" /> Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) - У парку дружби Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
 
 
 
    
 
Головна
Новини
Про організацію
Голова УСВА
Публікації
Електронні книги УСВА
Акції
Документи
Нормативні документи
Ветеранські закони
Фотогалерея
Зв`язок
Музей
Реабілітація
Питайте-відповідаємо
Локальні війни
Анонси
Книга вдячності
Організації УСВА
Сайти ветеранів
Фестивалі
Майбутнє України
 


Погода
Погода!


40980101 Відвідувачів
Урядовий портал
Орденские планки – ветеранам
Укрінформ
Міністерство оборони
Боевое Братство
Президент України Офіційне інтернет-представництво
У парку дружби Надрукувати Надіслати електронною поштою
ImageНещодавно  у Ратнівському районі Волинської області святкували 65-у річницю визволення району від гітлерівських загарбників, а "круглі" дати  ратнівчани за традицією останніх років відзначають разом з сусідами – білорусами із Малоритського  району Брестської області. Адже визволення Малоритщини розпочалося тут, на Ратнівській землі, коли 17 липня війська 70-ої армії перейшли в наступ з берегів Прип`яті, а 20 липня вступили на територію Білорусії.

На нейтральній полосі біля центрального входу до парку Дружбі зустрілись дві колони. Після привітань і братань представники делегацій обмінялись хлібом-сіллю і перейшли на галявину, де на підвищені встановлені флагштоки з прапорами України і Білорусі.
Далі відбувся мітинг пам`яті, на якому від імені воїнів-афганців Ратнівщини і Малоритщини, Волині і Берестейщини усіх учасників мітингу привітав з 65-ю річницею визволення заступник голови Ратнівської районної ради Василь Півень.
Image- Важко знайти слова, щоб передати нашу вдячність воїнам-визволителям і всім ветеранам, - сказав він. – Адже більш як 1400 наших земляків загинули, наближаючи перемогу, а за визволення нашої Ратнівської землі віддали своє життя майже півтори тисячі солдатів і офіцерів. Саме на ваші героїчні вчинки рівнялися ми в далекому Афганістані. Але нехай більше ніколи не повторяться подібні війни і нехай ніколи жодному з українців та білорусів не доведеться брати в них участь. Вірю, що сьогодніше святкування 65-ої річниці визволення у парку Дружби, відновленому з  ініціативи афганців і при сприянні влади обох районів, слугуватиме зміцненню дружби між двома братськими державами.
Ветерани війни і представники громадськості обох районів поклали вінки до пам`ятного знака на честь виведення радянських військ з Афганістану, що встановлений у парку Дружби, а також до пам`ятника жертвам Кортеліської трагедії і пам`ятника знищеним в один день з ними жителям білоруського села Бірки.
Після закінчення мітингу свято продовжилось на всій території парку. Але пізніше в його  ході  відбувся ще один невеликий імпровізований мітинг – біля пам`ятного знака на честь 10-ої річниці виведення радянських військ з Афганістану. Тут зібралися лише ратнівські і малоритські афганці, а також  прийшли віддати шану цим мужнім людям усі офіційні особи: заступник голови Волинської облдержадміністрації Святослав Кравчук, заступник голови Брестського облвиконкому Михайло Юхимук, депутат Національних  Зборів Білорусі Ніна Федорук,  радник голови Волинської обласної ради ImageВолодимир Банада, голови Ратнівських  райдержадміністрації і районної ради Адам Харлампович і Микола Макарук, голова Малоритського  райвиконкому Казимир Лапич.
А нагода для цього зібрання була приємна -  нагородження ювілейними медалями " 20 років виведення радянських військ з Афганістану". Голова Брестської обласної спілки ветеранів Афганістану Геннадій Коняєв вручив білоруські нагороди ратнівчанам  Василю  Півню, Ярославу Находу  і Віталію Кушніру. Українські медалі  своїм білоруським братам по зброї вручив заступник голови Волинської обласної організації Української спілки ветеранів Афганістану Олег Трофимчук. Ці відзнаки отримали Геннадій Коняєв і малоритчани Володимир Петрухін та Василь Шалашов.

О. А. Трофимчук
заступник голови  ВОО УСВА
 
< Попередня   Наступна >

 

 
 
© 2005-2018, Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
www.usva.org.ua
pressusva@ukr.net
При любом использовании материалов сайта гиперссылка на usva.org.ua обязательна.
Редакция usva.org.ua может не разделять точку зрения авторов статей
и ответственности за содержание републицируемых материалов не несет.