" /> Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) - Дим і полум'я ніколи незгасне Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
 
 
 
    
 
Головна
Новини
Про організацію
Голова УСВА
Публікації
Електронні книги УСВА
Акції
Документи
Нормативні документи
Ветеранські закони
Фотогалерея
Зв`язок
Музей
Реабілітація
Питайте-відповідаємо
Локальні війни
Анонси
Книга вдячності
Організації УСВА
Сайти ветеранів
Фестивалі
Майбутнє України
 


Погода
Погода!


41144600 Відвідувачів
Президент України Офіційне інтернет-представництво
Міністерство оборони
Укрінформ
Боевое Братство
Урядовий портал
Орденские планки – ветеранам
Дим і полум'я ніколи незгасне Надрукувати Надіслати електронною поштою
Гвардійські, вони ж Георгіївські, стрічки як символ Великої Перемоги вже понад півстоліття асоціюються з військовими подвигами та здобутками. Проте мало хто знає, як вони з'явилися взагалі.
Орден святого Георгія встановлено у Російській імперії 1769 року. За статусом ним нагороджували тільки за подвиги у військовий частих, «хто... відзначився особливим та мужнім вчинком або подавав мудрі і для військової служби корисні поради». І таке формулювання робило цю нагороду винятковою. З роками чорно-оранжеві кольори Георгіївської стрічки стали в Росії символом військової доблесті і слави.
У 1806 році в царському війську введено нагородні Георгіївські прапори. А через п'ятдесят років, під час Кримської війни, георгіївські кольори з'явилися на нагородній офіцерській зброї.
У 1810 році відповідно до указу Олександра І з команд придворних веслярів і яхт був утворений Гвардійський екіпаж. Перше бойове хрещення він пройшов у Вітчизняній війні 1812 року. Мужність і відвага офіцерів Гвардійського екіпажу в Бородінській битві були відзначені високими нагородами, а матроси отримали спеціальні відзнаки. А за битву в серпні 1813 року екіпаж отримав вищу нагороду того часу — Георгіївський прапор. У 1827-му в знаменитій Наварінській битві відзначився флагманський 74-гарматний корабель «Азов» під командуванням капітана І рангу М.П. Лазарева. За бойові подвиги «Азову» вперше в російському флоті вручили Георгіївський прапор і вимпел, а 12-му флотському екіпажу, до якого був приписаний «Азов», Георгіївський знаменний прапор і Георгіївську стрічку, яку кріпили на держаку знамена. Після Кримської війни, 26 листопада 1856 року, всі екіпажі Чорноморського флоту були нагороджені імператором Олександром II такими прапорами з написом: «За оборону Севастополя з 13 вересня 1854 року по 27 серпня 1855 року». Матроси нагороджених човнів носили стрічки на головних уборах.
У роки Великої Вітчизняної війни Георгіївська стрічка з незначними змінами увійшла до радянської нагородної системи як почесна відзнака під назвою Гвардійська стрічка. Колодка одного з найпочесніших орденів війни, «солдатського» ордена Слави, містить її кольори — чорний і оранжевий, які означають «дим і полум'я» і є знаком особистої доблесті солдата на полі бою.
Запроваджена понад 240 років тому відзнака нині застосовується й у суспільній акції «Георгіївська стрічка», присвяченій Дню Перемоги у Великій Вітчизняній війні. З середини квітня до середини травня стрічки роздаються у велелюдних місцях.
Акція проводиться щороку у близько ЗО країнах, де є вкрай популярною. Серед найбільш активних: Україна, Росія, Греція, Франція, Італія, Естонія, Латвія, Великобританія, США, Німеччина, Китай, В'єтнам, Бельгія. Та, як зазначають самі організатори, головною метою заходу є не дозволити молодому поколінню забути подвиг ветеранів та ціну, яку вони сплатили за мирне сьогодення. Цьому сприяють і гасла, під якими проводяться «Георгіївські дні» — «Перемога діда — моя перемога», «Я пам'ятаю! Я пишаюсь!», «Ми — послідовники Великої Перемоги!», що міцно пов'язують переможців над фашизмом з сучасною молоддю.
Максим ХОРОШУНОВ

 
< Попередня   Наступна >

 

 
 
© 2005-2018, Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
www.usva.org.ua
pressusva@ukr.net
При любом использовании материалов сайта гиперссылка на usva.org.ua обязательна.
Редакция usva.org.ua может не разделять точку зрения авторов статей
и ответственности за содержание републицируемых материалов не несет.