" /> Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) - Куди ветеранові подітися? Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
 
 
 
    
 
Головна
Новини
Про організацію
Голова УСВА
Публікації
Електронні книги УСВА
Акції
Документи
Нормативні документи
Ветеранські закони
Фотогалерея
Зв`язок
Музей
Реабілітація
Питайте-відповідаємо
Локальні війни
Анонси
Книга вдячності
Організації УСВА
Сайти ветеранів
Фестивалі
Майбутнє України
 


Погода
Погода!


41179696 Відвідувачів
Президент України Офіційне інтернет-представництво
Міністерство оборони
Боевое Братство
Урядовий портал
Укрінформ
Орденские планки – ветеранам
Куди ветеранові подітися? Надрукувати Надіслати електронною поштою
Якось, недільного вечора, до мене на вулиці підійшли чоловік з десять стареньких дідусів у характерному одязі, що дозволяє моментально впізнати у них пацієнтів Бердичівського обласного госпіталю інвалідів війни. Що ж так розтривожило дідусів і змусило їх звернутися до колишнього військового кореспондента? Коли людині більше сімдесяти семи років (це був вік наймолодшого з них) її важко звинуватити в заангажованості чи лобіюванні будь-чиїх інтересів. У такому віці, вже, вибачите, не лукавлять...
Ми розмістилися у госпітальній альтанці, і от що вони мені повідали.
Усі вони - учасники Великої Вітчизняної війни, колишні офіцери, розвідники, піхотинці - словом, саме той шанований контингент, іменований у народі шанобливими словами - солдати Перемоги. Насамперед цікавлюся, чому вони звернулися саме до мене? У Бердичеві ж є чимало штатних журналістів, які конкретно працюють на різні поважні і не дуже поважні друковані видання. "Ми вас (звичайно заочно) знаємо і читаємо вже багато років. І газета, де ви друкуєтеся, єдина, що не боїться різати правду-матку будь-якому бюрократу чи просто негарній людині, що має владу, - пояснюють ветерани.
Ну що ж, крити було нічим... І не знав у той момент, що робити після такого компліменту - тішитись чи ні.
Отже... усіх їх поєднує не тільки Перемога, одна на всіх, і за яку вони ціною не постояли. Нині усі вони практично постійні клієнти єдиного в нашому регіоні Госпіталю ветеранів Великої Вітчизняної... Один, а то і двічі на рік дідусі поспішають до госпіталю, де їх старанно лікує навчений і уважний персонал. Тут не вимагають хабарів і підношень, як де-інде. Тут – дуже кваліфіковані лікарі, тут - майже всі необхідні ліки. Зрештою, у госпіталі тепло, затишно і прекрасно годують. Яка ще районна чи міська лікарня нашої області може похвалитися такою високою оцінкою у вустах постійних пацієнтів?
Що ж так турбує колишніх солдатів?
Все те ж реформування, що вони зненавиділи ще з часів перебудови. Одні руїни залишаються після неї. "Вітер змін" у гіршому розумінні цього слова, дістався і до обласного госпіталю. Тут почали скорочувати лікарів. Причому, звільняють саме тих, кого люблять і кому вірять хворі.
Так певного часу "пішли" лікарів, яких пацієнти згадують теплими словами і сьогодні - Тамару Петрук, Леоніда Павлинова тощо. 
Може, комусь вигідно, щоб ми швидше пішли з життя, -  допитуються у мене співрозмовники. "До такого гіркого висновку ми прийшли після недавніх "реформ". Судіть самі: у госпіталі при одному з відділень ще в часи головлікаря Віктора Горенка організували двадцять ліжко-місць для хворих, яким потрібний фахівець-уролог. Адже простатит, сечекамінна хвороба й інші напасті мучать багатьох людей, яким за п'ятдесят. Залюбки ми, пацієнти, лікувалися в лікаря Миколи Клименка. Якщо називати речі своїми іменами, так тільки завдяки йому ми ще живемо на цьому світі. Він нас буквально з обійм смерті витягав, ми тепер ого-го, справжні орли. А так, вибачте, у туалет сходити було важко... Отож, саме його вирішили скоротити в госпіталі. Навіть наказ видали, ми отут ксерокопію для вас зробили!"
Ветерани дістають з кишені наказ. От уже дійсно, колишніх розвідників не буває! Є в наказі і "пунктик" про те, що в зв'язку з тим, що ліжко-місця урологічного профілю напівзавантажені, є сенс їх реформувати (ось воно, "улюблене" слово ветеранів) у місця для терапевтичного відділення...
Ветерани в один голос запевняли, що написане в наказі - м'яко кажучи, не відповідає дійсності. Урологічних хворих дуже багато, набагато більше, 20 передбачених ліжок, і вони частенько навіть лікуються, знаходячись у коридорі. "А наш лікар, напевно, не вміє кланятися начальству, от його і вирішили "піти".
А в наказі написали, що нас, урологічних хворих, можна лікувати й в інших лікарнях. Це там, де зараз холодно, майже не годують і де практично будь-які ліки - дефіцит... Отож, ми, ветерани Великої Вітчизняної війни, дуже просимо, щоб до нас у госпіталь приїхала комісія, але не тільки з області. Цю комісію непогано б підсилити принциповими депутатами і не корумпованими журналістами. Чому нам, ветеранам, не дають спокійно дожити відпущений нам термін на землі, чому через незрозумілі і непотрібні реформи нас позбавляють досвідчених лікарів, а тепер хочуть взагалі віддати на вірну погибель? Адже в нашому віці тільки поїздка в Житомир може стати фатальною - далеченько їхати, якщо сильно "прихопить". Будь ласка, залишіть нам у ветеранському госпіталі уролога".
- Так, синку (це вже звертаючись до мене) під час війни ми не боялися йти на кулемети, тому не боїмося, щоб ти назвав у газеті наші прізвища. Отже, записуй: Федір Шимченко, рік народження 1917, під час війни захищав Москву і Ленінград, маю 24 (!) нагороди, підполковник у відставці, Поливаний Володимир, 1926 року народження, Карпенко Іван Дем'янович, з Ємельчинского району, Григорій Іванович Винничук, 1926 рік народження, село Озерянка... Усі ми - учасники звільнення України від фашистів...
От такі відвідувачі зненацька "взяли мене у полон". Я не фахівець в галузі медицини, але, напевно, вони таки праві. Хотілося б, щоб на дідусів зглянулося високе начальство. Адже прохання їхнє об'єктивне, вони самі знають, лікарі якого профілю їм більше потрібні...
Ігор ЗОНОВ
Бердичів
Газета "Народна Армія"
 
< Попередня   Наступна >

 

 
 
© 2005-2018, Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
www.usva.org.ua
pressusva@ukr.net
При любом использовании материалов сайта гиперссылка на usva.org.ua обязательна.
Редакция usva.org.ua может не разделять точку зрения авторов статей
и ответственности за содержание републицируемых материалов не несет.