" /> Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) - Житлова проблема Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
 
 
 
    
 
Головна
Новини
Про організацію
Голова УСВА
Публікації
Електронні книги УСВА
Акції
Документи
Нормативні документи
Ветеранські закони
Фотогалерея
Зв`язок
Музей
Реабілітація
Питайте-відповідаємо
Локальні війни
Анонси
Книга вдячності
Організації УСВА
Сайти ветеранів
Фестивалі
Майбутнє України
 


Погода
Погода!


41239154 Відвідувачів
Міністерство оборони
Орденские планки – ветеранам
Боевое Братство
Укрінформ
Президент України Офіційне інтернет-представництво
Урядовий портал
Житлова проблема Надрукувати Надіслати електронною поштою
Чи є в столиці "острів надії"?
Чим ближче до введення в експлуатацію чергового столичного житлового будинку по вулиці Бориспільській, 26, тим напруженішими стають засідання житлової комісії Київського гарнізону. Так, за словами голови комісії полковника Олега Сидоренка, у грудні очікується здача оборонному відомству 101 квартири за вищезгаданою адресою. Скільки ж осель буде виділено на загальну чергу, поки що достеменно невідомо. Утім, кошти на завершення будівництва багатоповерхівки виділені, й будівельники обіцяють завершити роботи до Дня Збройних Сил України. Також відомо, що сорок п'ять квартир зі ста однієї, зокрема, й за ухваленнями судів у цьому будинку вже розподілено. Сумний досвід щодо невиконання рішення суду оборонне відомство має. Якщо не надати "відсуджені" квартири, то й решта не святкуватимуть новосілля через арешт усього розподілу. А поки будинок не заселений, Міноборони витрачає чималі кошти на його утримання.
Мінус сорок п'ять
До речі, ще місяць тому судові рішення щодо забезпечення житлом мали на руках десять столичних черговиків. Сьогодні їх вже дванадцять. А до моменту вручення оглядових ордерів кількість власників подібних документів може істотно збільшитися. Тож уже й не викличе здивування те, що кількість таких судових рішень з часом може навіть значно перевищити кількість квартир, що надходить черговикам. Що далі? Мабуть, утвориться ще одна "черга" - надверхівка загальної гарнізонної черги з тих, чиї позови суди задовольнили...
За рішенням Міністра оборони України позачергово отримають житло по вулиці Бориспільський сім'ї померлих та загиблих військовослужбовців. Таких у столичному гарнізоні на сьогодні шістнадцять осіб. Сім квартир на виконання Указу Президента України буде надано призерам Олімпійських ігор. Ще десять осель розподілять військовослужбовцям, які мешкають у гуртожитку по вулиці Ломоносова, 45 (про проблеми мешканців гуртожитку Національного університету імені Т.Г. Шевченка "Народна армія" докладно розповідала в матеріалах "Виселення з відтермінуванням". - Авт.).
Отже, решту - сорок шість осель - розподілятимуть між черговиками як постійне та службове житло. Цю непросту задачу доведеться розв'язувати квартирно-експлуатаційним органам війська. Адже потребуючих поліпшення житлових умов у Київському гарнізоні сьогодні 6008 осіб. Серед них є й онкохворі, інваліди та інші особи, яких позачергово та першочергово слід забезпечити житлом. Новозбудованих квартир не вистачить навіть цим черговикам.
Квартирні "ластівки" або півмільйона на сім'ю
Утім це не означає, що надії безквартирних столичного гарнізону на власний дах над головою зовсім примарні. Темпи здачі житла для військовослужбовців у Києві та військовий бюджет щодо будівництва та закупівлі житла, звісно, оптимізму не додають. І фінансування цих видатків наступного року оборонному відомству збільшувати не передбачають. Та є інші шляхи вирішення проблеми безквартирних військовослужбовців.
Ще влітку Кабмін ухвалив рішення викупити через державну іпотечну установу (ДІУ) недобудоване житло для громадян, які мають на нього право. Передбачається, що до кінця року будівельникам заплатять за 10 тисяч таких квартир, на що буде витрачено 2 мільярди гривень. При цьому на всі силові відомства, як розповів полковник Олег Сидоренко, нададуть 20 відсотків цього житла, з яких 42 відсотки - черговикам Міністерства оборони. Інакше кажучи, оборонне відомство має отримати 8,4 відсотки квартир, викуплених державою через ДІУ.
