" /> Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) - Пільги чорнобильцям Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
 
 
 
    
 
Головна
Новини
Про організацію
Голова УСВА
Публікації
Електронні книги УСВА
Акції
Документи
Нормативні документи
Ветеранські закони
Фотогалерея
Зв`язок
Музей
Реабілітація
Питайте-відповідаємо
Локальні війни
Анонси
Книга вдячності
Організації УСВА
Сайти ветеранів
Фестивалі
Майбутнє України
 


Погода
Погода!


41013715 Відвідувачів
Президент України Офіційне інтернет-представництво
Урядовий портал
Орденские планки – ветеранам
Боевое Братство
Укрінформ
Міністерство оборони
Пільги чорнобильцям Надрукувати Надіслати електронною поштою
ImageУ 1986 році ліквідатори аварії на ЧАЕС ціною свого здоров'я, а хто й життя, запобігли поширенню страшної катастрофи. Чимало з них сьогодні потребують державної підтримки, бо не можуть працювати у зв'язку з інвалідністю. Отож їм надаються пільги, компенсації та гарантії в рамках чинного законодавства та виходячи з соціально-економічного становища країни й фінансових можливостей Державного бюджету. Перше запитання, яке ставлю заступнику міністра праці та соціальної політики Олені МІТРОФАНОВІЙ, стосується коштів. Чи достатньо їх для виконання чорнобильських програм у бюджеті?
- За розрахунками експертів, для виконання усіх передбачених Законом "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" соціальних гарантій потрібно десятки мільярдів гривень, тоді як видатки з держбюджету у 2009 році на соціальний захист та пенсійне забезпечення постраждалих громадян передбачені в загальному обсязі 6,6 млрд грн, - сказала Олена Володимирівна. - Ось і робіть висновки - достатньо коштів чи ні.
Видатки, передбачені Мінпраці в Державному бюджеті на поточний рік на виконання восьми програм соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, становлять 2 091,3 млн грн, що, звичайно ж, не дає можливості забезпечити виконання названого закону в повному обсязі.
- Скільки чорнобильців проживає в Україні? Які пільги вони мають?
- Станом на перше січня цього року в органах праці та соціального захисту населення на обліку перебувало 2 307 994 постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи осіб.
Категорії осіб, які постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС, визначено статтею 14 Закону "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи". А статтею 27 закону визначено дітей, які належать до потерпілих.
Пільги і компенсації в рамках чинного законодавства в сфері соціального і пенсійного забезпечення та підвищення соціальних гарантій, передбачені законом, надаються відповідно до категорії посвідчення.
Так, статтею 20 закону визначено перелік пільг та компенсаційних виплат для постраждалих громадян, віднесених до категорії 1 (інваліди), статтею 21 - постраждалих категорії 2, статтею 22 - постраждалих категорії 3, статтею 23 - постраждалих категорії 4, а дітям, які мають статус потерпілих внаслідок Чорнобильської катастрофи (у тому числі і дітям-інвалідам), - статтею 30.
Пільги громадянам, які працювали за межами зони відчуження на роботах з особливо шкідливими умовами праці (за радіаційним фактором), пов'язаними з ліквідацією наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, визначені статтею 24 закону.
Закон також встановлює доплати громадянам, які працюють на територіях радіоактивного забруднення (ст. 39), компенсації за шкоду, заподіяну здоров'ю особам, які стали інвалідами внаслідок Чорнобильської катастрофи, учасникам ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та сім'ям за втрату годувальника (ст. 48).
Пільгове пенсійне забезпечення постраждалих громадян врегульовано статтями 49, 50, 51, 54, 55 закону тощо.
У цілому Закон "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" передбачає близько 90 видів пільг, компенсаційних виплат, доплат і допомог постраждалим.
- Чи надає держава змогу чорнобильцям оздоровитись на пільгових умовах?
- Статті 20, 21, 22, 23 та 24 названого закону постраждалим громадянам відповідно до категорії посвідчення гарантують позачергове (першочергове) щорічне безплатне (пільгове) забезпечення санаторно-курортною путівкою або путівкою на відпочинок чи виплата за їхнім бажанням компенсації середньої вартості путівки в Україні.
