" /> Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) - Ключовий фактор обороноздатності - людина Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
 
 
 
    
 
Головна
Новини
Про організацію
Голова УСВА
Публікації
Електронні книги УСВА
Акції
Документи
Нормативні документи
Ветеранські закони
Фотогалерея
Зв`язок
Музей
Реабілітація
Питайте-відповідаємо
Локальні війни
Анонси
Книга вдячності
Організації УСВА
Сайти ветеранів
Фестивалі
Майбутнє України
 


Погода
Погода!


41057847 Відвідувачів
Міністерство оборони
Президент України Офіційне інтернет-представництво
Орденские планки – ветеранам
Укрінформ
Урядовий портал
Боевое Братство
Ключовий фактор обороноздатності - людина Надрукувати Надіслати електронною поштою
ImageВ оборонній галузі накопичилося чимало проблемних питань, які потрібно вирішувати негайно. З цієї заяви по-військовому жорстко та прямо розпочав Міністр оборони України Михайло Єжель брифінг перед прямою телефонною лінією у Кабінеті Міністрів України. Фактично це стало першим публічним виступом нового глави військового відомства, отож і увага представників ЗМІ булла великою. Кожна теза сприймалася як програмна. Одразу зазначимо, що новий Міністр оборони райдужних перспектив не змальовував, однак розставлені ним акценти засвідчили: ситуацію у військах він добре знає, а отже, рішуче налаштований змінювати її на краще.
- Я прийшов працювати. Я чітко запам'ятав слова Президента України про те, що спокійного життя не буде. І така сама ідеологія, така сама тактика і стратегія сьогодні у Збройних Силах. Ми отримали таку "неорану ниву", де дійсно потрібно працювати з ранку до пізньої ночі. Дев'ять місяців був відсутній Міністр оборони України, дев'ять місяців працювали практично два заступники Міністра оборони. Зрозуміло, скільки проблем за цей час накопичилося у Збройних Силах. Сьогодні усі ці питання ми виносимо "на гора" і починаємо відпрацьовувати все те, що втрачено, - наголосив Міністр оборони України.
Попри відверто провальне фінансування попереднього року, яке дало свої гіркі наслідки, Михайло Єжель нагадав журналістам про основне призначення Збройних Сил України: захист суверенітету і територіальної цілісності нашої держави.
- Ніхто цього завдання з нас не знімав і не зніме. А для того, щоб захистити свою державу, ми повинні постійно навчатися у полі, у морі, у повітрі. На жаль, останнім часом не було масштабних навчань наших великих підрозділів, з'єднань. Здебільшого проводилися заходи на рівні одиночної підготовки, як максимум, на рівні взводів...
Кажучи про поставлені перед ним Президентом України – Верховним Головнокомандувачем Збройних Сил України завдання, Михайло Єжель назвав ретельний аналіз стану Збройних Сил та визначення з головними напрямками своєї діяльності як Міністра. Зокрема щодо роботи генералів і адміралів, офіцерського складу всіх рівнів у питаннях підготовки особового складу, підготовки фахівців у вищих військових навчальних закладах. У цьому контексті Міністр оборони України наголосив, що створений нещодавно Національний університет оборони України повинен стати не тільки навчальним, а й науковим закладом.
- Відчуваю постійну турботу з боку Президента України – Верховного Головнокомандувача Збройних Сил України. За два тижні свого перебування на посаді я вже п'ять разів зустрічався з Президентом, доповідав йому про найболючіші проблеми війська, про кадрові питання. Президент пішов назустріч і виконав усі прохання, які були викладені від Міністерства оборони, - повідомив керівник військового відомства.
Порозуміння та налаштованість найтіснішим чином працювати з Міністерством оборони демонструють також Прем'єр-міністр, профільний віце-прем'єр-міністр. Михайло Єжель висловив сподівання, що найближчим часом буде досягнуто повне порозуміння і з Комітетом Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони, і з Верховною Радою України зокрема.
- Ви побачите зовсім інше ставлення до Збройних Сил. Ми зробимо все можливе, щоб повернути армії любов свого народу, високу бойову готовність, щоб ми пишалися своєю армією. У нас дійсно є чим пишатися, - впевнений Міністр оборони України.
Серед пріоритетів керівництва держави та Міноборони - соціальні стандарти захисників Вітчизни. Михайло Єжель заявив однозначно: вони також будуть вирішуватися. Торік Міністерство оборони отримало 85 квартир при 45 тисячах безквартирних... І це без тих військовослужбовців, які прийшли служити за контрактом (а це ще близько 50 тисяч сьогодні і 75 тисяч у перспективі), уточнив керівник оборонного відомства. Хіба це державницький підхід?
