" /> Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) - У новому складі до оновленої місії Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
 
 
 
    
 
Головна
Новини
Про організацію
Голова УСВА
Публікації
Електронні книги УСВА
Акції
Документи
Нормативні документи
Ветеранські закони
Фотогалерея
Зв`язок
Музей
Реабілітація
Питайте-відповідаємо
Локальні війни
Анонси
Книга вдячності
Організації УСВА
Сайти ветеранів
Фестивалі
Майбутнє України
 


Погода
Погода!


41049016 Відвідувачів
Міністерство оборони
Укрінформ
Боевое Братство
Урядовий портал
Орденские планки – ветеранам
Президент України Офіційне інтернет-представництво
У новому складі до оновленої місії Надрукувати Надіслати електронною поштою
ImageЗі столичного вокзалу "Південний" потягом "Київ-Софія" до Косова відбула перша партія - 48 осіб - українських миротворців для проведення ротації національної складової у складі багатонаціональної бойової групи "East" Сил KFOR. З Софії наші військові переїдуть до базового табору українського миротворчого контингенту на американській військовій базі "Bondsteel" у Косові на автомобільному транспорті.
Нинішній контингент миротворців готувався на базі 79-ї окремої аеромобільної бригади Командування Сухопутних військ ЗС України, яка дислокується в Миколаєві. Рішенням Вищої атестаційної комісії Міністерства оборони України на посаду командира українського миротворчого контингенту багатонаціональної бойової групи "East" сил KFOR нової ротації було призначено начальника штабу - першого заступника командира аеромобільно-десантного батальйону 79-ї окремої аеромобільної бригади майора Олександра Луценка.
Це вже 14-та ротація українського національного контингенту в Косові. Під час ротації, як повідомили "НА" представники командування контингенту, планується перевезти більше 300 військовослужбовців і близько 40 одиниць техніки (125 військовослужбовців нової ротації замінять 175 миротворців, які виконують місію в даний час).
Перед нинішньою відправкою, 31 липня, з Миколаєва до станції "Грлиця" в Косові у супроводженні 30 військовослужбовців нової ротації на чолі із заступником командира українського миротворчого контингенту з озброєння капітаном Костянтином Святокумом був відправлений військовий ешелон з 23 одиницями автомобільної техніки та 10 тоннами матеріально-технічних засобів. Прибуття військового ешелону до Косова очікується 8-9 серпня.
Наступний етап ротації українського миротворчого контингенту в Косові, в ході якого залізничним транспортом буде відправлено ще 48 військовослужбовців, заплановано провести 14 серпня.
Варто зауважити, що нинішня ротація відбувається під час реформування і скорочення всієї місії НАТО в Косові, що почалася в січні 2010 року відповідно до рішення Північноатлантичної Ради у зв'язку зі стабілізацією ситуації в регіоні та передачі повноважень місцевій владі та структурам міжнародних організацій (ООН й ЄС).
Зокрема, тепер триває її третя, кінцева, транзитна фаза, яка закінчиться 31 серпня 2010 року, й протягом якої багатонаціональна бойова група "East" починає виконувати завдання самостійно з поступовим зменшенням присутності в зоні відповідальності та переходом до виконання завдань за викликом. То ж нині основними завданнями національного контингенту є патрулювання, охорона важливих об'єктів та несення служби на блокпостах у всій зоні відповідальності із використанням вертольотів як засобів доставки.
Саме через зміну формату KFOR відбулося й скорочення українського національного контингенту, особовий склад якого, як ми зауважили, з цієї ротації становитимуть 125 військовослужбовців, котрі виконуватимуть завдання без важкого озброєння на неброньованій техніці.
За інформацією представників Об'єднаного оперативного командування ЗС України, під час підготовки контингенту основна увага приділялася вдосконаленню навичок особового складу у володінні штатним озброєнням та військовою технікою у складі екіпажів та виконанню ним функціональних обов'язків; підготовці органу управління, підрозділів у штатній структурі до виконання завдань; досягненню сумісності з підрозділами НАТО для ведення спільних дій.
Крім того, на спеціалізованих полігонах було проведено допідготовку фахівців - водіїв, кулеметників - для відпрацювання навичок дій у гірських умовах.
Цікаво, що згідно з планами тактичної підготовки, вдосконалення вишколу миротворчих підрозділів не передбачало відпрацювання дій підрозділів в основних видах бою, тобто обороні та наступі. Замість того відшліфовувалися дії, притаманні механізованим підрозділам при виконанні завдань у ході міжнародних миротворчих операцій - дії на контрольно-перепускному пункті, при патрулюванні, охороні важливого об'єкта, евакуації цивільного населення тощо. Заняття з тактичної підготовки проводилися виключно у складі штатних екіпажів та підрозділів, а при проведенні занять було створено обстановку, максимально наближену до реальних умов служби в районі виконання завдань, тобто відпрацьовувалися дії під час раптових нападів, мінної небезпеки тощо. При проведенні занять з підготовки зі зв'язку відпрацьовувалися теми з вивчення порядку радіообміну за стандартами НАТО.
Основні зусилля при бойовому злагодженні контингенту були зосереджені на підготовці до самостійних дій у складі малих за чисельністю мобільних групп, готових до виконання завдань за призначенням.
Дмитро ТИМЧУК

 
< Попередня   Наступна >

 

 
 
© 2005-2018, Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
www.usva.org.ua
pressusva@ukr.net
При любом использовании материалов сайта гиперссылка на usva.org.ua обязательна.
Редакция usva.org.ua может не разделять точку зрения авторов статей
и ответственности за содержание републицируемых материалов не несет.