" /> Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) - Пам'ять на всіх одна Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
 
 
 
    
 
Головна
Новини
Про організацію
Голова УСВА
Публікації
Електронні книги УСВА
Акції
Документи
Нормативні документи
Ветеранські закони
Фотогалерея
Зв`язок
Музей
Реабілітація
Питайте-відповідаємо
Локальні війни
Анонси
Книга вдячності
Організації УСВА
Сайти ветеранів
Фестивалі
Майбутнє України
 


Погода
Погода!


41173947 Відвідувачів
Президент України Офіційне інтернет-представництво
Урядовий портал
Укрінформ
Боевое Братство
Міністерство оборони
Орденские планки – ветеранам
Пам'ять на всіх одна Надрукувати Надіслати електронною поштою
ImageНапередодні Дня скорботи та вшанування пам'яті жертв війни, що відзначається 22 червня, Державний комітет України у справах ветеранів приймав делегацію Азербайджанського республіканського комітету у справах ветеранів війни, праці та збройних сил.
Зустріч відбулася в межах міжнародного соціально-патріотичного проекту "Перемогли разом" з ініціативи Об'єднання Героїв Радянського Союзу "Слава" та Агентства соціальної безпеки. Проектом передбачене проведення в Україні меморіально-патріотичних заходів, присвячених загиблим у Великій Вітчизняній війні. В Україні, зокрема, розшукуються могили азербайджанців, загиблих під час Великої Вітчизняної війни, щоб перепоховати з військовими почестями в Азербайджані. Нині йдеться про перепоховання ще семи невідомих бійців та солдата Червоної армії Усманова І.І., останки якого були знайдені 14 квітня цього року на Житомирщині.
- Ми робимо спільну справу для наших ветеранів, адже війна, як кажуть, закінчується лише тоді, коли поховано останнього полеглого солдата, - зазначив під час зустрічі перший заступник голови Державного комітету України у справах ветеранів Микола Цицюрський. - Багато ще невідомих солдатів спочивають у невпорядкованих братських могилах. Наш обов'язок – впорядкувати їх так, як зазвичай це робиться у цивілізованому суспільстві.  
Зазначимо, що у планах Держкомітету близько 20 поїздок по містах бойової слави на території України, Білорусі, Словаччини, Австрії та Росії.  
- Наша цьогорічна робота поділена на три етапи, - розповідає голова ради Організації ветеранів України, народний депутат України Петро Цибенко. – До першого належить підготовка до святкування Дня Перемоги. Наступний триватиме до Дня скорботи та пам'яті, під час якого вшановуємо загиблих та продовжуємо пошук ветеранів. Третій етап, що триватиме до кінця року, присвячується проблемам виконання чинного законодавства щодо соціального захисту ветеранів. На сьогодні ми створили одну із найдосконаліших законодавчих баз. Інша річ, що є серйозні проблеми з її виконанням.
У відповідь колеги з Азербайджану розповіли про свою роботу щодо соціального захисту ветеранів Великої Вітчизняної війни. Громадська організація ветеранів Азербайджану поєднує 84 місцевих та районних організації, які працюють на громадських засадах.
- Найближчим часом ми плануємо підготувати пакет документів та подати нашому президентові, на основі яких за відповідним рішенням створюватиметься Державний комітет ветеранів Азербайджану, - розповідає заступник голови Азербайджанського республіканського комітету у справах ветеранів, праці та збройних сил Камал Алієв. - І тут ми відчуваємо велику методичну підтримку Держкомітету України у справах ветеранів.  
Сьогодні в Азербайджані проживає 4 250 ветеранів Великої Вітчизняної війни. Наймолодшому з них 85 років. Ветерани-азербайджанці відчувають до себе уважне ставлення суспільства. З нагоди 65-ї річниці Перемоги кожний з них отримав разову грошову допомогу в розмірі 750 доларів США. Ветерани тилу - по $250. Вдовам загиблих ветеранів, статус яких має 21 тисяча жінок - по $250. Окрім цього, з початку року до пенсії ветеранам додається президентська надбавка у розмірі 40 доларів. А ветерани-інваліди щомісячно отримують від 70 до 120 доларів залежно від групи інвалідності.
На жаль, в українських ветеранів матеріальна підтримка порівняно менша. І з цим миритися не можна. Тож Держкомітет України у справах ветеранів спільно з Міністерством праці та соцполітики, Міністерством оборони України та іншими відомствами намагається цю проблему усунути. Про це також говорилося на зустрічі з представниками Азербайджану.
Вадим КОВАЛЬОВ

 
< Попередня   Наступна >

 

 
 
© 2005-2018, Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
www.usva.org.ua
pressusva@ukr.net
При любом использовании материалов сайта гиперссылка на usva.org.ua обязательна.
Редакция usva.org.ua может не разделять точку зрения авторов статей
и ответственности за содержание републицируемых материалов не несет.