" /> Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) - До річниці створення Служби зовнішньої розвідки України Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
 
 
 
    
 
Головна
Новини
Про організацію
Голова УСВА
Публікації
Електронні книги УСВА
Акції
Документи
Нормативні документи
Ветеранські закони
Фотогалерея
Зв`язок
Музей
Реабілітація
Питайте-відповідаємо
Локальні війни
Анонси
Книга вдячності
Організації УСВА
Сайти ветеранів
Фестивалі
Майбутнє України
 


Погода
Погода!
fest-logo.jpg


41042112 Відвідувачів
Орденские планки – ветеранам
Президент України Офіційне інтернет-представництво
Міністерство оборони
Урядовий портал
Боевое Братство
Укрінформ
До річниці створення Служби зовнішньої розвідки України Надрукувати Надіслати електронною поштою
ImageПершого грудня вітчизняна Служба зовнішньої розвідки відзначила свій 18-й день народження. Ще в грудні минулого року вона представила свій прогноз розповсюдження на територію України епідемії, або пандемії каліфорнійського грипу, а восени 2007-го попереджала про ймовірність поширення на нашу країну кризових явищ, що намітилися тоді на ринку нерухомості США. Як згодом з'ясувалося, на жаль, вона виявилася права. Вона - це Служба зовнішньої розвідки України. Це не Павло Глоба і Нострадамус, а сотні агентів та аналітиків, що працюють по всьому світу, допомагають органам влади вирішувати головне їхнє завдання - забезпечувати безпечне і незалежне існування держави Україна і нас з вами.
Про те, чи завжди політики ефективно використовують цю інформацію, і багато про що інше напередодні святкування 18-ї річниці діяльності зовнішньої розвідки України ми говоримо з головою служби Миколою Маломужем.
"Коли в 2007 році ми попереджали про кризу, що насувається, в Україні чомусь думали, що вона нас не торкнеться"

- Миколо Григоровичу, під час минулих президентських виборів в Україні навколишній світ демонстрував високу зацікавленість у їх результатах. Незважаючи на запевнення деяких політиків у тому, що вибори не фінансувалися з-за кордону, пізніше спалахнули скандали з фінансуванням помаранчевої сили Березовським, а нещодавно лідери "Пори" зізналися, що отримували кошти ззовні. Тепер, коли світ демонструє своє глибоке розчарування в Україні, яка передвиборча ситуація? Відзначається зацікавленість зарубіжних лідерів у перемозі того чи іншого кандидата, чи відомо вам щось про фінансування кандидатів у президенти України з-за кордону?
- Ні, такої потужної зацікавленості в тому чи іншому кандидатові, як у 2004 році, зараз ніхто не демонструє. У тому сенсі, щоб взяти під контроль кого-небудь з них. Звичайно, проводяться якісь консультації, але про системність не йдеться. Ми не відзначаємо і програм фінансування кандидатів політиками, спецслужбами і тим більше державами. Хоч повністю виключити, що кошти надходять, не можу.
- У якому з наших кандидатів зацікавлене керівництво Росії?
- В усіх. Причому кандидатів і першого, і другого ешелонів. У Росії впевнені, що наступні п'ять років політика України в будь-якому випадку буде проросійською, і, ні до кого жорстко не прив'язуючись, чекають виборів, щоб дізнатися ім'я людини, з якою їм доведеться співпрацювати. Вони хочуть, щоб це була людина, яка може приймати рішення і гарантувати стабільність.
- Що буде з нашою економікою після виборів? Чи вистоїть вона? Я у вас запитую, тому що знаю: Служба зовнішньої розвідки попереджала про кризу, що насувається ще до того, як про нього вголос заявили в світі. Це ж так?
- Справді, ще восени 2007 року ми попереджали про ймовірність розширення кризових явищ, які виникли на ринку нерухомості Сполучених Штатів, на нашу країну. Але в Україні тоді чомусь сподівалися, що нас ця хвиля не торкнеться, тому що ми нібито слабко інтегровані у світову економіку, фінансову систему, хоча наші гроші зберігаються в тих банках, які криза торкнулася в першу чергу. У травні 2008 року на адресу органів державної влади був направлений аналіз можливого впливу світової кризи на окремі сектори вітчизняної економіки. При цьому залучені нами експерти світового рівня прогнозували, що криза в нашій країні, швидше за все, почнеться саме з банківського сектора, залежного від зовнішнього фінансування, і розшириться на інші галузі - насамперед будівельну і промислове виробництво.
Крім прогнозу, наші експерти давали і конкретні рекомендації міністерствам і відомствам, виходячи з того, що кризовий час треба використати, щоб стати сильніше: впроваджувати інноваційні проекти, переходити на енергозберігаючі технології, альтернативні джерела енергії. Підказували, з якими зарубіжними партнерами, зацікавленими у співпраці, можна домовлятися. Наприклад, Арабські Емірати готові вкладатися в наші транспортні коридори, схильна до співпраці Японія, країни Близького Сходу. І сьогодні є бажаючі інвестувати в космос, в авіацію і так далі. У 2008 році відбулося засідання РНБО на тему загроз світової кризи нашій економіці. На жаль, на відміну від інших країн, що об'єдналися і створили власні національні антикризові центри, які виробляли системну стратегію боротьби з кризою, у нас цього зроблено не було.
- А хіба де-небудь, крім нас, виділялися такі кошти на рефінансування комерційних банків?
- У першу чергу в світі підтримувалися державні банки, приватним допомагали в другу чергу, але не просто давали їм гроші, а підтримуючи кооперацію з материнською структурою, що знаходиться за кордоном. Існує певна методика, що передбачає комплексне вирішення проблеми. На жаль, антикризові заходи, зроблені в нашій країні, не були комплексними і дещо запізнилися. Тому ми так важко переживаємо кризу, а наша економіка несе великі втрати.
- Поправді скажіть, вже де-небудь у світі є кінець цієї кризи? Що чекає Україну?
- Незважаючи на позитивні тенденції в глобальній економіці, зокрема завершення рецесії в деяких провідних країнах (Китаї, наприклад, або Німеччині), найбільш імовірним сценарієм розвитку світової економічної системи стане поступовий перехід від фази кризи до фази нестабільності. Після періоду нестабільності, який триватиме до 2012 року, не виключається можливість виникнення в 2013-2014 і в 2017-2018 роках нового глобальної економічної кризи, яка за своїми масштабами може перевершити нинішній.
Підставою для такого песимістичного прогнозу є інтенсифікація кризових циклів - всі процеси ніби то стискаються. І тому для України дуже важливо використати відносно спокійний період 2010-2012 років для проведення невідкладних реформ, спрямованих на відхід від пріоритетного розвитку виключно експортно орієнтованих галузей на користь більш ємного і розгалуженого внутрішнього ринку, внутрішнього споживання. Це буде час і для модернізації та інноваційного розвитку виробничої бази.

