" /> Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) - Влада реагує Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
 
 
 
    
 
Головна
Новини
Про організацію
Голова УСВА
Публікації
Електронні книги УСВА
Акції
Документи
Нормативні документи
Ветеранські закони
Фотогалерея
Зв`язок
Музей
Реабілітація
Питайте-відповідаємо
Локальні війни
Анонси
Книга вдячності
Організації УСВА
Сайти ветеранів
Фестивалі
Майбутнє України
 


Погода
Погода!


41171510 Відвідувачів
Боевое Братство
Міністерство оборони
Орденские планки – ветеранам
Президент України Офіційне інтернет-представництво
Урядовий портал
Укрінформ
Влада реагує Надрукувати Надіслати електронною поштою
Хоча і мляво, але влада все ж таки реагує на Резолюцію Всеукраїнського форуму ветеранів. Наводимо текст листа до Державного комітету України у справах ветеранів від Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони. Води, як кажуть, забагато, та все ж ветерану військової служби цікаво знати на якому рівні знаходиться вирішення його особистих проблем.


Шановний Ігоре Миколайовичу!
У зв’язку із Вашим зверненням до Голови Верховної Ради України Литвина В. М. у Комітеті Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони за його дорученням розглянута резолюція Всеукраїнського форуму ветеранів, який відбувся у місті Києві 30 вересня – 1 жовтня 2010 року. В межах компетенції Комітету інформуємо про таке.
Для покращення соціального захисту членів сімей загиблих (померлих) військовослужбовців, інших осіб, які мають право на пенсійне забезпечення відповідно до Закону України "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб", усунення невідповідностей в законодавчих актах України, які регулюють умови призначення пенсій таким членам сімей у разі втрати ними годувальника, народним депутатом України Гриценком А.С. внесений на розгляд Верховної Ради України проект Закону України про внесення змін до Закону України "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби та деяких інших осіб" щодо розміру пенсій в разі втрати годувальника (реєстр. № 510Н). Завданням цього проекту є створення рівних умов для визначення розмірів пенсій членам сімей загиблих (померлих) військовослужбовців та державних службовців, що призначаються відповідно до Законів України "Про державну службу" та "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб", а також реалізація такими громадянами своїх конституційних прав, передбачених статтею 24 Конституції України. Зазначений законопроект одноголосно підтриманий нашим Комітетом і внесений до Верховної Ради України для його розгляду та прийняття у першому читанні.
Основним принципом пенсійного забезпечення військовослужбовців в Україні є пряма пропорційна залежність розмірів призначених пенсій від рівня грошового забезпечення відповідних категорій військовослужбовців, які проходять військову службу. Перерахунки пенсій здійснюються відповідно до чинних законодавчих та інших нормативно-правових актів. Останній перерахунок військових пенсій був проведений 1 січня 2008 року відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 07 листопада 2007 року № 1294 "Про упорядкування структури та умов грошового забезпечення військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу" з урахуванням нових розмірів грошового забезпечення, встановлених на цю дату для відповідних категорій військовослужбовців.
За офіційними даними Міністерства оборони України рівень грошового забезпечення українського військовика нажаль сьогодні є таким, що не забезпечує конкурентоспроможності військової служби на ринку праці. З упорядкуванням грошового забезпечення у 2008 році Міноборони сподівалося на подальше підвищення грошового забезпечення військовослужбовців шляхом збільшення розмірів окладів за військовими званнями з одночасним підвищенням посадових окладів. Зокрема, Уряд зобов'язався усунути диспропорцію між грошовим забезпеченням військовослужбовців і заробітною платою державних службовців Збройних Сил та передбачити виділення відповідних коштів у держбюджеті. У 2008 році Міністерство оборони запропонувало підвищити посадові оклади військовослужбовців на 55%. А на виконання Указу Президента України від 04.03.2008 р. № 196 "Про невідкладні заходи щодо забезпечення розвитку Збройних Сил України" Міністерство оборони спільно з Міністерством праці та соціальної політики опрацьовувало питання підвищення розмірів окладів за військовими званнями у 8-10 разів. Проте, у жодному з цих напрямків не вдалося досягти позитивного результату, оскільки в умовах світової фінансової кризи вказаний проект рішення залишився нереалізованим, і його виконання відкладено на невизначений термін. Крім того, як засвідчує досвід останніх років, сучасне нормативно-правове забезпечення соціального захисту військовослужбовців є надто громіздким, складним, непрозорим, залежним від політичних подій та посадових осіб. Це пов'язано з низкою причин, які носять як об'єктивний, так і суб'єктивний характер. Значні труднощі у справі соціального захисту військовослужбовців обумовлені особливостями економічного розвитку країни в період суспільних трансформацій, труднощами політичного структуру ванн я українського політикуму.
Ми розуміємо, що соціальні стандарти повинні відповідати потребам гідного життя людини та гарантуватися державою для кожного громадянина незалежно від його зайнятості чи місця проживання. Тому, на цей час керівництвом держави вирішується завдання щодо реформування системи пенсійного забезпечення в Україні. Зокрема, пропонується ліквідація спеціальних пенсій та уніфікація принципів нарахування трудових пенсій.
З цією метою передбачається розробка проекту єдиного пенсійного закону, яким встановлюватимуться єдині правила призначення та перерахунку пенсій. На думку Уряду України, прийняття зазначеного законопроекту надасть можливість вирішити питання щодо ліквідації диспропорцій в розмірах пенсій різних категорій пенсіонерів.
Народні депутати України - члени Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони поділяють Вашу стурбованість недостатнім рівнем пенсійного забезпечення військових пенсіонерів і вважають, що змістом державної соціальної політики у Збройних Силах України повинна стати докорінна зміна системи соціального захисту військовослужбовців, спрямована на безумовну реалізацію гарантованих Конституцією та законами України прав людини у цій сфері. Здійснення державою захисту соціальних прав військовослужбовців об'єктивно сприятиме підвищенню авторитету нашої влади в Україні та за її межами.
З повагою Перший заступник Голови Комітету
С. Р. ГРИНЕВЕЦЬКИИ

 
< Попередня   Наступна >

 

 
 
© 2005-2018, Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
www.usva.org.ua
pressusva@ukr.net
При любом использовании материалов сайта гиперссылка на usva.org.ua обязательна.
Редакция usva.org.ua может не разделять точку зрения авторов статей
и ответственности за содержание републицируемых материалов не несет.