" /> Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) - Михайлові Калашникову - 91 Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
 
 
 
    
 
Головна
Новини
Про організацію
Голова УСВА
Публікації
Електронні книги УСВА
Акції
Документи
Нормативні документи
Ветеранські закони
Фотогалерея
Зв`язок
Музей
Реабілітація
Питайте-відповідаємо
Локальні війни
Анонси
Книга вдячності
Організації УСВА
Сайти ветеранів
Фестивалі
Майбутнє України
 


Погода
Погода!


41169360 Відвідувачів
Боевое Братство
Міністерство оборони
Президент України Офіційне інтернет-представництво
Орденские планки – ветеранам
Урядовий портал
Укрінформ
Михайлові Калашникову - 91 Надрукувати Надіслати електронною поштою
Image10 листопада виповнилося 91 рік генерал-лейтенанту, двічі Герою Соціалістичної Праці, конструктору зброї Михайлові Тимофійовичу Калашникову, чий створений всесвітньо відомий автомат увійшов до переліку винаходів XX століття.
Видатний конструктор стрілецької зброї народився 10 листопада 1919 року в Алтайській губернії (Росія). У 1938-му був призваний на службу в Червону армію, де отримав спеціальність механіка-водія танка. Службу проходив у танковому полку в м. Стрий Львівської області. Там Михайло Тимофійович виявив здібність до винаходів — розробив лічильник пострілів з танкової гармати, лічильник моторесурсу танка, пристосування для пістолета ТТ для підвищення ефективності стрільби через отвори в башті танка. Після винаходу лічильника моторесурсу танка М. Калашников був викликаний для доповіді командувачу Київського особливого військового округу генералу армії Г. Жукову. Після закінчення танкової школи Михайла Тимофійовича направили на Ленінський завод імені К. Ворошилова, де доручили вдосконалити свій пристрій. Під час Другої світової війни М. Калашников був командиром танка, в жовтні 1941 року під Брянськом був важко поранений. Після одужання з 1942 року працює на Центральному науково-дослідному полігоні стрілецької зброї Головного артилерійського управління Червоної армії, де й почав розробляти свій автомат. На випробуваннях 1947 року його винахід продемонстрував високу ефективність і 1949 року був прийнятий на озброєння.
Автомат Калашникова досі постійно вдосконалюється, не втрачаючи своїх основних тактико-технічних характеристик. Високонадійний і простий в обслуговуванні, він нині є найпоширенішою у світі стрілецькою зброєю (загалом АК озброєні армії понад 50 країн, зокрема й ЗС України). На основі цього автомата створені кулемети та інші зразки стрілецької зброї, взяті на озброєння ЗС багатьох держав.
За розробку новітньої зброї, участь у Великій Вітчизняній війні і сумлінну суспільно-патріотичну роботу М.Т. Калашников був нагороджений орденом Червоної Зірки, орденом Трудового Червоного Прапора, трьома орденами Леніна, двома золотими медалями «Серп і Молот», орденом Жовтневої Революції, орденом Дружби народів, орденом Вітчизняної війни І ступеня, орденом «За заслуги перед Вітчизною» II ступеня, орденом Святого апостола Андрія Первозванного, одинадцятьма медалями і Почесною іменною зброєю. Він лауреат Ленінської і Державних премій.
Деякі країни, з урахуванням ролі автомата АК у набутті ними незалежності, включили його зображення у свій державний герб (Мозамбік, Зімбабве). В інших країнах (наприклад, у Єгипті) деякі батьки називають своїх синів магічним, у їх розумінні, ім'ям «Калаш».
Хоча у сивочолого генерала солідний вік, але й як у роки творчої молодості він так же швидко малює ескізи, які перетворюються у деталі зброї. Часом деякі з них Михайло Тимофійович виготовляє самотужки. При цьому він самокритичний і завжди наголошує, що досконалості меж немає. Це стосується й автомата Калашникова.
Роман БІЛЕЦЬКИЙ
Дніпропетровськ

 
< Попередня   Наступна >

 

 
 
© 2005-2018, Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
www.usva.org.ua
pressusva@ukr.net
При любом использовании материалов сайта гиперссылка на usva.org.ua обязательна.
Редакция usva.org.ua может не разделять точку зрения авторов статей
и ответственности за содержание републицируемых материалов не несет.