- Сьогодні всі повинні зрозуміти, що це не тільки питання Збройних Сил. Це компетенція Кабінету Міністрів, Верховної Ради, губернаторів за своїми напрямками. Кожен з них робить свій внесок у справу зміцнення обороноздатності і боєготовності, боєздатності нашої армії і взагалі захисту безпеки держави, - наголосив Михайло Єжель.
Особливо важливі їхня участь і зусилля у розв'язанні проблеми накопичення запасів, адже навіть сили, які несуть бойове чергування, нині знаходяться на "сухому пайку". На складах і базах 9% недоторканих запасів від тих, які потрібно мати...
У зв'язку з цим одразу ж постає питання фінансування. Як повідомлялося, Президент України Віктор Янукович поставив завдання визначитися з обороним бюджетом на поточний, 2010, рік, й зараз він опрацьовується.
- Процес формування Державного бюджету на 2010 рік йде повним ходом. Вчора ми зустрічалися з Міністром фінансів, скрупульозно пройшли по кожному рядку бюджету Міністерства оборони. Все буде на тому рівні, на якому сьогодні може собі дозволити держава, - пояснив Михайло Єжель.
На брифінгу було зазначено, що фахівці Міністерства оборони України подали пропозицію затвердити цьогорічні видатки на Збройні Сили в сумі 19 млрд гривень і обґрунтували цю цифру.
- Зараз ми розраховуємо на оборонний бюджет у 2010 році на рівні близько 13 млрд гривень. Але ми розуміємо, що у попередні роки нам недодавали фінансів. Наприклад, торік недофінансування становило 60-70% від потреби. Я отримав чіткі вказівки Верховного Головнокомандувача: 2010 рік - це рік стабілізації. Нам не потрібно сьогодні гнатись за чимсь новим. Не стільки від суперсучасної техніки залежить перемога в бою, скільки від майстерності володіння нею. Зараз наше озброєння дозволяє вести бойові дії на достатньому рівні. Найголовніше - це навчатися, - впевнений Михайло Єжель.
За його словами, у військові частини Збройних Сил України направлено директиву, яка регламентує жорстко дотримуватися розпорядку дня.
- Сьогодні усі військовослужбовці повинні працювати з 8-ї до 18-ї години кожен на своїй ділянці відповідальності: чистити, готувати техніку та озброєння до використання за призначенням, проводити регламентні роботи. Говорять: "Треба струм, пальне". Інколи можна і без цього. Є таке поняття, як "прокручування озброєння вручну", і треба це робити щоденно, - радить Міністр.
У цьому контексті Міністр оборони України поінформував, що, на превеликий жаль, Державна програма розвитку Збройних Сил України та Державна программа розвитку озброєння та військової техніки практично повністю провалені.
- Попередньо мені довелося два роки працювати на посаді Головного інспектора Міністерства оборони України. Я об'їздив усі війська. Більшість програм не фінансувалася. Так ми на тому етапі поставилися до Збройних Сил – потужного організму, який повинен бути спроможний захистити нашу державу, - констатував він.
У зв'язку з цим Президент України - Верховний Головнокомандувач Збройних Сил України поставив завдання напрацювати пропозиції щодо майбутньої 5-річної програми і здійснити оборонний огляд до 2025 року.
- Ми сьогодні маємо побачити обриси наших Збройних Сил зразка 2025 року. На найближчі 5 років, починаючи з 2011 року, треба зупинитися, не планувати якихось грандіозних завдань перед Збройними Силами.    А визначити головні напрямки, головне - віддати ті борги, які накопичилися, - зауважив він, конкретизувавши, що сума заборгованості за проведення робіт зі створення нових зразків озброєння та військової техніки, користування комунальними послугами становить до 700 млн гривень.
Через це трапляються випадки знеструмлення військових частин, які несуть бойове чергування. На думку Міністра оборони, така практика неприпустима, адже військова частина - це організм, який не може сам собі заробити, а має забезпечуватися бюджетом.
Завдяки рішенням Президента України та Прем'єр-міністра України, днями надійшли 13 млн гривень для підготовки параду військ з нагоди відзначення 65-ї річниці Великої Перемоги. Розпочинається інтенсивна підготовка до його проведення. Михайло Єжель відзначив, що надзвичайно важливо, що вперше ці кошти отримано вчасно. До речі, парад буде проводитися у містах Київ, Севастополь, Керч, Одеса та в інших гарнізонах. Максимально повно на огляд громадян представлятиметься військова техніка та озброєння.  
- Вони будуть виставлені як експонати у форматі "старі та нові" зразки озброєння. Необхідно, щоб цю техніку оглянути і наші діти та онуки. Це важливий елемент військово-патріотичного виховання, формування почуття любові до своєї Батьківщини та армії, - радить Міністр оборони України.
Відповідаючи на запитання журналістів щодо міжнародних навчань, глава військового відомства поінформував, що всі заходи, які заплановані на 2010 рік, відбуватимуться, зокрема, й у рамках партнерства України з НАТО, іншими міжнародними організаціями та на двосторонній основі. Це стосується й відкритих для партнерів міжнародних навчань "Сі Бриз" як одного з основних компонентів бойової підготовки Військово-Морських Сил ЗС України.
