" /> Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) - Житло для військовослужбовців Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
 
 
 
    
 
Головна
Новини
Про організацію
Голова УСВА
Публікації
Електронні книги УСВА
Акції
Документи
Нормативні документи
Ветеранські закони
Фотогалерея
Зв`язок
Музей
Реабілітація
Питайте-відповідаємо
Локальні війни
Анонси
Книга вдячності
Організації УСВА
Сайти ветеранів
Фестивалі
Майбутнє України
 


Погода
Погода!


41229759 Відвідувачів
Орденские планки – ветеранам
Боевое Братство
Укрінформ
Президент України Офіційне інтернет-представництво
Урядовий портал
Міністерство оборони
Житло для військовослужбовців Надрукувати Надіслати електронною поштою
ImageСлабкий фундамент надії нашої...
Понад 95 відсотків звернень військовослужбовців та членів їхніх сімей під час прийомів з особистих питань за участю високопосадовців Міністерства оборони України стосується забезпечення житлом... На жаль, попри те, що за роки незалежності Української держави побудовано та придбано понад 83 тисячі квартир, проблема забезпечення ними військовослужбовців залишається надактуальною, а наслідки світової економічної кризи тільки ще більше її загострюють.
Так, станом на початок липня минулого року в черзі на отримання житла перебувало понад 44 тис. сімей військовослужбовців. Зокрема, 10,5 тис. військовослужбовців, звільнених у запас або у відставку, серед них 5,3 тис. - під час реформування, а 16,2 тис. сімей військовослужбовців перебувають на квартирному обліку у ЗС України понад 10 років. Порівняно з аналогічним періодом минулого року черга збільшилася на 2 тисячі осіб (станом на 01.07.08 р. у ній перебувало понад 42 тис. військовослужбовців). До того ж, необхідно забезпечити службовим житлом ще 75,05 тис. військовослужбовців для переведення Збройних Сил України на професійну основу.
Такий вкрай критичний, а точніше, кричущий стан у забезпеченні військовослужбовців власним дахом над головою зумовлений насамперед хронічним недофінансуванням будівництва житла з державного бюджету. Адже відповідно до Державної програми розвитку Збройних Сил України на 2006 - 2011 роки, потреба у фінансуванні будівництва житла для військовослужбовців визначена на згаданий період у сумі 8232,00 млн грн. Ці кошти дозволили б протягом цього періоду забезпечити житлом майже 41 тисячу безквартирних військовослужбовців, щорічно будуючи до 7 тисяч квартир.
Проте з передбачених Програмою на 2006-2008 роки 4 294,01 млн грн фактично профінансовано 1 679,40 млн грн (39 %), тому військовослужбовці отримали 8,6 тисячі квартир із запланованих 23,1 тисячі (37 %).
Бюджетним запитом Міністерства оборони України на 2009 рік була визначена потреба у фінансуванні будівництва (придбання) житла для військовослужбовців бюджетним коштом у сумі 2069,2 млн грн замість передбачених у програмі 1431,2 млн грн, що дозволило б побудувати (придбати) за теперішніми цінами понад 8000 квартир.
Утім Законом України "Про Державний бюджет України на 2009 рік" були передбачені видатки у сумі 755,7 млн грн лише за спеціальним фондом, який, як відомо, не має стабільного джерела наповнення за відсутності досконалої нормативно-правової бази.  Зазначені кошти давали можливість збудувати (придбати) лише близько 3 тисяч квартир.
- Однак фактичний результат перевершив найгірші сподівання, бо з державного бюджету коштами отримано лише 7 %,  чого вистачило лише на 85 квартир, - констатувала директор Департаменту будівництва Міноборони України Тетяна Амосова. - І це при тому, що на початок минулого року оборонне відомство мало на балансі 19 житлових будинків на 1347 квартир, стан будівельної готовності яких становив від 70 до 96 відсотків. Для введення їх в експлуатацію необхідно було виділити близько 156,1 млн грн. На жаль, наші неодноразові звернення протягом 9 місяців до Кабінету Міністрів України та Міністерства фінансів щодо виділення на добудову вказаних об'єктів зазначеного фінансового ресурсу зі Стабілізаційного фонду позитивних результатів не дали.
Враховуючи складну економічну ситуацію у країні, пов'язану з наслідками світової фінансово-економічної кризи, Міністерством оборони України у бюджетному запиті на 2010 рік потреба у коштах на будівництво житла для військовослужбовців була визначена, виходячи з мінімального граничного обсягу в сумі 1125,7 млн грн, з яких - 986,3 млн грн - за загальним фондом та 139,4 млн грн - за спеціальним. Утім проектом Закону України "Про Державний бюджет України на 2010 рік" зазначені видатки передбачені в сумі 765,5 млн грн знову лише за спеціальним фондом. Хоча для кардинального виправлення ситуації в забезпеченні військовослужбовців житлом необхідно щорічно передбачати в Державному бюджеті України на будівництво житла для військовослужбовців кошти, які дозволять будувати від 8000 до 10000 квартир на рік, у сьогоднішніх цінах це 2100,00-2650,00 млн грн.
Тож для поліпшення ситуації Міністерством оборони України спільно з зацікавленими органами виконавчої влади  наприкінці 2009 року було опрацьовано проект постанови Кабінету Міністрів України про внесення змін до постанови Уряду від 29 листопада 1999 р. N2166 "Про Комплексну программу забезпечення житлом військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу органів внутрішніх справ, Державної кримінально-виконавчої служби, службових осіб митних органів та членів їхніх сімей". Там, зокрема, передбачене приведення Програми до вимог сьогодення та продовження терміну її дії до 2016 року включно, щоб була змога забезпечити житлом до 100 % військовослужбовців, які перебували на черзі станом на 1 липня минулого року.
Крім того, передбачається внести зміни до Державної програми розвитку Збройних Сил України на 2006-2011 роки в частині продовження терміну її дії та передбачення видатків на будівництво службового житла (понад 70 тисяч квартир) для забезпечення переходу вітчизняного війська на професійну основу. Причому зведення цього житла має вестися відповідно до ст. 1 Закону України "Про державне оборонне замовлення" ("роботи та послуги, пов'язані із забезпеченням життєдіяльності Збройних Сил України").
Для вирішення ж питання щодо надходження коштів до спеціального фонду держбюджету України та отримання військовослужбовцями житла спільної забудови необхідно прискорити ухвалення постанови Кабміну "Про затвердження Порядку залучення коштів для будівництва житла військовослужбовцям, особам рядового і начальницького складу на аукціонах". До речі, власне це і передбачає п. 2 постанови Уряду від 16.07.2008 р. "Деякі питання будівництва житла військовослужбовцям, особам рядового і начальницького складу, членам їхніх сімей".
Звичайно, залишається тільки сподіватися, що урядовці почують посадовців оборонного відомства, які опікуються житловою проблемою, і виділять необхідні кошти.
  Інакше, як свідчить сумна статистика минулого року, безквартирним захисникам Вітчизни укотре доведеться спостерігати, як за відсутності грошей вирішення їхнього питання з практичної площини перейде у звичайну балаканину.
Сергій ВОРОНКОВ
"Народна армія"

 
< Попередня   Наступна >

 

 
 
© 2005-2018, Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
www.usva.org.ua
pressusva@ukr.net
При любом использовании материалов сайта гиперссылка на usva.org.ua обязательна.
Редакция usva.org.ua может не разделять точку зрения авторов статей
и ответственности за содержание републицируемых материалов не несет.