" /> Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) - Нове пришестя «Сатани» Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
 
 
 
    
 
Головна
Новини
Про організацію
Голова УСВА
Публікації
Електронні книги УСВА
Акції
Документи
Нормативні документи
Ветеранські закони
Фотогалерея
Зв`язок
Музей
Реабілітація
Питайте-відповідаємо
Локальні війни
Анонси
Книга вдячності
Організації УСВА
Сайти ветеранів
Фестивалі
Майбутнє України
 


Погода
Погода!


41156501 Відвідувачів
Президент України Офіційне інтернет-представництво
Міністерство оборони
Укрінформ
Боевое Братство
Урядовий портал
Орденские планки – ветеранам
Нове пришестя «Сатани» Надрукувати Надіслати електронною поштою
ImageНещодавно в російських засобах масової інформації з'явилися повідомлення про плани розробки в Росії аналога міжконтинентальної балістичної ракети РС-20 «Воєвода», яка за класифікацією НАТО одержала позначення SS-18 Satan («Сатана»). На фінансування цього проекту планується витратити більшу частину 4-трильйонного держоборонзамовлення.
Міжконтинентальна балістична ракета РС-20, розроблена в КБ «Південне» у 1970-ті роки, недарма отримала на Заході таку гучну назву. На думку російських військових фахівців, лише ці ракети зі стовідсотковою гарантією завдали б достатніх збитків США в разі початку ядерної війни. Їх, на відміну від нинішніх міжконтинентальних балістичних ракет «Тополь», знадобиться набагато менше. Навіть модернізований «Тополь-М», який сьогодні позиціонується як один із найсучасніших російських комплексів ракетних військ стратегічного призначення (РВСП), уже не можна вважати серйозною загрозою для Вашингтона. Згідно з підрахунками американських військових, лише 20% ракет «Тополь-М», що стартували, були б здатні подолати чотири рубежі протиракетної оборони США.
РС-20 як і раніше вважається найбільш важкою й ефективною серед міжконтинентальних балістичних ракет, створених у світі. Вона здатна нести 10 боєголовок, потужність кожної з яких складає 500-550 кілотонн, на відстань до 11 тис. км. Виходячи на високу орбіту всі головки «Сатани» рухаються «у хмарі» хибних цілей і майже не ідентифікуються радарами.
Та навіть у разі ідентифікації на кінцевому відрізку траєкторії головки «Сатани» майже не уразливі для протиракетних засобів, оскільки для їх руйнування необхідне тільки пряме влучення в головку дуже потужної протиракети (озброєння ПРО, здатне протистояти РС-20, на думку аналітиків, має з'явитися в США не раніше як через кілька десятиліть). Отже, таке ураження майже неможливе. Що ж стосується відомих лазерних засобів ураження головок, то в «Сатани» вони прикриті масивною бронею з додаванням урану-238, металу надзвичайно важкого й щільного. Така броня не може бути «пропалена» лазером. У всякому випадку тими лазерами, що можуть бути побудовані в найближчі 30 років.
Не здатні збити систему керування польотом «Сатани» та її голівок імпульси електромагнітного випромінювання, оскільки всі системи керування РС-20 дубльовані, крім електронних, пневматичними автоматами, її потужність дорівнює 50 вибухам у Херосимі.
До речі, саме «Сатана» посприяла народженню ракети-носія «Дніпро», що в результаті конверсії була розроблена КБ «Південне» з ракет, призначених для ліквідації, її польотна надійність була підтверджена більш як 160 запусками, у тому числі п'ятьма - на навколоземну орбіту. За допомогою «Дніпра» піднімалися в космос і американські апарати.
За даними ЗМІ, на сьогодні РФ має дві модифікації «Сатани» - РС-20Б и РС-20В, що перебувають на озброєнні військових частин, які дислокуються в Оренбурзькій області (Домбарівське ракетне з'єднання) і Красноярському краї (Ужурське ракетне з'єднання). Усього ж в арсеналі російської армії сьогодні нараховується 680 боєзарядів РС-20. Для порівняння: в 1990 р. їх було більше трьох тисяч.
Відповідно до останніх заяв керівництва РВСП, підтверджені терміни експлуатації двох модифікацій РС-20 складають 25 років і 21 рік відповідно. Та в перспективі їх планується продовжити до 30 років. Це означає, що ракети ще будуть придатні до застосування до 2016-2020 рр. Не виключено, що саме до закінчення цього терміну буде розроблена нова модифікація, серійне виробництво якої розпочнеться й замінить старе озброєння.
Зважаючи на нещодавню заяву командувача РВСП Російської Федерації Миколи Соловцова, КБ «Південне» зберегло свій потенціал. Відповідно до міжурядової угоди між Москвою й Києвом передбачено заходи, що дадуть змогу не допустити скорочення
чисельності цих ракет. Взаємодія між двома країнами в цьому напрямку не припинялася, навіть незважаючи на серйозні розбіжності з моменту розпаду СРСР. І саме співпраця з продовження експлуатації «Сатани» є одним із тих небагатьох елементів, де ще зберігається залежність Росії від України.
Підготував Іван ДМИТРЕНКО

Довідка

ТТХ РС-20 «Сатана»
Довжина, м................................................35
Діаметр, м.................................................3,2
Маса корисного навантаження, кг ......7200
Кількість боєголовок.................................10
Потужність боєголовки, кт..............550-750
Максимальна дальність стрільби, км ... 16 000 Мінімальна дальність стрільби, км.....9 250
Точність, м................................................190
* * *
Ракета-носій «Дніпро» має стартову масу 211 т, довжину - 34 м, діаметр - 3 м і здатна вивести на орбіту висотою 300-900 км космічний апарат чи групу супутників різного призначення стартовою масою до 3,7 т. Один запуск «Дніпра» коштує близько $10 млн.

 
< Попередня   Наступна >

 

 
 
© 2005-2018, Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
www.usva.org.ua
pressusva@ukr.net
При любом использовании материалов сайта гиперссылка на usva.org.ua обязательна.
Редакция usva.org.ua может не разделять точку зрения авторов статей
и ответственности за содержание републицируемых материалов не несет.