Говорячи про строки переходу Збройних Сил України на контрактний принцип комплектування, Михайло Єжель нагадав присутнім, що, наприклад, Сполученим Штатам Америки на це знадобилося 10 років, враховуючи достатнє фінансування та забезпечення. До речі, Президент України також поставив завдання про перехід до контрактної армії. Якщо ми протягом п'яти років впораємося з цим завданням, то це буде добрим результатом, впевнений Міністр оборони України, підкреслюючи, що на сьогодні залишається змішаний принцип комплектування Української армії.
Водночас Михайло Єжель звернув особливу увагу на те, що для контрактника мають бути створені відповідні стандарти соціального забезпечення. З одного боку, контрактник дає зобов'язання, з другого - зобов'язання держави. І якщо держава не буде їх виконувати, це, звичайно, не призведе до швидкого переходу армії на контрактну основу. На жаль, нинішня ситуація доволі складна. Зокрема, Міністр оборони України зазначив, що сьогодні військовослужбовець служби за контрактом отримує до тисячі гривень на місяць залежно від терміну служби та посади. В той же час, наприклад, харчування солдата строкової служби становить 1100 гривень на місяць. При цьому контрактник, який не харчується в їдальні за рахунок держави, за місячне грошове забезпечення має нагодувати та одягнути сім'ю і себе... Це можливо? Глава оборонного відомства висловив сподівання, що найближчим часом це питання буде вирішено. Той, хто служить державі, має харчуватися за бюджетний кошт.
Журналісти поцікавилися щодо нововведень у пенсійному забезпеченні. Михайло Єжель зазначив, що жодної офіційної інформації щодо підвищення пенсійного віку для військовослужбовців він не має.
- Це все розмови, - пояснює Міністр оборони України і додає, що питання є таким, яке потребує дуже глибокого вивчення та обговорення.
Актуально постала проблема й щодо підняття рівня соціального захисту захисників Вітчизни. У зв'язку з цим Михайло Єжель зауважив, що приблизно 5 років тому розпочалися заходи з переходу Збройних Сил України на контрактну основу. Тобто цього року і наступного спливають терміни закінчення першого контракту у переважної кількості військовослужбовців. Отож нині вони і вирішують: продовжувати службу за контрактом ще на 5 років чи ні. Перед цим вибором стоять, наприклад, й висококласні військові льотчики, котрі, незважаючи на скрутне фінансове забезпечення, все ж таки літають та мають можливість виконувати завдання. Так ось, як зауважив Міністр оборони, ці льотчики вже пообіцяли: "Якщо так буде, то ми покладемо на стіл керівництва рапорти про звільнення зі Збройних Сил". Вони не будуть чекати свого пенсійного віку. І їхня позиція логічна - льотчик цивільної авіації отримує набагато більше, ніж військовий.
- Тому хочу заспокоїти особовий склад Збройних Сил щодо цього питання, - сказав Міністр оборони України. - Все буде гаразд.
По закінченні брифінгу Михайло Єжель продовжив роботу на прямій урядовій лінії. Двогодинне практично безперервне спілкування з громадянами (розриви між дзвінками становили лічені секунди) ще раз довело адекватність оцінки нинішнього стану у військах, яку дав Міністр оборони під час брифінгу. Близько 80% звернень стосувалося наболілого питання забезпечення житлом. Телефонували навіть офіцери Генерального штабу ЗС України. У кожного – своя біда, свої аргументи. Михайло Єжель уважно вислуховував, однак з обіцянками не поспішав. Кількох учасників "прямої лінії" Міністр оборони особисто запросив для докладнішого ознайомлення з їхніми зверненнями на прийом, який днями відбудеться у Центральному будинку офіцерів. При цьому він зазначив, що спілкуватиметься з людьми особисто, отож і рішення вони чутимуть з його вуст. За підсумками роботи урядової лінії Михайло Єжель дав низку доручень. Зокрема, один з розподілів житла, про який розповів запасник із Севастополя, стане предметом прискіпливого розслідування Контрольно-ревізійного департаменту.
- Потрібно не формальні відповіді людям давати, а робити для них конкретні справи. Не можемо - не обіцяємо, можемо - допомагаємо, - радить Михайло Єжель керівникам департаментів та управлінь Міністерства оборони та Генерального штабу ЗС України.
Руслан ТКАЧУК

 
< Попередня   Наступна >

 

 
 
© 2005-2018, Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
www.usva.org.ua
pressusva@ukr.net
При любом использовании материалов сайта гиперссылка на usva.org.ua обязательна.
Редакция usva.org.ua может не разделять точку зрения авторов статей
и ответственности за содержание републицируемых материалов не несет.