"Сподіваємося, що екіпаж" Аріани "потрапить додому ще до Нового року"

- Як ми пам'ятаємо, свого часу Служба зовнішньої розвідки сприяла звільнення захопленого сомалійськими піратами екіпажу суховантажного судна "Фаїна". Це було 12-е звільнення українських моряків з піратського полону, у якому ви брали участь. Зараз на вашу допомогу чекають екіпажі "Аріани" і "Дельвіни". Зовнішня розвідка України в питаннях боротьби з піратством має досвід, якого немає у розвідок інших країн, де питаннями звільнення заручників-моряків займаються виключно судновласники. Як ви думаєте, чи будуть моряки "Аріани", рекордний семимісячний термін що знаходяться в полоні у піратів, зустрічати Новий рік на кораблі і чи загрожує що-небудь їх життя?
- Я, так само як і ви, сподіваюся, що екіпаж "Аріани" потрапить додому ще до Нового року. Зараз намітилися обнадійливі тенденції: з обох сторін помінялися переговорники. Життю моряків нічого не загрожує - піратам вони потрібні живими, інакше викупу не бачити. На жаль, на перших етапах переговори майже не йшли як з причин несхильність до компромісів представників піратських кланів і судновласника, так і внаслідок використання ними певної тактики: одночасно в заручниках повинно знаходитися кілька судів, це є гарантією безпеки морських розбійників. Але з-за погодних умов їм кілька місяців не вдавалося захопити нові судна. Тому звільнення вже знаходяться в полоні моряків, по суті, залежить і від того, коли у піратів з'явиться свіжа видобуток.
- За захопленням "Аріани" стояла та сама принцеса Аміра, яка ініціювала захоплення "Фаїни"?
- Ні, діяльність цієї пані нейтралізована американськими правоохоронними органами.
- Президент виступав в ООН з пропозиціями щодо боротьби з сучасним піратством. Це були напрацювання вашої служби?
- У тому числі й нашій. Боротьба з цим явищем ускладнюється також через недосконалість правової бази. Самі пірати вважають, що роблять справедливу справу. Оскільки держава Сомалі, що має дуже крихке перехідний уряд, повністю контролюється іноземними компаніями, що країна не отримує податків з того, що у її берегів ходять тисячі кораблів. Таким чином, свою діяльність морські розбійники вважають своєрідним оподаткуванням. Але, звичайно, вони самі справжні злочинці, жертвами яких часто стають українські громадяни. Адже на іноземних торгових судах сьогодні працюють близько 70 тисяч наших моряків. Тому держава не може стояти осторонь від стала глобальної проблеми піратства.
Крім оперативних заходів та сприяння судновласника в проведенні успішних переговорів, ми підготували свої пропозиції щодо змін в міжнародне право, створення міжнародних структур по боротьбі з піратством, які будуть координувати проведення операцій, патрулювання, затримання. Є також пропозиції щодо контингентів, які будуть задіяні міжнародним співтовариством. Це можуть бути і натовські сили, і підрозділів, що беруть участь в операції Євросоюзу "Аталанта". Можливо як патрулювання, конвоювання, так і присутність спецназу на цивільних кораблях, що поки що проблематично з точки зору суворого дотримання норм міжнародного права. Цю проблему потрібно вирішувати як на суші - в Сомалі, так і на морі - на захоплених судах. Зараз пройшли наради вже чотирьох робочих груп з цього питання, учасники - 21 країна. На початку грудня на засіданні Ради безпеки ООН буде прийнято рішення щодо створення міжнародних центрів з боротьби з піратством.

