" /> Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) - Не забуті на схилі життя Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
 
 
 
    
 
Головна
Новини
Про організацію
Голова УСВА
Публікації
Електронні книги УСВА
Акції
Документи
Нормативні документи
Ветеранські закони
Фотогалерея
Зв`язок
Музей
Реабілітація
Питайте-відповідаємо
Локальні війни
Анонси
Книга вдячності
Організації УСВА
Сайти ветеранів
Фестивалі
Майбутнє України
 


Погода
Погода!


41067998 Відвідувачів
Президент України Офіційне інтернет-представництво
Орденские планки – ветеранам
Боевое Братство
Урядовий портал
Укрінформ
Міністерство оборони
Не забуті на схилі життя Надрукувати Надіслати електронною поштою
ImageВ Україні проживає майже 2,4 млн ветеранів війни, сформована відповідна законодавча система, яка зобов'язує державу піклуватися про них, створювати гідні умови для їхнього проживання. Чи в повному обсязі надають пільги, чи не залишається хтось забутим? Ці запитання адресую заступнику міністра праці та соціальної політики Сергію БИЧКОВУ.
- Життєзабезпечення ветеранів війни підтримується системою пільг та компенсацій, сказав Сергій Іванович. - Торік і в цьому році уряд Юлії Тимошенко забезпечив у повному обсязі надання всім ветеранам війни пільг і субсидій з оплати житлово-комунальних послуг, послуг зв'язку та інших передбачених законодавством пільг та й видатки на 2009 рік збільшено на 32 відсотки проти минулого року (з 4,5 мільярда до 6 мільярдів гривень).
Лише торік 19 тис. ветеранам війни та членам сімей загиблих встановлено телефони. У цьому році робота продовжується.
Зазначу, що вперше, починаючи з минулого року, інвалідам війни роблять капітальний та поточний ремонт будинків і квартир. Його провели понад двом тисячам інвалідів війни та членів сімей загиблих. І в 2009-му ця програма триває.
Майже в кожному місті та районі діють територіальні центри соціального обслуговування пенсіонерів та одиноких непрацездатних громадян (нині їх 743). Понад 450 тисяч ветеранів війни отримують соціально-побутові послуги та медико-соціальну реабілітацію в таких центрах.
Держава не залишає поза увагою і самотніх ветеранів війни, які потребують постійної сторонньої допомоги. На сьогодні в Україні функціонує 267 будинків-інтернатів для громадян похилого віку й інвалідів, у яких на повному державному утриманні перебувають близько 6,5 тисячі ветеранів війни та праці. Міністерство постійно контролює умови проживання підопічних, не допускає зниження рівня харчування, якості соціально-побутового та медичного обслуговування навіть в умовах фінансово-економічної нестабільності.
- Сергію Івановичу, що нового відбулося останнім часом у пенсійному забезпеченні ветеранів?
- Урядові за підтримки парламенту вдалося досягнути значних змін у пенсійному забезпеченні. Тепер один рік страхового стажу має коефіцієнт 1,35. Проведено осучаснення заробітної плати. Середній розмір пенсії підвищено на 52 відсотки (з 591 грн у грудні 2007-го до 912 грн у квітні 2009 року). Він перевищив мінімальну пенсійну виплату (544 грн) на 68 відсотків. Усунено "зрівнялівку" в розмірах пенсії. Найменший розмір пенсійної виплати з 1 квітня 2008 року встановлено на рівні прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність (498 грн). А з 1 липня встановлено доплату до пенсії таким чином, щоб розмір найменшої пенсійної виплати становив 544 грн.
Встановлено диференційовані розміри мінімальних пенсійних виплат учасникам бойових дій та інвалідам війни залежно від категорій - від 840 до 1 200 гривень.
У п'ять разів підвищено розмір надбавки, який не переглядали з 2002 року, на догляд за особами, які потребують постійного стороннього догляду.
Головне завдання уряду на 2009 рік - це забезпечення в повному обсязі та у встановлені терміни фінансування на виплату пенсій.
Щоб не допустити порушень строків виплати, з початку цього року уряд запровадив календарний графік виплати пенсій. Для кожного пенсіонера індивідуально визначена дата щомісячної виплати. У першу чергу вона проводиться інвалідам війни, учасникам бойових дій, членам сімей загиблих військовослужбовців.
Підкреслю, що уряд це завдання виконує, протягом січня-червня 2009 року виплата пенсій здійснювалась своєчасно й у повному обсязі. Так буде й надалі.
- Як здійснюється перерахунок пенсій для працюючих пенсіонерів? Адже у редакційній пошті "УК" чимало листів від читачів, які нарікають на застосування показника середньої заробітної плати по країні не за минулий рік, а позаминулий, що значно зменшує розмір їхньої пенсії.