Дітям, які мають статус потерпілих внаслідок Чорнобильської катастрофи, згідно з пунктом 5 частини першої статті 30 передбачено щорічне безплатне забезпечення путівками на оздоровлення строком до двох місяців. Потерпілих дітей віком до 10 років забезпечують путівками разом з одним із батьків або особою, яка їх замінює, за умови, що останні належать до постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи.
А дітям, яким встановлено інвалідність, пов'язану з Чорнобильською катастрофою, та одному з батьків чи особі, яка їх замінює, пунктом 10 частини другої статті 30 закону передбачено щорічне безплатне забезпечення путівкою для будь-якого виду оздоровлення чи відпочинку протягом двох місяців.
Якщо неможливо надати путівку, виплачується компенсація в розмірі середньої вартості путівки в Україні.
У межах коштів, передбачених на оздоровлення постраждалих громадян у 2009 році, міністерство оголосило та провело двоступеневі торги на закупівлю послуг санаторно-курортного лікування громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.
Ці путівки розподілені між регіонами пропорційно поданих заяв з урахуванням нозології захворювань та у межах обсягів видатків, передбачених регіону додатком 5 до Закону "Про Державний бюджет України на 2009 рік".
- Потерпілі від аварії на ЧАЕС мають право на отримання автомобіля. Скількох людей держава забезпечила автівками у цьому році?
- Пільгове забезпечення спецавтотранспортом громадян, які постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС, визначено пунктом 13 статті 20 Закону "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи".
Постановою Кабінету Міністрів від 19.07.2006 р. N 999 введено в дію новий Порядок забезпечення інвалідів автомобілями, яким передбачено упорядкувати черговість на отримання автомобілів без формування окремих черг за модифікаціями автомобілів та категоріями інвалідів, що значно спростить облік інвалідів і сприятиме його прозорості.
Відповідно до пункту 25 цього порядку інваліди-чорнобильці І групи без медичних показань та інваліди-чорнобильці ІІ групи за наявності медичних показань мають право на позачергове забезпечення автомобілем. Інваліди-чорнобильці ІІ групи (без медичних показань) і ІІІ групи за наявності медичних показань для забезпечення автомобілем з ручним керуванням, посвідчення на право керування автомобілем і відсутності протипоказань до керування ним отримують автомобілі у порядку загальної черги.
Формування замовлення на поставки автомобілів здійснюють головні управління праці та соціального захисту населення для всіх трьох черг.
Надані державою гарантії реалізуються через окрему бюджетну програму "Забезпечення інвалідів та інвалідів-чорнобильців автомобілями", видатки на яку передбачаються у Державному бюджеті України на відповідний рік, тобто кількість автомобілів, що поставляться до регіонів, залежить виключно від можливостей Держбюджету.
Незважаючи на те, що щорічно видатки за вказаним напрямком зростають, для задоволення повної потреби їх не вистачає.
Оскільки потреба інвалідів у спецавтотранспорті значно перевищує можливості видаткової частини Державного бюджету, органи праці та соціального захисту населення забезпечують інвалідів автомобілями поступово, з дотриманням черговості.
Протягом 2008 року для забезпечення інвалідів-чорнобильців постачено 865 автомобілів "Славута", придбаних коштом Державного бюджету.
Сьогодні на обліку для забезпечення спецавтотранспортом перебуває майже 93 тисячі інвалідів різних категорій. З них майже 16 тисяч інвалідів-чорнобильців.
Потреба у бюджетних коштах для забезпечення усіх інвалідів спецавтотранспортом становить понад 4 млрд гривень.
Але в Законі "Про Державний бюджет України на 2009 рік" на програму "Забезпечення інвалідів та інвалідів-чорнобильців автомобілями" видатки на придбання автомобілів не були передбачені.
Проте нині прийнято Закон "Про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2009 рік", який відновлює програму забезпечення інвалідів автомобілями і передбачає на це 1,218 млн гривень.

 
< Попередня   Наступна >

 

 
 
© 2005-2018, Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
www.usva.org.ua
pressusva@ukr.net
При любом использовании материалов сайта гиперссылка на usva.org.ua обязательна.
Редакция usva.org.ua может не разделять точку зрения авторов статей
и ответственности за содержание републицируемых материалов не несет.