" /> Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) - Військово-Морські Сили ЗС України готові брати участь в операції ATALANTA Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
 
 
 
    
 
Головна
Новини
Про організацію
Голова УСВА
Публікації
Електронні книги УСВА
Акції
Документи
Нормативні документи
Ветеранські закони
Фотогалерея
Зв`язок
Музей
Реабілітація
Питайте-відповідаємо
Локальні війни
Анонси
Книга вдячності
Організації УСВА
Сайти ветеранів
Фестивалі
Майбутнє України
 


Погода
Погода!


41277839 Відвідувачів
Міністерство оборони
Боевое Братство
Орденские планки – ветеранам
Президент України Офіційне інтернет-представництво
Укрінформ
Урядовий портал
Військово-Морські Сили ЗС України готові брати участь в операції ATALANTA Надрукувати Надіслати електронною поштою
ImageУ середу, 20 січня, Президент України підписав указ про участь України в боротьбі з піратством. Про це повідомив офіційний сайт глави держави.  В Указі N 41/2010, зокрема, зазначається: "Відповідно до статті 107 Конституції України ввести в дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 20 листопада 2009 року "Про участь України в операції Європейського Союзу EU NAVFOR ATALANTA".
Президент також доручив Кабінету Міністрів опрацювати питання щодо забезпечення участі України в цій операції ЄС та внести в установленному порядку відповідні пропозиції.
У прес-центрі командування Військово-Морських Сил України так прокоментували цей указ: "Військові моряки готові виконати завдання, яке їм буде поставлене. А оскільки участь ВМС у боротьбі з піратством обговорюється вже давно, то і 2009-го, і нинішнього року на флоті були скориговані плани бойової підготовки з урахуванням антипіратської тематики".
- Наприклад, готуючись до проведення українсько-американських навчань "Сі Бриз-2009", ми планували відпрацювати на них питання боротьби з піратством, - сказав начальник прес-центру командування Військово-Морських Сил України Володимир Бова. - Але, на жаль, проект закону, що дозволяє їх проведення, так і не був розглянутий Верховною Радою України.
Дискусії про необхідність приєднання України до міжнародної операції по боротьбі з піратством, яка проводиться в районі Африканського Рогу, тривають з 2008 року. За цей час у піратському полоні побувало вже кілька десятків українців, які працюють за наймом на суднах іноземних компаній. 2010 рік у полоні у сомалійських піратів зустріли понад триста моряків з різних країн.
Рішення про те, що Україні доцільно брати участь у цій операції, РНБО ухвалила з огляду на резолюцію Ради безпеки ООН та угоду між ЄС і Україною про визначення загальної схеми участі України в операціях ЄС із врегулювання криз.
Командувач Військово-Морських Сил України адмірал Ігор Тенюх рівно рік тому, підбиваючи підсумки 2008 року і відповідаючи на запитання журналістів, сказав, що боротьба з піратством протягом століть була однією з функцій військового флоту будь-якої держави. Тоді адмірал Тенюх назвав цифру у 30 мільйонів гривень, необхідних для походу фрегата "Гетьман Сагайдачний" в район Африканського Рогу.
В якому форматі ВМС братимуть участь в операції Європейського Союзу ATALANTA, визначить керівництво Міністерства оборони України та Генерального штабу Збройних Сил України. Але всім зрозуміло, що підготовка та участь сил флоту в операції по боротьбі з піратством мають бути профінансовані.
- Нині похід фрегата "Гетьман Сагайдачний" до берегів Сомалі обійдеться, щонайменше, у 35-40 мільйонів гривень, - сказав начальник прес-центру командування ВМС України. - Крім того, повинні бути враховані всі юридичні аспекти перебування наших моряків у районі Африканського Рогу та їхньої участі в операції ATALANTA.
До речі, 8 грудня 2008-го у Брюсселі голови МЗС 27 країн-учасниць Євросоюзу ухвалили рішення щодо проведення спеціальної міжнародної операції по боротьбі з сомалійськими піратами під кодовою назвою ATALANTA. У ній задіяні кораблі і палубна авіація. Штаб-квартира операції знаходиться на французькій військовій базі в Джибуті. Крім країн Євросоюзу, свої кораблі до узбережжя Сомалі направили США, Росія, Японія, Індія і кілька інших держав. Чисельність особового складу, який бере участь в операції, становить близько 1200 осіб.
У листопаді минулого року міністр закордонних справ України Петро Порошенко запропонував організувати охорону українських суден або суден з українськими екіпажами зусиллями загонів спецпризначення.
За останніми даними Міністерства закордонних справ України, сьогодні в полоні в сомалійських піратів ще залишаються 12 українських моряків: двоє – члени екіпажу захопленого 28 грудня 2009-го судна "St. James Park" і 10 моряків, які входять до складу змішаного екіпажу захопленого 2 січня 2010-го судна "Asian Glory".
Олександр Щербаков
Газета "Народна Армія"

 
< Попередня   Наступна >

 

 
 
© 2005-2018, Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
www.usva.org.ua
pressusva@ukr.net
При любом использовании материалов сайта гиперссылка на usva.org.ua обязательна.
Редакция usva.org.ua может не разделять точку зрения авторов статей
и ответственности за содержание републицируемых материалов не несет.