" /> Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) - Армія та Церква Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
 
 
 
    
 
Головна
Новини
Про організацію
Голова УСВА
Публікації
Електронні книги УСВА
Акції
Документи
Нормативні документи
Ветеранські закони
Фотогалерея
Зв`язок
Музей
Реабілітація
Питайте-відповідаємо
Локальні війни
Анонси
Книга вдячності
Організації УСВА
Сайти ветеранів
Фестивалі
Майбутнє України
 


Погода
Погода!


41257505 Відвідувачів
Орденские планки – ветеранам
Укрінформ
Президент України Офіційне інтернет-представництво
Боевое Братство
Міністерство оборони
Урядовий портал
Армія та Церква Надрукувати Надіслати електронною поштою
Священика - до Ліберії? Так!
Душпастирство та миротворчість - так коротко можна назвати головну тему засідання Ради у справах душпастирської опіки при Міністерстві оборони України, яка відбулася під головуванням архієпископа Львівського і Галицького Августина (голови Синодального відділу з взаємодії зі Збройними Силами та іншими військовими формуваннями України).
Представники Міністерства оборони та Генерального штабу, які представляли зацікавлені у тематиці засідання департаменти та управління, одностайно відзначили суттєве пожвавлення церковно-військових стосунків протягом останнього періоду.  Зокрема, за словами тво директора Департаменту гуманітарної політики Петра Костюка, розвиток взаємин засвідчує ціла низка подій. Це і участь духовенства у святкуванні Дня Незалежності України, і зустріч ліцеїстами ікони Почаївської Божої матері в Києві, і відновлення українськими миротворцями у Косові дороги до місця будівництва церкви Святого Савви Сербського (селище Готовуша), і, нарешті, перше військове паломництво до Зарваниці. На не менш значимі заходи в царині військово-церковних відносин вказав й представник Головного управління виховної та соціально-психологічної роботи ЗС України підполковник Ігор Карпунь. Зокрема, його фахівці у взаємодії з Департаментом охорони здоров'я провели плідну роботу щодо присвоєння 386-му військовому госпіталю Військово-медичного центру Кримського регіону імені святителя Луки (профессора В.Ф. Войно-Ясинецького), забезпечили участь військовиків у молодіжній прощі до Свято-Успенської лаври (м. Львів), у міжнародному військовому паломництві до Люрду (Франція) тощо. Окрім цього, Камерний хор Військово-медичного центру Сухопутних військ ЗС України за сприяння Чернігівської Білоцерківської єпархії взяв участь у міжнародному фестивалі церковної музики (м. Білосток).
На території військових частин нині діє 15 храмів та каплиць, а також близько 30 кімнат, обладнаних для проведення богослужінь. Загалом священики різних конфесій здійснюють душпастирьку опіку у 87 військових частинах. Аналіз складу молодого поповнення Збройних Сил свідчить, що в порівнянні з минулим роком кількість призовників, які вважають себе віруючими, зросла на 11% і становить 76,5% від загальної чисельності призваних на військову службу.
Тож, за одностайною думкою засідальників, створення Ради у справах душпастирської опіки при Міністерстві оборони України та курс на поглиблення стосунків з церквою знаходить живий відгук у військах. Представники Генерального штабу, зокрема, висловили зацікавлення у направленні священника до миротворчого контингенту в Ліберії, де, як відомо, й контингент більший, й умови служби миротворців значно важчі. Ця пропозиція відразу ж знайшла одностайну підтримку духовних ієрархів. Консенсус був зафіксований у протоколі засідання, який буде направлено на розгляд Міністра оборони. А ще Рада у справах душпастирської опіки при Міністерстві оборони України уважно вислухала думки капеланів, які побували з місіями в Косові та Іраку. На основі їхнього досвіду буде опрацьовано рекомендації щодо організаційного та тилового забезпечення роботи священика в миротворчому контингенті. Для реалізації цього завдання створено робочу групу, до якої увійшли представники всіх церков - учасниць Меморандуму про співпрацю у справах душпастирської опіки військовослужбовців Збройних Сил України.
Нагадаємо, документ підписали представники Української православної церкви, Української православної церкви Київського Патріархату, Української греко-католицької церкви, Римської католицької церкви, Української автокефальної церкви, Всеукраїнського союзу об'єднань євангельських християн-баптистів та Духовного управління мусульман України. Водночас, згідно з положенням, Рада у справах душпастирської опіки при Міністерстві оборони України є відкритою організацією й декларує розширення своїх лав.

Руслан ТКАЧУК
"Народна армія"

 
< Попередня   Наступна >

 

 
 
© 2005-2018, Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
www.usva.org.ua
pressusva@ukr.net
При любом использовании материалов сайта гиперссылка на usva.org.ua обязательна.
Редакция usva.org.ua может не разделять точку зрения авторов статей
и ответственности за содержание републицируемых материалов не несет.