" /> Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) - Міністерський оптимізм Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
 
 
 
    
 
Головна
Новини
Про організацію
Голова УСВА
Публікації
Електронні книги УСВА
Акції
Документи
Нормативні документи
Ветеранські закони
Фотогалерея
Зв`язок
Музей
Реабілітація
Питайте-відповідаємо
Локальні війни
Анонси
Книга вдячності
Організації УСВА
Сайти ветеранів
Фестивалі
Майбутнє України
 


Погода
Погода!


40983187 Відвідувачів
Укрінформ
Міністерство оборони
Урядовий портал
Орденские планки – ветеранам
Боевое Братство
Президент України Офіційне інтернет-представництво
Міністерський оптимізм Надрукувати Надіслати електронною поштою
ImageУряд Юлії Тимошенко досить впевнено «піарить» свої дії в нинішній кризовий час, коли жити стає все гірше. Воно й зрозуміло – розпочалися передвиборні перегони. Тому є сенс ставити на контроль слова урядовців і вимагати їх виконання. Це стосується і теми мінімальних соціальних стандартів, про які йдеться в інтерв’ю з міністром праці та соціальної політики Людмилою Денісовою.

- Ми наполегливо працюємо, щоб досягти максимально справедливого розподілу коштів та надати незахищеним людям можливість отримати допомогу швидко, без зайвої тяганини. Це надзвичайно актуально сьогодні, коли багато українців переживають непрості часи, - сказала Людмила Леонтіївна. - Тому важливо посилити й ефективність вже чинної в Україні системи соціальної допомоги. А це, в свою чергу, вимагає впровадження нового інструмента оцінки доходу громадян - з урахуванням не тільки доходів сім'ї, а також її витрат.
Спільно зі Світовим банком вже опрацьовані відповідні механізми в частині впровадження непрямих методів оцінки доходів громадян, які звертаються за призначенням соціальної допомоги. Крім того, триває робота щодо посилення адресності при наданні всіх видів допомоги. Йдеться, зокрема, про застосування єдиного, уніфікованого підходу при прийнятті місцевими органами рішень щодо надання допомоги з урахуванням конкретних обставин у сім'ї.
Тільки в цьому році уряд підготував і прийняв нормативно-правові акти, згідно з якими підвищено з 50 до 75 відсотків прожиткового мінімуму розмір допомоги з догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку (при цьому розмір допомоги визначається залежно від сукупного доходу сім'ї). Також уніфіковано критерії надання державної допомоги сім'ям з дітьми та субсидій з оплати житлово-комунальних послуг на основі програми державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім'ям, яка визнана Світовим банком найбільш ефективною. Припинено практику надання державної соціальної допомоги у випадках, коли працездатний член сім'ї не працює і не перебуває на обліку в центрі зайнятості та не навчається. Внесено зміни до декларації про доходи осіб, які звертаються за різними видами державної допомоги, згідно з якими розширюються відомості щодо наявності додаткових джерел для існування. До того ж запроваджується процедура інформування організаціями та підприємствами, котрі надають житлово-комунальні послуги, органів праці та соціального захисту населення про несплату комунальних послуг сім'ями, які одержують житлові субсидії.
- Міністерство, яке ви очолюєте, опікується людьми з особливими потребами, яким важко дійти до органів влади, бо самі приміщення не пристосовані до візків...
- У поліпшенні умов життя інвалідів, на мою думку, треба змінити менталітет наших громадян. Щоб до людей з обмеженими фізичними можливостями у суспільстві ставилися з повагою і розуміли, що вони такі ж громадяни як усі, лише мають дещо інші потреби. Крім того, потрібно підвищувати соціальну відповідальність громадян.
З початку 2008 року і дотепер іде активна робота над тим, щоб забезпечити безперешкодний доступ людей з інвалідністю до органів влади. І почали ми з себе. Перед входом у міністерство є необхідні спуски для людей на візках, на світлофорі та у метро встановлені сигнали для незрячих. У громадській приймальні Мінпраці інформація подана також шрифтом Брайля.
Наразі майже 80 відсотків управлінь Пенсійного фонду оснащені всім необхідним для людей з особливими потребами, щоб вони без перешкод змогли скористатись послугами цих установ. Решта 20 відсотків - оснащені частково. Щодо управлінь праці та соціального захисту, то повністю оснащені майже 70 відсотків, решта потребують доопрацювання. Основна причина затримки з переоснащенням цих установ - у недостатньому фінансуванні. Але ми активно працюємо над тим, щоб у всіх соціальних установах було повне забезпечення необхідним вже найближчим часом.
