передбаченому частинами третьою-сьомою цієї статті, тобто за будь-які 60 календарних місяців роботи підряд на наукових (науково-педагогічних) посадах, незалежно від перерв у роботі, до 1 липня 2000 року та весь період роботи на цих посадах після цієї дати. Пенсії, призначені відповідно до Закону "Про державну службу", перераховуються лише у разі прийняття рішення уряду про підвищення заробітної плати працюючим державним службовцям.
У кожному конкретному випадку для одержання детальної інформації пенсіонер може звернутися до місцевого управління Пенсійного фонду України, до Контакт- центру Пенсійного фонду України за телефоном 8-800-503-7-530 або на "гарячу лінію" Мінпраці за телефоном 8-800-500-39-20.
Валентина КОКІНА
Урядовий кур'єр
 
< Попередня   Наступна >

 

 
 
© 2005-2018, Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
www.usva.org.ua
pressusva@ukr.net
При любом использовании материалов сайта гиперссылка на usva.org.ua обязательна.
Редакция usva.org.ua может не разделять точку зрения авторов статей
и ответственности за содержание републицируемых материалов не несет.