Перші такі "ластівки" квартирного щастя, як відомо, прилетіли у Дніпропетровськ, Чернігів тощо. Очікується, що не оминуть вони й Києва. Нині, за словами керівників Київського КЕУ, триває робота щодо передачі для черговиків столичного гарнізону житла в Таращі, Білій Церкві та Богуславі, що неподалік столиці, загалом - близько чотирьохсот квартир.
Водночас, невідомо, чи втілюватиметься в життя урядова програма наступного року й на яку суму профінансують Державну іпотечну установу. Проект держбюджету-2010 ще формується. Разом з тим у головному фінансовому документі має бути передбачена компенсація військовослужбовцям замість отримання житла. З 1 січня 2010 року набирає чинності законодавство щодо таких виплат. Нині гарнізонні житлові комісії разом з квартирно-експлуатаційними органами формують дані щодо кількості охочих отримати грошову компенсацію замість квартири. За узагальненими цифрами й робитиметься бюджетний запит Міноборони на ці цілі.
Для прикладу: якщо сім'я військовослужбовця у складі трьох осіб мешкає, скажімо, в Києві та виявить бажання отримати цю компенсацію, то сума виплати має становити 424 809 гривень. Така цифра формується, по-перше, за умови, що опосередкована вартість квадратного метру житла по Києву, що встановлена Мінрегіонбудом, становить 4823 грн. По-друге, члени родини військовослужбовця при цьому не мали брати участі у приватизації державного житлового фонду. Тому кожному з них передбачено 21 кв. м загальної площі плюс 10,4 кв.м на сім'ю. По-третє, до вартості житлової площі за державними цінами додається 20% ПДВ.
Опосередкована вартість квадратного метра житла наступного року, поза сумнівом, зросте. Тому зазначену суму треба збільшити, й вона становитиме не менше півмільйона гривень. Не важко підрахувати, що для виплати компенсації тільки двом тисячам черговиків або кожному третьому військовослужбовцю столичного гарнізону в держбюджеті треба передбачити мільярд (!) гривень. З огляду на видатки оборонного відомства на будівництво та закупівлю житла для військовослужбовців за всі роки незалежності, навряд чи це буде реально.
Почекаємо Євро-2012?
Загалом, спілкуючись з будівельниками, архітекторами, фахівцями квартирно-експлуатаційних органів та іншими, хто так чи інакше пов'язаний з житловими питаннями, завжди чуєш однакову думку - для вирішення проблем безквартирних військовослужбовців треба лише будувати житло, а не закуповувати чи компенсувати його вартість. Бо ж будівництво - це й робочі місця, і сплачені податки, й найнижча вартість осель. Ось тільки проблема військових будівельників загальновідома: або кошти для них за загальним фондом держбюджету взагалі не передбачені, або вони надходять наприкінці року...
- Будівництво нового житлового комплексу на 800 квартир в Києві по вулиці Бориспільській ми готові розпочати хоч зараз, - повідомила нещодавно директор Департаменту будівництва Міністерства оборони України Тетяна Амосова. – Всі необхідні дозволи та узгодження на будівництво отримали. Проектний час зведення комплексу від початку робіт до введення в експлуатацію – лише дванадцять місяців за умови ритмічного та безперервного фінансування...
Але хто допоможе з останнім?
Так сталося, що житлова проблема військовослужбовців, і не лише Київського гарнізону, має багато спільного з... проведенням Євро-2012. Зокрема, щодо фінансування будівництва. Військовим потрібні квартири, а оргкомітету єврозмагання - готелі для вболівальників. Інша річ, що, збудувавши необхідну кількість готелів, місто після проведення чемпіонату зіткнеться з проблемою їхнього наповнення пожильцями. Тому, вважає Тетяна Володимирівна, доречно було б задіяти "військовий" комплекс на 800 квартир: під час проведення футбольного чемпіонату Європи надати його гостям столиці, а по завершенні чемпіонату - розподілити житло між безквартирними військовослужбовцями. Втім, український оргкомітет Євро-2012 поки що оминає увагою таку пропозицію оборонного відомства...
Юзеф ВЕНСКОВИЧ "Народна армія"

 
< Попередня   Наступна >

 

 
 
© 2005-2018, Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
www.usva.org.ua
pressusva@ukr.net
При любом использовании материалов сайта гиперссылка на usva.org.ua обязательна.
Редакция usva.org.ua может не разделять точку зрения авторов статей
и ответственности за содержание републицируемых материалов не несет.