" /> Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) - Виховуємо патріотів. Естафети пам'яті драгоманівців Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
 
 
 
    
 
Головна
Новини
Про організацію
Голова УСВА
Публікації
Електронні книги УСВА
Акції
Документи
Нормативні документи
Ветеранські закони
Фотогалерея
Зв`язок
Музей
Реабілітація
Питайте-відповідаємо
Локальні війни
Анонси
Книга вдячності
Організації УСВА
Сайти ветеранів
Фестивалі
Майбутнє України
 


Погода
Погода!


41053980 Відвідувачів
Орденские планки – ветеранам
Президент України Офіційне інтернет-представництво
Міністерство оборони
Укрінформ
Урядовий портал
Боевое Братство
Виховуємо патріотів. Естафети пам'яті драгоманівців Надрукувати Надіслати електронною поштою
Image22 квітня 1945 року радянські війська звільнили 1600 в'язнів із фашистського табору неподалік німецького міста Тройєнбрітцен. Серед них був і командувач збройних сил Норвегії генерал-майор Отто Руге. Першим у табір на чолі групи розвідників увірвався старший лейтенант Федір Жарчинський. У запеклій сутичці з охороною його було поранено, але Федір, продовживши бій, застрелив есесівського ката - начальника табору. Після цього охорона припинила опір.
На жаль, поранення Федора Жарчинського - випускника Київського педінституту ім. М. Горького (так тоді називався нинішній Національний педагогічний університет ім. М. Драгоманова), виявилось смертельним. За цю бойову операцію Федору Івановичу Жарчинському, який до війни працював учителем у селі Рашков (тепер Рашків) Кам'янського району Молдавії, було посмертно присвоєне звання Героя Радянського Союзу. Його ім'я носить Рашковська школа, біля якої встановлено бюст Героя.
Про це можна прочитати у книзі "І воїни, і педагоги", в якій йдеться про вихованців НПУ ім. М. Драгоманова, котрі брали участь у визволенні України, Росії, Білорусі, Прибалтики, Польщі, Румунії, Чехословаччини, штурмували Берлін, боролися проти фашистських загарбників у підпіллі та партизанських загонах. За героїзм і мужність усі вони відзначені високими державними нагородами, а четверо, як і Жарчинський, удостоєні звання Героя Радянського Союзу: Г. Брик, О. Тканко, Т. Шашло, Б. Єремєєв.
Довідатися про подвиги ветеранів нинішні студенти можуть також у музеї університету та зі стендів, які є в кожному інституті. Їхнім інформаційним наповненням займаються майбутні педагоги під керівництвом членів ради організації ветеранів та викладачів. Нещодавно рада Київського міського історико-патріотичного клубу "Пошук" визнала групу студентів-пошуковців НПУ ім. М.П. Драгоманова переможцями першого етапу огляду-конкурсу "Пам'ять воєнної пори".
Огляди-конкурси на кращу організацію національно-патріотичного виховання серед студентської молоді проводяться також у всіх підрозділах університету. Вона оцінюється за такими критеріями: стан волонтерської роботи; якість наочної агітації; пошуково-музейна діяльність; проведення круглих столів та науково-практичних конференцій, присвячених Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років; публікації в газетах, журналах...
Щорічно конкурсна комісія визначає переможця, якому й присуджується стипендія імені Ф. Жарчинського. Останні роки її отримували студенти Андрій Андреєв, Алла Гайворонська, Дарина Муляр та Марина Проскуріна.
Три роки тому в університеті створено патріотичну організацію "Афганці
Чорнобиля". Члени організації допомагають ветеранам Великої Вітчизняної та
афганської воєн, студентам та їхнім родичам, які постраждали від
чорнобильської катастрофи.
Рада ветеранів разом з відділом виховної роботи проводять уроки мужності, конкурси студентських робіт патріотичного спрямування, екскурсії місцями боїв, музеями Київщини й України. До речі, кожен студент зобов'язаний підготувати й продемонструвати під час практичних занять заочну екскурсію "Місцями бойової слави рідного краю".
Студенти традиційно зустрічаються як з ветеранами Е. Безродним, М. Рябухіним та В. Ніколаєнком тощо, так і з офіцерами, які нині служать у Збройних Силах України.
Члени волонтерських загонів та "Клубу пам'яті" доглядають могили воїнів і партизанів, похованих на Байковому кладовищі та в Державному історико-меморіальному заповіднику "Лук'я-нівське кладовище". Ректор університету академік Віктор Андрущенко, проректори та директории інститутів всіляко допомагають ветеранам і їхній організації. Так, за багаторічну викладацьку та наукову діяльність Вчена рада присвоїла ветеранам університету М. Гуріну та В. Ніколаєнку звання "Почесний професор НПУ", а гвардії підполковника медичної служби у відставці О. Чуйченка нагородила Срібною медаллю НПУ за особливі заслуги та з нагоди 95-річчя. Взаєморозуміння та взаємодопомога, на мій погляд, сприяли тому, що торік наша рада ветеранів перемогла у столичному конкурсі на кращу ветеранську організацію серед вищих навчальних закладів.
Микола РЯБУХІН,
голова ради організації
ветеранів НПУ ім. М.П. Драгоманова

 
< Попередня   Наступна >

 

 
 
© 2005-2018, Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
www.usva.org.ua
pressusva@ukr.net
При любом использовании материалов сайта гиперссылка на usva.org.ua обязательна.
Редакция usva.org.ua может не разделять точку зрения авторов статей
и ответственности за содержание републицируемых материалов не несет.