" /> Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) - У 2009 в космос полетіло 6 українських ракет Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
 
 
 
    
 
Головна
Новини
Про організацію
Голова УСВА
Публікації
Електронні книги УСВА
Акції
Документи
Нормативні документи
Ветеранські закони
Фотогалерея
Зв`язок
Музей
Реабілітація
Питайте-відповідаємо
Локальні війни
Анонси
Книга вдячності
Організації УСВА
Сайти ветеранів
Фестивалі
Майбутнє України
 


Погода
Погода!


41103638 Відвідувачів
Боевое Братство
Урядовий портал
Міністерство оборони
Президент України Офіційне інтернет-представництво
Укрінформ
Орденские планки – ветеранам
У 2009 в космос полетіло 6 українських ракет Надрукувати Надіслати електронною поштою
ImageЯкщо врахувати ракети-носії, зроблені в Україні ( «Циклон-3», «Зеніт-3SL», «Зеніт-3SLБ», «Дніпро»), то Україна в 2009 р. за кількістю запусків поділила б четверте місце з Китаєм - 6 стартів. Такі дані наведені в аналітичній доповіді Олександра Железнякова (Енциклопедія "Космонавтика") «Підсумки космічної діяльності країн світу в 2009 році».
Як зазначається, в 2009 р. пуски РН здійснювалися урядовими відомствами восьми країн (Росія, США, Китай, Індія, Японія, Іран, КНДР і Південна Корея), однією приватною компанією (SpaceX, США) і двома міжнародними консорціумами ("Аріанспейс" і "Морський старт ").
Як і раніше, більшість запусків припадає на частку Росії - 32 старти (41% від загальносвітового рівня), що на п'ять пусків більше, ніж роком раніше. Всі старти були успішними. У США було проведено 24 пуск (30,77%), враховуючи і пуск приватної ракети-носія Falcon-1. У порівнянні з попереднім роком зростання числа запущених носіїв вельми істотний - дев'ять в плюсі (+ 62,5%). Але, як і в 2008 році, один космічний старт у США виявився аварійним.
На третє місце за кількістю запусків у минулому році вийшла компанія "Аріанспейс" - 7 (9% від загальносвітового рівня), відтіснивши з цієї позиції Китай - 6 (7,7%), який майже вдвічі, порівняно з 2008 роком, знизив свою «пускову активність». Причини цього поки не ясні і, можливо, пов'язані з невдачею в серпні, коли не вдалося вивести на розрахункову орбіту індонезійський телекомунікаційний супутник. Але, можливо, причини й інші, вказує А. Желєзняков.
На п'ятому місці опинилася Японія з трьома космічними стартами. Хоча пусковий потенціал цієї країни і досить високий.
Істотно знизилася пускова активність консорціуму "Морський старт". Замість п'яти запусків з морського космодрому в 2008 році, в минулому році був тільки один пуск. А в середині року компанія взагалі оголосила про своє банкрутство і її перспективи вельми туманні. Навіть незважаючи на те, що восени президент РКК «Енергія» Віталій Лопота і оголосив, що компанія буде врятована. Але не уточнив, яким саме чином.
Активність інших країн (Індія - 2 пуску, Іран, КНДР і Південна Корея - по 1) була дуже низькою. Тим більше, що для обох Корей пуски національних носіїв були аварійними.
При цьому, як зазначив А. Желєзняков, як це було і в попередніх щорічних звітах, ракети-носії, зроблені в Україні ( «Циклон-3», «Зеніт-3SL», «Зеніт-3SLБ», «Дніпро»), в окремий рядок не виділені. Якби це було зроблено, то Україна поділила б четверте місце з Китаєм - 6 стартів. Правда, при такому «перезаліку» розрив між Росією і США за кількістю пусків став би мінімальним - 26 і 24 пуску відповідно.
У результаті пусків РН в 2009 році на навколоземну орбіту було виведено 123 космічних апарата. У порівнянні з попереднім роком «приріст» становив 19 супутників.
 
< Попередня   Наступна >

 

 
 
© 2005-2018, Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
www.usva.org.ua
pressusva@ukr.net
При любом использовании материалов сайта гиперссылка на usva.org.ua обязательна.
Редакция usva.org.ua может не разделять точку зрения авторов статей
и ответственности за содержание републицируемых материалов не несет.