" /> Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) - Свій обов'язок виконали чесно Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
 
 
 
    
 
Головна
Новини
Про організацію
Голова УСВА
Публікації
Електронні книги УСВА
Акції
Документи
Нормативні документи
Ветеранські закони
Фотогалерея
Зв`язок
Музей
Реабілітація
Питайте-відповідаємо
Локальні війни
Анонси
Книга вдячності
Організації УСВА
Сайти ветеранів
Фестивалі
Майбутнє України
 


Погода
Погода!


41069342 Відвідувачів
Орденские планки – ветеранам
Президент України Офіційне інтернет-представництво
Боевое Братство
Урядовий портал
Укрінформ
Міністерство оборони
Свій обов'язок виконали чесно Надрукувати Надіслати електронною поштою
ImageНапередодні Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав та 21-ї річниці виведення військ колишнього СРСР з Республіки Афганістан у Державному комітеті України у справах ветеранів відбулися урочисті заходи.
Цього дня традиційно згадують про воїнів-"афганців", адже вважається, що сааме вони мають найбільший командний дух, згуртованість та як ніхто інший допомагають один одному. Але дух братерства відчувався серед всіх воїнів-інтернаціоналістів, як "афганців", так і ветеранів інших бойових дій - про яких і сьогодні мало відомо. Адже гриф таємності не знятий ще з радянських часів. Географія участі воїнів-інтернаціоналістів у збройних конфліктах на території інших держав велика - це Китай і Північна Корея, Єгипет і Куба, В'єтнам та Афганістан. А ще й Ангола, Ефіопія, Сирія, Ємен, Югославія та Ірак.
- До Ханоя я потрапив у момент наступу військ з південної частини В'єтнаму. Ми захищали Ханой, допомагаючи військам північного В'єтнаму, - розповідає перший заступник Голови Ради Організації ветеранів України полковник у відставці Микола Буряков. - То була військова допомога Соціалістичній Республіці В'єтнам. Зокрема, туди поставлялася техніка військ ППО, а наша група військових фахівців була там у ролі інструкторів. Тож ми забезпечували ефективне використання зенітно-ракетних комплексів. Я був старшим групи із десяти осіб. І протягом року ми знаходилися безпосередньо у бойових порядках в'єтнамських ЗРВ. Наша участь у бойових діях тоді, звісно, приховувалася, та й наше відрядження знаходилося під грифом "цілком таємно"...
Полковник запасу Валерій Батенко віддав Збройним Силам 32 роки свого життя. У 1994 році у складі 60-го спеціального батальйону українських миротворчих сил прибув до колишньої Югославії. На той час виконання подібних завдань для наших військовослужбовців було абсолютно новим. Незважаючи на ретельну підготовку та повне ресурсне забезпечення, нашим миротворцям не вистачало елементарного досвіду.
- Наш підрозділ нараховував шістсот чоловік та дислокувався в місті Глина, що в Боснії та Герцеговині, - пригадує заступник командира одного із перших контингентів українських військ у колишній Югославії полковник запасу Валерій Батенко. - Оперативна група увійшла у Гораджи - мусульманський анклав на території Сербії, а перша рота батальйону взяла участь у локалізації конфлікту. За півроку перебування у місії ми надавали гуманітарну допомогу біженцям двох таборів. Особливо цінувалося наше медичне забезпечення: хворі та поранені тягнулися до нас і вдень, і вночі. Серед них були і діти, і люди похилого віку. Якось навіть привезли до нас бабусю, яка п'ять років не вставала з ліжка. Адже нам довіряли...
ImageПроте особливий слід у людських долях залишила афганська війна. Близько 160 тисяч українців пройшли через її горнило. Кожний четвертий удостоєний державних нагород. 12 військовослужбовців-українців стали Героями Радянського Союзу.
Загалом нині в Україні живе близько 300 тисяч учасників військових конфліктів у різних державах світу. Проте саме афганська війна мала по собі найбільш важкі наслідки: 8 тисяч осіб було поранено, 3560 стали інвалідами. Не повернулися з війни додому 3360 воїнів, доля 70 з них не відома й досі. Вдовами стали 505 молодих жінок, сиротами 711 дітей.
- Учасники бойових дій в Афганістані - це люди особливого гарту. На сьогодні у Збройних Силах України служать понад 1500 генералів, офіцерів, прапорщиків, працівників ЗС - "афганців", - зазначив під час свого виступу учасник бойових дій в Афганістані перший заступник начальника Генерального штабу Збройних Сил України генерал-лейтенант Володимир Можаровський. - З них понад 170 військовослужбовців та працівників служать і працюють у департаментах і управліннях Міністерства оборони та Генерального штабу Збройних Сил України. Всі вони, як і тисячі інших воїнів-"афганців", вирізняються активною громадянською позицією та принциповістю.
Наказом Міністра оборони України за особистий внесок у справу розвитку Збройних Сил України, активну участь у формуванні та забезпеченні реалізації державної політики у сфері соціального і правового захисту ветеранів, військово-патріотичне виховання української молоді, багаторічну сумлінну службу та працю, зразкове виконання службового обов'язку відзнакою Міністерства оборони України "Знак пошани" удостоєні генерал-полковник у відставці Володимир Воронцов, генерал-майор у відставці Сергій Червонописький, полковники запасу Микола Верхогляд, Микола Зенцев та Юрій Смірнов. Медаллю "За сприяння Збройним Силам України" нагороджено капітана 1 рангу запасу Олександра Кузьміна, полковника у відставці Олексія Семішана, Тамару Михайленко та багатьох інших.
Почесною грамотою Дер-жавного комітету України у справах ветеранів також були нагороджені колишні учасники бойових дій. Серед них - Герої Радянського Союзу Валерій Гринчак та Віктор Капшук, народний депутат України Олександр Рябека, заступник міністра праці та соціальної політики України Сергій Бичков, перший заступник начальника Генерального штабу Збройних Сил України генерал-лейтенант Володимир Можаровський, генерал-полковник у відставці Михайло Лопатін, генерал-лейтенант у відставці Борис Ткач, директор Департаменту гуманітарної політики Міністерства оборони України генерал-майор запасу Ілля Тищенко та інші.
Вадим КОВАЛЬОВ
"Народна армія"

 
< Попередня   Наступна >

 

 
 
© 2005-2018, Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
www.usva.org.ua
pressusva@ukr.net
При любом использовании материалов сайта гиперссылка на usva.org.ua обязательна.
Редакция usva.org.ua может не разделять точку зрения авторов статей
и ответственности за содержание републицируемых материалов не несет.