" /> Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) - Пам’ять серця жива Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
 
 
 
    
 
Головна
Новини
Про організацію
Голова УСВА
Публікації
Електронні книги УСВА
Акції
Документи
Нормативні документи
Ветеранські закони
Фотогалерея
Зв`язок
Музей
Реабілітація
Питайте-відповідаємо
Локальні війни
Анонси
Книга вдячності
Організації УСВА
Сайти ветеранів
Фестивалі
Майбутнє України
 


Погода
Погода!


41135494 Відвідувачів
Укрінформ
Урядовий портал
Орденские планки – ветеранам
Президент України Офіційне інтернет-представництво
Міністерство оборони
Боевое Братство
Пам’ять серця жива Надрукувати Надіслати електронною поштою
У музеї Миколи Островського в Шепетівці Хмельницької області   відбувся  презентаційний перегляд фільму «Пам’ять серця жива». Кінострічку присвячено воїнам-інтернаціоналістам Шепетівщини, юність яких була обпалена війною в Афганістані.
Погодьтеся, поява фільму  про наших земляків на провінційному рівні,  трапляється не так  часто. Отож не дивно, що подія викликала неабияке зацікавлення серед громадськості,  учасників бойових дій, самих ветеранів Афганістану, освітянських кіл міста і району, учнівської та студентської молоді.
Окремо варто сказати про тих, завдяки кому фільм «Пам’ять серця жива»  став здобутком громадського  і  культурного життя краю.  Ідея створення кінострічки належить директору ТРК «Шанс» А. П. Штену. Разом з  колективом шепетівських телевізійників він  зумів високохудожньо зреалізувати свій  творчий задум.  Співавтором фільму є й Шепетівська спілка ветеранів Афганістану, яку очолює В. М. Окорський.
А ще, мабуть, не було б такого явища у житті нашої громади, якби не фінансова підтримка народних депутатів України С. В. Буряка і  О. В. Буряка.  Допомогу у створенні фільму про земляків-«афганців» надали  голова правління ВАТ «Шепетівський цукровий комбінат», депутат обласної ради М. М. Агарков і голова правління  корпорації «Сварог Вест Груп», депутат районної ради А. А. Гордійчук.
Герої фільму – наші сучасники, доля яких  є болем і водночас яскравою сторінкою нашої непростої історії. Як метроном пам’яті серед шанобливої миті мовчання і як щем за тим, що не повернути, перебігають останні кадри, на яких список загиблих в Афгані, тих, хто повернувся з чужини і помер від ран, хто не витримав випробувань долі… Вони – наша правда, наша пам’ять, наша совість.
Перед глядацькою аудиторією виступила й подякувала за подвижницький труд творцям фільму директор музею  Т. В. Грищук.
Від імені спонсорів  до присутніх звернувся помічник депутата обласної ради, депутат районної ради, заступник голови правління корпорації «Сварог Вест Груп» М. М. Дячук. Він  наголосив на важливості збереження пам’яті про земляків, які гідно виконали свій ратний обов’язок перед Вітчизною і  вручив компакт-диски із записом  фільму представникам  освітніх  закладів  міста і району,  воїнам-«афганцям».
Є досить символічним, створення  фільму збіглося за часом  із 65-ю річницею Великої Перемоги. Адже за задумом  авторів  акцентовано увагу на спадкоємності поколінь, на готовності до самопожертви кращих представників нашого народу, на нетлінності пам’яті про їхню  ратну звитягу.
У свою чергу й ветерани Афганістану заклали в ідею фільму все, що вони хотіли передати у спадок молодій зміні. А головне, щоб нащадки знали правду про своїх земляків, складали шану всім, хто з думкою про рідну землю та отчий дім був змушений брати участь у війнах й жертвувати своїм життям далеко за межами України.

Володимир ПИПИЧ,
член Шепетівської спілки ветеранів Афганістану.

 
< Попередня   Наступна >

 

 
 
© 2005-2018, Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
www.usva.org.ua
pressusva@ukr.net
При любом использовании материалов сайта гиперссылка на usva.org.ua обязательна.
Редакция usva.org.ua может не разделять точку зрения авторов статей
и ответственности за содержание републицируемых материалов не несет.