" /> Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) - Пільги дітям війни Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
 
 
 
    
 
Головна
Новини
Про організацію
Голова УСВА
Публікації
Електронні книги УСВА
Акції
Документи
Нормативні документи
Ветеранські закони
Фотогалерея
Зв`язок
Музей
Реабілітація
Питайте-відповідаємо
Локальні війни
Анонси
Книга вдячності
Організації УСВА
Сайти ветеранів
Фестивалі
Майбутнє України
 


Погода
Погода!


41278345 Відвідувачів
Президент України Офіційне інтернет-представництво
Міністерство оборони
Боевое Братство
Орденские планки – ветеранам
Укрінформ
Урядовий портал
Пільги дітям війни Надрукувати Надіслати електронною поштою
ImageДіти війни мають певні пільги от уже понад чотири роки. Проте деякі чиновники ігнорують чинне законодавство і воно практично не виконується. Про це свідчить чимало листів до редакції. Найбільше нарікань від дітей війни на те, що у громадському транспорті у них вимагають плату за проїзд. То чи правомірні дії перевізників? Це запитання ми адресували заступнику директора Департаменту державного соціального захисту населення - начальнику відділу Мінпраці Надії КОРЕНЕВІЙ.
- В абзаці 6 статті 5 Закону "Про соціальний захист дітей війни" йдеться, що діти війни мають право на безплатний проїзд усіма видами міського пасажирського транспорту (трамваями, тролейбусами, автобусами, поїздами метрополітену), автомобільним транспортом загального користування в сільській місцевості, залізничним і водним транспортом приміського сполучення та автобусами приміських маршрутів у межах області за місцем проживання, - повідомила Надія Володимирівна.
Відповідно до законодавства про транспорт підприємства всіх форм власності та підпорядкування, що виконують перевезення пасажирів, зобов'язані забезпечувати права на пільги громадян щодо послуговування транспортом загального користування. До нього, зокрема, належать швидкісні трамваї та автобуси, що перевозять пасажирів на маршрутах загального користування в режимі маршрутного таксі. У тому числі й маршрутки, які курсують у містах.
Обласні державні адміністрації формують у приміському сполученні мережу автобусних маршрутів загального користування, які не виходять за межі території області, а органи місцевого самоврядування формують мережу міських автобусних маршрутів загального користування. Зазначені органи влади здійснюють контроль за виконанням транспортного законодавства на відповідній території згідно з повноваженнями, визначеними законами України.
Державний контроль за дотриманням автоперевізниками вимог законодавства про автомобільний транспорт, норм та стандартів з організації перевезення пасажирів здійснює урядовий орган державного управління з питань контролю на автомобільному транспорті.
Безпідставна відмова від передбаченого законом пільгового перевезення громадян є порушенням чинного законодавства і тягне за собою адміністративну відповідальність накладанням штрафу на перевізників.
- Поясніть, будь ласка, надання пільг з оплати комунальних послуг у разі проживання двох дітей війни на одній житловій площі.
- Статтею 5 Закону "Про соціальний захист дітей війни" встановлено, що діти війни мають право на 25-відсоткову знижку плати за користування комунальними послугами у межах середніх норм споживання.
Норми користування комунальними послугами для громадян, які мають пільги щодо їх оплати, затверджено постановою Кабінету Міністрів від 1 серпня 1996 року N 879 "Про встановлення норм користування житлово-комунальними послугами громадянами, які мають право на пільги щодо їх оплати".
У разі проживання на одній житловій площі двох дітей війни їм надається 25-відсоткова знижка плати в межах встановлених норм на двох осіб.
Зокрема, відповідно до зазначеної постанови 25-відсоткова знижка з оплати опалення житла надається одній дитині війни на 31,5 кв. м, двом дітям війни - на 52,5 кв. м, але не більше загального розміру опалювальної площі; з оплати електроенергії - у розмірі 75 кВт.год на сім'ю з однієї-двох осіб.
 
Які ще пільги мають діти війни, розповіла директор Департаменту у справах людей похилого віку та соціальних послуг Мінпраці Світлана УСТИМЕНКО.
- Відповідно до статті 5 Закону "Про соціальний захист дітей війни" дітям війни до зазначених вище пільг надаються ще такі:
- право на переважне залишення на роботі при скороченні чисельності або штату працівників;
- використання чергової відпустки в зручний для них час;
- одержання додаткової відпустки без збереження заробітної плати терміном до двох тижнів на рік;
- виплата допомоги з тимчасової непрацездатності в розмірі 100 відсотків середньої заробітної плати незалежно від стажу роботи;
- першочергове відведення земельних ділянок для індивідуального житлового будівництва, садівництва та городництва.
Діти війни, які є інвалідами, мають право на стаціонарну медичну допомогу в госпіталях ветеранів війни та у військово-медичних закладах охорони здоров'я (госпіталях). Госпіталізація проводиться при наявності відповідних показань та наявності вільних місць.

Валентина КОКІНА
Урядовий Кур'єр
 
< Попередня   Наступна >

 

 
 
© 2005-2018, Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
www.usva.org.ua
pressusva@ukr.net
При любом использовании материалов сайта гиперссылка на usva.org.ua обязательна.
Редакция usva.org.ua может не разделять точку зрения авторов статей
и ответственности за содержание републицируемых материалов не несет.