" /> Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) - Презентація книги ГЕННАДІЙ КУЗЬМИЧОВ: "АФГАН — ПРО ЦЕ НЕ МОЖНА ЗАБУВАТИ" Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
 
 
 
    
 
Головна
Новини
Про організацію
Голова УСВА
Публікації
Електронні книги УСВА
Акції
Документи
Нормативні документи
Ветеранські закони
Фотогалерея
Зв`язок
Музей
Реабілітація
Питайте-відповідаємо
Локальні війни
Анонси
Книга вдячності
Організації УСВА
Сайти ветеранів
Фестивалі
Майбутнє України
 


Погода
Погода!


41255894 Відвідувачів
Укрінформ
Президент України Офіційне інтернет-представництво
Боевое Братство
Орденские планки – ветеранам
Міністерство оборони
Урядовий портал
Презентація книги ГЕННАДІЙ КУЗЬМИЧОВ: "АФГАН — ПРО ЦЕ НЕ МОЖНА ЗАБУВАТИ" Надрукувати Надіслати електронною поштою
ImageНещодавно в Уманському агротехнічному коледжі відбулась презентація книги академіка Академії проблем безпеки, оборони та правопорядку, члена ради ветеранів Афганістану полковника Геннадія Кузьмичова "Афганістан: біль і безсмертя". Зустріч з автором книги, що побачила світ в черкаському видавництві "Маклаут" і яка проливає світло на багато невідомих сторінок подій війни в Афганістані, змальовує мужність радянських солдат, організували Уманська міськрайонна рада воїнів-інтернаціоналістів, яку очолює Олег Зайченко, та адміністрація навчального закладу на чолі з директором Миколою Яровим. Участь у презентації взяли міський голова Юрій Бодров, заступник голови районної ради Микола Муковоз, викладачі та студенти коледжу, члени громадських організацій міста, журналісти місцевих ЗМІ.
Цьогорічний приїзд Геннадія Кузьмичова до Умані, як він зізнався під час зустрічі, сповнений особливим хвилюванням. Адже у 2009-му минає 50 років, як він, тоді студент Київського політехнічного інституту, вперше вступив на уманську землю. З нашим краєм пов’язані й романтичні спогади автора: так судилось, що його супутницею у житті стала дівчина з Умані.
По завершенню навчання, Умань випала й відправною точкою у трудовій кар’єрі Геннадія Петровича. Молодого інженера було направлено до міста, де саме відбувалось формування потужного промислового комплексу. Працював на "Мегомметрі", брав участь у розбудові заводів "Вега", "Уманьферммаш", за його сприяння тривало вирішення складних технологічних проблем з газифікації міста, водопостачання.
А народився Геннадій Кузьмичов у 1938 році у Росії, в Саратовській області. Вищу освіту здобував у Києві, де у 1962 році закінчив політехнічний інститут. Далі було навчання у вищій партійній школі при ЦК КПРС. Вагомі трудові показники, організаторський талант молодого співробітника не залишились непоміченими: пропрацювавши в Умані, Геннадій Петрович згодом переїздить до обласного центру, де обіймав високі посади в обласному комітеті комуністичної партії.
ImageНабутий під час роботи у нашому місті досвід знадобився для вирішення більш складних завдань, які керівництво країни поставило перед Геннадієм Кузьмичовим. Йшлося, зокрема, про роботу в оборонній та космічній сферах. Так, разом з однодумцями працював над створенням на Черкащині комплексу унікальних підприємств. Серед них — донедавна гіганти промислового виробництва: черкаський "Фотоприлад", смілянський "Оризон", канівський "Магніт".
Умань стала місцем, яке розпочало шлях Геннадія Петровича афганською війною. Пригадав, як у 1985 році перебував з робочим візитом на підприємствах міста, коли "з'явився" посильний — телефонували з ЦК КПРС. Фахівця "оборонки" бажали бачити в Москві. Прибувши туди, Геннадій Кузьмичов отримав завдання — невідкладна робота в Афганістані терміном 1,5 року. Відмовляти наказам він не вмів, тож у складі делегації з 19 радянських високопосадовців у ранзі радника-посланця СРСР в уряді Демократичної Республіки Афганістан відбув до Кабула. З цього й почались афганські будні, які затягнулись на 2 довгі роки і які, власне й лягли на сторінки презентованої книги.
Ведучи мову про видання, Геннадій Петрович наголосив, що в її основі — спогади про афганську війну, роздуми, переживання. Подаються оцінки рівня політичного й військового напруження в азійському регіоні у 80-х роках, автор аналізує причини кровопролитної борні, помилки, яких припустилось радянське керівництво, з прикрістю констатує те складне становище, у якому опинились "афганці", повернувшись додому, те, як колишнім воїнам у мирний час доводиться "відвойовувати" пільги, пенсії.
Війна стала перевіркою для багатьох на професіоналізм, фізичну, психологічну, моральну стійкість. Будучи учасником бойових дій, Геннадій Петрович віддає шану мужності радянських солдат, дивуючись часом, з якою самовідданістю, героїзмом, почуттям відповідальності юнаки йшли у бій, захищаючи не власну домівку, не батьків, дружин і дітей, а чужу землю, політичні амбіції держави. І тут письменник попрохав чітко розмежовувати війну на два рівні. Рівень вищого радянського керівництва, яке своєю недалекоглядністю, бажанням будь-що насадити афганському народу соціалістичну модель розвитку, спровокувало непотрібне кровопролиття. І рівень героїв тієї війни — солдатів.
— Вони чесно боролись, вірячи в ідеали Батьківщини. Про це не можна забувати, цим потрібно пишатися, — резюмував Геннадій Петрович.
Відповідаючи на численні запитання, автор книги розповів про військові й мирні будні, проведені в Афганістані, про спецоперації, які доводилось організовувати, про свою роль у початку виведення радянських військ з цієї азійської країни. Геннадій Кузьмичов подякував за організовану презентацію, подарував членам ради воїнів-інтернаціоналістів та іншим учасникам зустрічі примірники книги з автографами. На завершення у виконанні директора Будинку культури Володимира Трояна прозвучали щемні пісні про Афган.
Є.ПИЛИПЕНКО.
Фото автора.

 
< Попередня   Наступна >

 

 
 
© 2005-2018, Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
www.usva.org.ua
pressusva@ukr.net
При любом использовании материалов сайта гиперссылка на usva.org.ua обязательна.
Редакция usva.org.ua может не разделять точку зрения авторов статей
и ответственности за содержание републицируемых материалов не несет.