Ведеться робота і над покращенням життя для громадян із вадами зору. Нещодавно був прийнятий закон, який набуде чинності 1 січня 2010 року, що зобов'язує виробників найпоширеніших лікарських препаратів робити інструкції до них і шрифтом Брайля. Спільно з Нацбанком Мінпраці розробляє проект, який дасть змогу незрячим громадянам вільно користуватися банкоматами.
- Кризові явища особливо зачепили пенсіонерів та малозабезпечених громадян. Наскільки захищені вони від цих викликів?
- Хочу запевнити, що навіть за таких складних економічних і фінансових умов ми не допустимо, щоб зменшилася будь-яка соціальна виплата й люди стали жити гірше. Навпаки, досягнуте минулого року ми намагатимемося зберегти. Адже при зростанні цін на споживчі товари та послуги діє механізм індексації. Зазначу, що мінімальна зарплата й прожитковий мінімум до кінця року збільшаться. Не залишаться сам на сам громадяни, які втратили роботу. Допомога з безробіття, як і торік, становить 75 відсотків прожиткового мінімуму. Крім того, ми широко запроваджуємо громадські роботи, які на певний час людину забезпечать і роботою, і зарплатою. Щодо пенсіонерів, то уряд гарантує збереження пенсій працюючих пенсіонерів, а також збільшення пенсій для непрацюючих у зв'язку з ростом інфляції. Сьогодні середній розмір пенсії становить 925 гривень.
- Нині уряд розробив низку заходів щодо соціального захисту заробітчан, які працюють за кордоном. Розкажіть про них детальніше.
- Це добровільна система. Ми ретельно вивчали це питання, враховуючи побажання й громадських організацій, і пересічних громадян, і поставили за мету - уклали з країнами, де найбільше працює українців, міждержавні угоди. Приміром, з Іспанією. Якщо людина там працювала й сплачувала податки, то, повернувшись на батьківщину, отримає пенсію з української сторони. І навпаки, якщо працювала тут, а виїде в Іспанію, то пенсію виплачуватиме уряд Іспанії. Ці цивілізовані взаємовідносини свідчать не лише про доступність пенсійного забезпечення, а й соціально захищають громадян. Щоправда, хочу підкреслити, що пенсію свою кожен собі забезпечує сам - чим більші перерахунки робитиме до Пенсійного фонду, тим більшу пенсію матиме в старості.
- Людмило Леонтіївно, в Україні сьогодні збільшується народжуваність. Стає більше багатодітних сімей. Чи вистачить на всіх державних коштів, чи не зменшаться розміри виплат у зв'язку з кризою? Як загалом наші "дитячі" виплати у порівнянні з іншими країнами?
- Якщо порівняти з виплатами сусідніх країн, Україна лідирує. Так, у Росії при народженні дитини виплачують суму, еквівалентну близько 2340 грн, у Білорусі - орієнтовно 3128 грн на першу дитину і 4380 грн - на другу та наступну, а в Молдові сім'ї отримують приблизно 680 грн. В Україні цього року фінансування допомоги передбачається на 29,5 відсотка більше, ніж торік.
Усе це підтверджує правильність обраного урядом курсу на підтримку сімей з дітьми. Адже нині, як відомо, кожна родина, в якій народилося немовля або вони усиновили дитину, отримує державну допомогу в розмірі 12240 грн - на першу дитину, 25000 грн - на другу дитину, 50000 грн - на третю і наступну дитину.
Соціальний захист малозабезпечених сімей, у тому числі з дітьми, забезпечують надаючи їм допомогу залежно від майнового стану та сукупного доходу сім'ї. На перше червня ц. р. таку допомогу отримують понад 110 тисяч сімей, майже половина з них - багатодітні.
Крім того, завдяки прийнятому 19 травня 2009 року Верховною Радою Закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань соціального захисту багатодітних сімей", з 2010 року передбачається надання багатодітним сім'ям та їхнім дітям низки пільг.
Зокрема ці сім'ї матимуть 50-відсоткову знижку оплати за користування житлом, комунальними послугами та вартості палива (у разі, якщо будинки не мають центрального опалення) у межах норм, визначених законодавством. Також багатодітні сім'ї матимуть право на позачергове встановлення телефону і сплачуватимуть половину від затверджених тарифів.
Для дітей з багатодітних сімей передбачено низку пільг: безоплатне одержання ліків за рецептами лікарів, щорічне медичне обстеження, компенсація витрат на зубопротезування, першочергове обслуговування в лікувально-профілактичних закладах, безоплатний проїзд (крім таксі); безоплатне одержання послуг з оздоровлення та відпочинку.
Валентина КОКІНА
Урядовий Кур'єр

 
< Попередня   Наступна >

 

 
 
© 2005-2018, Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
www.usva.org.ua
pressusva@ukr.net
При любом использовании материалов сайта гиперссылка на usva.org.ua обязательна.
Редакция usva.org.ua может не разделять точку зрения авторов статей
и ответственности за содержание републицируемых материалов не несет.