- Ця ситуація нам добре відома. Нагадаю, що у поточному році перераховано пенсії близько 238 тис. працюючих пенсіонерів. Разом з тим, у 75 відсотків пенсіонерів з урахуванням періодів роботи після призначення пенсії відбулось зменшення індивідуального коефіцієнта заробітної плати.
Як показує аналіз звернень пенсіонерів, значна їх частина при діючому механізмі перерахунку пенсій згодом втрачає до 50 відсотків своєї пенсії.
Тому показник середньої заробітної плати за 2008 рік (1 573 грн) необхідно застосовувати у разі, коли індивідуальний коефіцієнт зарплати не зменшується. Для цього потрібні законодавчі зміни. Приміром, народний депутат Валерій Сушкевич вніс законопроект (N4217), який врегульовує це питання, а також затверджує на постійній основі показник вартості одного року страхового стажу. Слово тепер за депутатами.
Узагалі, щоб дізнатися про проблеми ветеранів і посприяти у їх розв'язанні, уряд при Мінпраці створив Соціальний контактний центр, де надається можливість відкритого і зворотного спілкування з усіма органами виконавчої влади у разі порушення будь-яких прав (тел. 8-800-507-30-90).
- Ще кілька болючих питань, котрі стосуються соціального захисту ветеранів. Приміром, одноразової допомоги до 5 травня.
- Згідно з чинним законом, щороку до 5 травня ветеранам війни повинна виплачуватися разова грошова допомога у кратному співвідношенні до розміру мінімальної пенсії за віком.
Уряд щороку збільшує розміри такої допомоги, збільшив і в цьому році, але, на жаль, не виконав цю норму закону з двох причин.
Мова про правову колізію щодо виплати цієї допомоги. Розмір мінімальної пенсії за віком, на основі якого у певних співвідношеннях передбачена виплата допомоги, не може використовуватись як розрахункова величина, оскільки згідно з іншим законом він застосовується лише при визначенні розміру трудової пенсії.
Друге. Уряд забезпечує виплату щорічної разової грошової допомоги ветеранам війни в межах видатків, затверджених Верховною Радою при щорічному прийнятті Державного бюджету.
У разі схвалення Верховною Радою рішень щодо законодавчого врегулювання цих питань та збільшення видатків на зазначену мету уряд обов'язково гарантуватиме виплату допомоги у розмірах, встановлених законодавством.
- А як забезпечують ветеранів засобами реабілітації?
- У 2009 році на це передбачено 297,2 млн гривень, як і торік. У першому кварталі майже 100-відсотково забезпечено технічними та іншими засобами реабілітації інвалідів війни, які їх потребували. Їм видано близько 4,5 тис. різних засобів.
У листопаді минулого року уряд удосконалив механізм забезпечення населення, в тому числі інвалідів війни, технічними та іншими засобами реабілітації, в частині спрощення порядку взяття на облік та забезпечення цими засобами.
- Чи забезпечують інвалідів війни автомобілями? Це теж хвилює багатьох.
- Тепер на обліку для забезпечення автотранспортом перебуває 92 тис. осіб, з них понад 23 тис. - інваліди війни. Для повного забезпечення всіх автомобілями необхідно 3,3 млрд грн, включаючи майже 950 млн грн для закупівлі автомобілів інвалідам війни.
У цьому році загальним фондом держбюджету видатки на закупівлю автомобілів не передбачені, тому ми вдячні пропозиції народного депутата Валерія Сушкевича про спрямування спецкоштів держбюджету, накопичених у Фонді соціального захисту інвалідів, на придбання автомобілів для інвалідів.
Мінпраці ініціює перед урядом спрямування цих коштів на першочергове забезпечення автомобілями інвалідів війни. Певна частина ветеранів війни отримає автотранспорт вже в цьому році.
Завважу, що за останні два роки двічі вдосконалювався Порядок забезпечення інвалідів автомобілями, в тому числі і щодо залишення автомобілів після смерті інвалідів членам сім'ї.
Уряд розробив та Верховна Рада схвалила у першому читанні законопроект, який врегульовує низку питань щодо користувачів цими засобами, зокрема, залишення автомобілів, отриманих як гуманітарна допомога, членам сім'ї після смерті інвалідів.
Валентина КОКІНА
Урядовий Кур'єр

 
< Попередня   Наступна >

 

 
 
© 2005-2018, Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
www.usva.org.ua
pressusva@ukr.net
При любом использовании материалов сайта гиперссылка на usva.org.ua обязательна.
Редакция usva.org.ua может не разделять точку зрения авторов статей
и ответственности за содержание републицируемых материалов не несет.