"Паніка і політизація епідемії грипу призвели до значного стрибка цін на медпрепарати і завезення неякісних ліків"

- Ми з вами сьогодні зосередилися на больових точках: вибори, криза, пірати ... Але є ще пандемія грипу, який прийшов до нас з-за кордону, фактично з контрольованою вами території. Чому, як ви думаєте, країна виявилася не готовою до цієї біди?
- Як тільки мешканці Центральної Америки почали хворіти каліфорнійським грипом, ми стали з'ясовувати, чим це може загрожувати Україні, і вже в грудні 2008 року зробили глибинний аналіз ситуації. Вивчили характер захворювання, його симптоми, методи лікування та їх ефективність. Пізніше, вже навесні 2009 року, відстежували, як країни почали боротися з цим явищем, які застосовувалися вакцини, які методи лікування виявилися результативними, які тенденції щодо смертності. А також методи профілактики, нові препарати і зроблені організаційні заходи. У квітні-травні ми направили міністерствам і відомствам свої напрацювання.
- Як по-вашому, не перебільшена чи небезпека?
- Зараз ми бачимо, що для нас, мабуть, трохи перебільшена. Адже ми теж щодня відстежуємо тенденції розвитку пандемії в світі. Вони дуже тривожні. У Латинській Америці тисячі померлих, у Британії - сотні. Але в Британії, незважаючи на те, що там каліфорнійським хворих на грип в десятки разів більше, ніж у нас, ситуація залишається спокійною, застосовуються ефективні методи лікування. У світі створена активна система боротьби зі свинячим грипом, ми ж до цього, на жаль, прийшли пізніше. Хоча, повторюся, повну інформацію чиновники, від яких залежало прийняття відповідних рішень, мали. На мій погляд, паніка і політизація проблеми призвели до значного стрибка цін на медпрепарати і завезення неякісних ліків. Ми провели вже певні дослідження, і виявилося, що ряд зарубіжних фірм випускає низькоякісні та неефективні препарати.
- Вони потрапили в наші аптеки?
- Вони надходили або як прямі закупівлі, або в якості гуманітарної допомоги. Заходи були прийняті вчасно, і зараз загрози використання цих препаратів хворими немає. Це питання контролюється. Зараз світові експерти з цієї проблеми приходять до висновку, що Україна успішно справляється з нею.
- Перевірялися чи вашою службою інформація про те, що штам каліфорнійського грипу - це біологічна зброя?
- У нас є інформація, що цю думку наполегливо намагаються впровадити у свідомість людей, посилаючись на розробки якихось секретних лабораторій. Але нічого подібне не підтверджується.
- Який коефіцієнт корисності Служби зовнішньої розвідки? Як ви його визначаєте?
- Ми визначаємо ефективність своєї роботи за оцінками керівництва країни, міністерств, відомств та інших споживачів нашою інформацією, на підставі якої вони приймають рішення. Інша річ - науково-технічна, технологічна, військова інформація. Її можна вже оцінити і в конкретних цифрах. За цей рік ми отримали від міністерств і відомств 1300 дуже позитивних конкретних оцінок переданої нами інформації.
А якщо говорити про економічну сфері, то десь 80 відсотків матеріалів витребувана для практичної реалізації. Це дуже багато. Якщо ми інформуємо, що є готовність до співпраці у Японії, Китаю, Об'єднаних Арабських Еміратів, це просто інформація до подальшої роботи. А якщо завдяки нашому супроводу в нинішньому році були укладені контракти на один мільярд 200 мільйонів доларів, - це вже прямий ефект. По лінії науково-технічної розвідки ми в 2009 році добули матеріали, економічний ефект від реалізації та впровадження яких становить 260 мільйонів гривень.
- Чи часто вам доводиться відкликати своїх співробітників з-за кордону через неефективність їхньої роботи?
- Винятково рідко. Зараз, перш ніж виїхати за кордон, співробітник близько року проходить потужну підготовку з тематики, яку він курує. Готується і середовище, в якому йому належить працювати, сім'я.
- А чи трапляється, що співробітників служби перевербовувати за кордоном? Адже часто їм доводиться працювати в країнах зі значно більш високим життєвим рівнем, ніж у нас.
- Не було такого жодного разу. Ми приділяємо серйозну увагу підбору, перевірки і захисту співробітників. За допомогою новітнього обладнання перевіряємо їх при виїзді за кордон, при поверненні звідти і коли вони приїжджають з відряджень. У тому числі на детекторі брехні. Це відбувається при їх повній згоді.
Ірина Десятникова,
«Факти»
 
< Попередня   Наступна >

 

 
 
© 2005-2018, Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
www.usva.org.ua
pressusva@ukr.net
При любом использовании материалов сайта гиперссылка на usva.org.ua обязательна.
Редакция usva.org.ua может не разделять точку зрения авторов статей
и ответственности за содержание републицируемых материалов не несет.