" /> Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) - Заява Української Спілки ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
 
 
 
    
 
Головна
Новини
Про організацію
Голова УСВА
Публікації
Електронні книги УСВА
Акції
Документи
Нормативні документи
Ветеранські закони
Фотогалерея
Зв`язок
Музей
Реабілітація
Питайте-відповідаємо
Локальні війни
Анонси
Книга вдячності
Організації УСВА
Сайти ветеранів
Фестивалі
Майбутнє України
 


Погода
Погода!


41177185 Відвідувачів
Орденские планки – ветеранам
Президент України Офіційне інтернет-представництво
Міністерство оборони
Боевое Братство
Урядовий портал
Укрінформ
Заява Української Спілки ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) Надрукувати Надіслати електронною поштою
Дорогі співвітчизники!
Поважні політики!
Дорогі матері та батьки, дружини, брати і сестри військовослужбовців, працівників правоохоронних органів! Дорогі ветерани!
  Ми вимушені нагадати вам про сумну дату в нашій історії. 30 років  тому, 25 грудня 1979 року, розпочалася широкомасштабна військово-політична операція Радянського Союзу на території Афганістану, яка перетворилася на довготривалу афганську війну 1979 –  1989 років.
  Радянська армія в Афганістані не  програла жодної військової операції.  Але тут з особливою жорстокістю виявилася порочність стратегії озброєного втручання в справи інших країн, і головне –  зневаги  правами людини  на життя і здоров'я.
У підсумку  "афганський рахунок" – це горе тисяч сімей загиблих, які  втратили часто єдиного сина, це важкі поранення, що понівечили тіла і душі сотень тисяч молодих людей.
  Ще не закрито  той  "афганський рахунок" з війни, що зупинилася 20 років  тому. Від її наслідків уже померло більше учасників бойових дій, ніж  загинуло у боях. Кожен рік життя ветеранів тієї війни – це рік боротьби з державою за свої соціальні права. Ще не забуті клятви можновладців не допустити у майбутньому подібного кровопролиття на чужих війнах.
  Але, як і в минулому,  історія нічого не навчила наших політиків. Керівництво держави, прикриваючись щитом Ради національної безпеки і оборони України, поступово і послідовно втягує наше суспільство в "афганське пекло". Користуючись правом направляти військовий персонал до будь-якої країни без згоди Верховної Ради України, воно нарощує українську військову  присутність в Афганістані. На першому етапі мова йшла про одиниці офіцерів медичної служби, потім до них додали офіцерів штабів. Зараз офіційні особи РНБОУ оприлюднили його рішення про збільшення військового персоналу в кілька разів, а це вже десятки військових фахівців, яких спрямовуватимуть під чуже командування на найнебезпечніші напрями – розмінування і патрулювання. І це в країну, де триває  партизанська війна. Тільки дилетант, який, до того ж, не береже власних синів, міг назвати ці види тяжкої військової праці безпечними. Про що свідчить і останній випадок з українським екіпажем гелікоптера Мі-8т, якій загинув у афганській провінції Логар.
  Українців відправляють до Афганістану, не запитуючи самих афганців, лише за вимогою нових хазяїв – США і НАТО, які бережуть своїх громадян, даючи можливість вислужитися своїм маріонеткам, які віддають за безцінь найдорожчий скарб держави – життя і здоров'я її синів.
  Ми повинні разом зробити все, щоби зірвати ці їхні плани. Ми не дозволимо окремим політикам у  безсиллі й  агонії торгувати життям наших громадян! Не відпускайте своїх рідних на нову  війну в Афганістан. Підтримайте їх, якщо навіть ця відмова буде кінцем їхньої  військової кар'єри.
  Попереду інші часи! Єднаймося і сподіваємось!

Голова УСВА                                                
Сергій Червонописький
30 листопада 2009 року
 
< Попередня   Наступна >

 

 
 
© 2005-2018, Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
www.usva.org.ua
pressusva@ukr.net
При любом использовании материалов сайта гиперссылка на usva.org.ua обязательна.
Редакция usva.org.ua может не разделять точку зрения авторов статей
и ответственности за содержание републицируемых материалов не несет.