" /> Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) - Винахідники в погонах: РЛС з новими можливостями Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
 
 
 
    
 
Головна
Новини
Про організацію
Голова УСВА
Публікації
Електронні книги УСВА
Акції
Документи
Нормативні документи
Ветеранські закони
Фотогалерея
Зв`язок
Музей
Реабілітація
Питайте-відповідаємо
Локальні війни
Анонси
Книга вдячності
Організації УСВА
Сайти ветеранів
Фестивалі
Майбутнє України
 


Погода
Погода!


41106458 Відвідувачів
Орденские планки – ветеранам
Боевое Братство
Урядовий портал
Міністерство оборони
Президент України Офіційне інтернет-представництво
Укрінформ
Винахідники в погонах: РЛС з новими можливостями Надрукувати Надіслати електронною поштою
ImageЗабезпечення Збройних Сил України новітніми зразками озброєння, військової техніки та засобами зв'язку є завжди одним із пріоритетних завдань. Долучаються до цього й науковці Центрального науково-дослідного інституту озброєння та військової техніки (ЦНДІ ОВТ) ЗС України , який очолює генерал-майор Олександр Василенко. У їхньому активі вже є певні напрацювання, які, у разі прийняття на озброєння, здатні суттєво підвищити обороноздатність вітчизняного війська. Це підтвердив і минулорічний Всеармійський конкурс "Кращий винахід року", на який науковці ЦНДІ ОВТ ЗС України подали до розгляду 35 патентів на винаходи та корисні моделі й удостоїлись призових місць у більшості номінацій.
Зокрема, перше місце у номінації "Бойові кораблі та озброєння" зайняв комплекс корисних моделей - "Об'єднавчий модуль цифрової обробки сигналів", "Багатоканальний приймальний пристрій". Це лягло в основу перспективної розробки радіолокаційних систем (РЛС). Відомо, що визначальною властивістю нового покоління РЛС є застосування технології цифрових антенних решіток (ЦАР). Адже при цьому суттєво збільшуються можливості сучасної елементної бази, що у підсумку дозволяє отримувати достатньо компактні технічні рішення. Зокрема, таку здатність продемонстрував експериментальний зразок РЛС з 64-канальною ЦАР розробки корпорації "Арсенал".
Перші випробування цієї РЛС пройшли у жовтні минулого року на полігоні науково-дослідної лабораторії фізичних полів кораблів КП "Дослідно-проектний центр кораблебудування", де було перевірено основні положення теорії багатоканального аналізу сигналів та ефективність запропонованих у патентах-номінантах технічних рішень щодо апаратної реалізації цифрових антенних решіток. Втім, перед тим, як вдатися безпосередньо до викладення результатів випробувань, зупинюся на технічних характеристиках експериментальної РЛС. Насамперед її вигідно вирізняє рознесене виконання передавального та приймального сегментів з когерентною обробкою сигналів. Вона складається з приймальної та передавальної систем, пристрою відображення інформації на базі промислового комп'ютера. Випробування проходили у декілька етапів.
Під час першого основна увага приділялася дослідженню стабільності технічного стану приймальних трактів. Оскільки юстировка (вивірення) приймальної системи є однією з важливих процедур, характерних для багатоканальних систем, виконаних за технологією ЦАР. На другому - перевірялася працездатність та якість функціонування РЛС в умовах реальної радіолокаційної обстановки. Радіолокаційними цілями були надводні об'єкти, що перебували у робочій зоні РЛС на момент випробувань. В якості інструменту об'єктивного контролю використовувався лазерний далекомір, за допомогою якого визначалася відстань до об'єкта і напрямок на нього. У ході випробувань експериментальної РЛС чітко спостерігались і стійко супроводжувались практично всі надводні об'єкти, що перебували в означеному робочому секторі. Зокрема морські буї, рухомі та нерухомі човни, вітрильні й моторні яхти, катери, а також кораблі та судна середньої та великої тоннажності. Порівняльний аналіз результатів виміру дальності РЛС з даними лазерного далекоміра ДАК-2 виявив різницю, що становила для нерухомих об'єктів - 3-10 м, а для рухомих - до 30 м. При цьому на підставі візуального контролю та результатів виміру координат об'єктів локації лазерним далекоміром здійснювалась ідентифікація виявлених цілей.
В цілому, співставлення результатів вимірів дальності й азимута цілей з даними лазерного далекоміра показало їхню розбіжність у межах паспортної точності приладу ДАК-2. Загалом проведені випробування експериментального зразка 64-канальної радіолокаційної станції, виконаної за технологією ЦАР, довели ефективність основних принципів побудови, реалізованих на основі зазначених вище патентів технічних рішень і розробленого програмно-алгоритмічного забезпечення. Зокрема, були підтверджені можливість реалізації принципу просторової (і частотної) багатоканальності приймальної системи ЦАР на сучасній елементній базі в реальному масштабі часу; працездатність запатентованих технічних рішень та багатоканальних алгоритмів виявлення сигналів та оцінювання їхньої кількості в елементі розрізнення (за кутовими координатами і швидкістю); зручність та інформативність реалізованих у РЛС форм відображення інформації на екрані індикатора в різних режимах тощо. Будемо сподіватися, що досвід, набутий при створенні експериментальної РЛС, а також отримані під час її випробувань результати, сприятимуть виготовленню дослідного зразка сучасної РЛС, яка нічим не поступатиметься існуючим світовим аналогам.
Вадим СЛЮСАР
ЦНДІ ОВТ ЗС України,Полковник
Газета "Народна Армія" 2010.03.27

 
< Попередня   Наступна >

 

 
 
© 2005-2018, Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
www.usva.org.ua
pressusva@ukr.net
При любом использовании материалов сайта гиперссылка на usva.org.ua обязательна.
Редакция usva.org.ua может не разделять точку зрения авторов статей
и ответственности за содержание републицируемых материалов не несет.