" /> Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) - Куп'янськ: Від Іспанії до Афгану, - пам’ятник воїнам-інтернаціоналістам Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
 
 
 
    
 
Головна
Новини
Про організацію
Голова УСВА
Публікації
Електронні книги УСВА
Акції
Документи
Нормативні документи
Ветеранські закони
Фотогалерея
Зв`язок
Музей
Реабілітація
Питайте-відповідаємо
Локальні війни
Анонси
Книга вдячності
Організації УСВА
Сайти ветеранів
Фестивалі
Майбутнє України
 


Погода
Погода!


41076695 Відвідувачів
Урядовий портал
Міністерство оборони
Боевое Братство
Президент України Офіційне інтернет-представництво
Укрінформ
Орденские планки – ветеранам
Куп'янськ: Від Іспанії до Афгану, - пам’ятник воїнам-інтернаціоналістам Надрукувати Надіслати електронною поштою
ImageЧимало куп’янчан цього дня одягли бойові нагороди, - ветерани Великої Вітчизняної війни, воїни-афганці, а також ті воїни так званих “локальних війн”. Всі вони зібралися у парку Перемоги на відкриття пам’ятника куп’янчанам – воїнам-інтернаціоналістам всіх часів.
Їх закликали під знамена боротьби свобода і справедливість, допомогти народам, що вибиралися з-під ярма поневолення, колоніалізму. Про багатьох з них ми й досі не знали, хоча серед них й наші земляки. На урочистих, присвячених відкриттю пам’ятника, ведуча назвала ім’я Віталія Мотонахи – льотчика-винищувача, який воював у небі Кореї.
Першим підійшов до мікрофону ветеран збройних сил, воїн-інтернаціоналіст Микола Філатов. “Символічно, що на наш мітинг прибули люди різних поколінь. Ось стоять фронтовики, учасники Великої Вітчизняної війни, ось дружним строєм стоять брати-афганці, бачу також і наше юне покоління, і це символічно. Тоді, у травні 1945 року мільйони фронтовиків і трудівників тилу міркували, - війні кінець, й нашим хлопцям вже ніколи і ніде воювати не доведеться. Та історична доля склалася так, що війн вистачило на всі покоління...”, - почав свій виступ Микола Петрович.
Тоді, наприкінці 40-х – початку 50-х Куп’янщина почала повоєнну відбудову, а у світі накопичувалася нова небезпека. Тому чимало бійців Робітничо-Селянської Червоної Армії – переможниці у Другій Світовій, не поспішали скинути військову форму. Вони прийшли на допомогу Національно-Визвольній Армії Китаю, а невдовзі – корейському народу. Бо добро і зло продовжували вести на землі нестримну боротьбу, до якої включалися все нові й нові покоління.
“Шановні куп’янчани, діти, онуки, які присутні на цьому мітингу, - сказав учасник Великої Вітчизняної війни, фронтовик Віталій Іванович Костенко. -Вважаю, що ми, ветерани, правильно зробили, проявивши ініціативу щодо створення цього монументу, до якого будуть приходити люди, згадувати їх добрим словом. Пам’ять це продовження нашої історії, вона у свідомості людей завжди залишається, за цими спогадами пишеться історія правдива, в якій нічого не вигадано. І це повинні пам’ятати і засвоювати наші діти і онуки...”.
Не відразу імена героїв ставали відомими широкому колу. Про це говорив у своєму виступі ветеран збройних сил Андрій Олександрович Енгельгардт, який чимало років присвятив педагогічній діяльності. Він навів приклади з новітньої історичної літератури, присвяченій локальним війнам.
Про те, як споруджувався пам’ятник воїнам-інтернаціоналістам у Куп’янську, розповів голова ветеранської організації Леонід Сохоцкий. Він розповів про спорудження пам’ятника воїнам-інтернаціоналістам.
У відкритті пам’ятника взяли участь заступник міського голови Валерій Любота, перший заступник голови райдержадміністрації Володимир Білозерський, депутат Харківської обласної ради Микола Чехунов, ветерани війни.
За активну участь і добросовісну працю на спорудженні пам’ятника грамотами виконавчого комітету відзначено будівельників Миколу Донцова, Олександра Кулька, Володимира Лимаря, Ігоря Пилипенка, Олексія Пилипенка.
Депутат Харківської обласної ради Микола Чехунов підкреслив, що це ветерани Великої Вітчизняної війни своїм героїзмом дали прилад, гарт новим поколінням, виховали в них мужність. Він поздоровив куп’янчан з відкриттям пам’ятника воїнам-інтернаціоналістам, що є достойним продовженням традицій військово-патріотичної діяльності нашої громади.
Поряд з центральним монументом Невідомому солдату Великої Вітчизняної війни та пам’ятником куп’янчанам-учасникам ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС, нині постав пам’ятник мужнім воїнам-інтернаціоналістам, які надавали допомогу народам світу у їхній боротьбі за свободу, за встановлення соціальної справедливості.
Цей день залишиться в серцях як представників старших поколінь – учасників Великої Вітчизняної війни та продовжувачів їх традицій воїнів-інтернаціоналістів, так у молоді, юнаків і дівчат багатьох навчальних закладів Куп’янська, які цього дня прийшли на урочистий захід. Мужність, благородство, всі найкращі почуття сповнили душі кожного з присутніх. Нашим традиціям продовжуватися у достойних справах нових поколінь!
 
< Попередня   Наступна >

 

 
 
© 2005-2018, Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
www.usva.org.ua
pressusva@ukr.net
При любом использовании материалов сайта гиперссылка на usva.org.ua обязательна.
Редакция usva.org.ua может не разделять точку зрения авторов статей
и ответственности за содержание републицируемых материалов не несет.