" /> Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) - Росія відмовляється від танків? Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
 
 
 
    
 
Головна
Новини
Про організацію
Голова УСВА
Публікації
Електронні книги УСВА
Акції
Документи
Нормативні документи
Ветеранські закони
Фотогалерея
Зв`язок
Музей
Реабілітація
Питайте-відповідаємо
Локальні війни
Анонси
Книга вдячності
Організації УСВА
Сайти ветеранів
Фестивалі
Майбутнє України
 


Погода
Погода!


41191969 Відвідувачів
Укрінформ
Президент України Офіційне інтернет-представництво
Боевое Братство
Міністерство оборони
Орденские планки – ветеранам
Урядовий портал
Росія відмовляється від танків? Надрукувати Надіслати електронною поштою
Російські та міжнародні військові експерти, вивчаючи структуру запланованих витрат на оборону РФ, виявили цікаву деталь: якщо проаналізувати программу закупівлі озброєння для збройних сил РФ, то можна дійти висновку, що російська армія фактично відмовляється від бронетанкових військ.
Щоправда, російський уряд обіцяє своїм військовим масове переозброєння з надходженням до військ сучасних високотехнологічних зразків озброєння та військової техніки. Зокрема, минулого тижня міністр фінансів РФ Олексій Кудрін на зустрічі з прем'єр-міністром Володимиром Путіним повідомив, що у 2011 році на потреби національної оборони і безпеки буде виділено майже 2 трлн рублів, що становитиме 19% від всього російського бюджету на цей рік, причому істотна частина коштів піде на нові зразки ОВТ. Проте, за твердженням російських експертів, у першу чергу розвиватимуться засоби авіації та протиповітряної оборони, а також флот. Танків же закуповуватиметься менше 10 штук на рік.
Тут варто пригадати, що у випадку з Росією йдеться про країну-правоприємницю колишнього СРСР, танковими армадами якого західні політики лякали європейців ще 20 років тому. До початку 80-х років минулого століття в Радянській Армії було близько 68 тисяч танків - значно більше, ніж в арміях решти країн світу, разом узятих. Минулого року в Росії нараховувалося менше 20 тисяч цих машин - проте все одно, за сьогоднішніми мірками, це величезна кількість. Щоправда, російські військові мають на озброєнні переважно застарілі машини типу Т-72 і Т-80 у різних модифікаціях. Та і найновіший російський танк Т-90 - це не більше, ніж подальша модернізація відомого Т-72.
До того ж російське військове керівництво вже заявляло, що Збройним силам РФ не потрібна нинішня кількість танків. Зокрема, не так давно головком сухопутних військ генерал-полковник Олександр Постніков заявив, що є рішення кардинально скоротити число цих машин у бойовому складі військ до 2 тисяч. А з нинішніми тенденціями, на думку військових експертів, у результаті число танків у Росії знизиться до 2020 року до 1 000 одиниць. Причому без нових надходжень це будуть в основному застарілі зразки, мало придатні для застосування в умовах сучасних операцій.
З одного боку, в західному світі давно говорять про відмову від танків. Ці бойові машини, як вважають, наприклад, американські військові, сьогодні не відіграють тієї ролі на полі бою, що надавалася їм ще 15-20 років тому. Тоді як основне завдання нинішніх збройних сил - участь у локальних конфліктах - вимагає оперативності в перекиданні та розгортанні військ. Перекидання ж танків потребує чимало часу і є досить затратним.
З іншого боку, як зазначають фахівці, Росія - не США. РФ не готується, та і не має досвіду й ресурсів проводити військові операції на значному віддаленні від своїх кордонів. У той же час, грузинсько-російський конфлікт 2008 року засвідчив, наскільки важливою для російських угруповань військ є наявність бронетехніки. Та й чимало країн - наприклад, Ізраїль, Індія, близькосхідні країни - зараз активно розробляють або закуповують сучасні танки для своїх армій.
Щоправда, у випадку з танками для російської армії є ще один суттєвий момент. Річ у тому, що, за твержденням військових експертів, у Росії по суті немає заміни старим машинам - принаймні, на сьогодні. Та й з перспективними розробками не все зрозуміло. Як відомо, їх на сьогодні у російських танкобудівників дві - танк "Чорний орел" (славнозвісний "об'єкт 640"), про який так багато говорила російська преса останніми роками, та "об'єкт 195", тобто танк T-95. Між тим, ще півтора року тому, в травні 2009-го, представник військово-наукового комітету бронетанкового озброєння та автомобільної техніки Головного автобронетанкового управління Міноборони Росії полковник Володимир Войтов у прямому ефірі радіостанції "Эхо Москвы" заявив, що такого танка, як "Чорний орел" у природі не існує. "Є в Інтернеті фотографії 20-річної давності якоїсь машини. Це всього лише макет бойової машини майбутнього, - сказав тоді полковник. Ця заява змусила глибоко розчаруватися в "потужності російської зброї" навіть викінчених оптимістів, враховуючи велич і грандіозність створеного за останній десяток років "бронетанкового міфу" під назвою "Чорний орел".
Що стосується танка T-95 конструкторського бюро УКБТМ (Нижній Тагіл), то про нього говорять і пишуть останніми роками багато, але ніхто офіційно цю машину досі не презентував.
Таким чином, вочевидь, росіянам все ж таки доведеться сильно скоротити свої танкові війська до мінімуму, який ще вчора здавався нереальним. Чи замінять ці машини нові сучасні зразки озброєнь - велике питання. Але факт у тому, що бронетанкова потужність колись найбільш "танкової" держави світу відходить у минуле.
Дмитро ТИМЧУК
"Народна армія"

 
< Попередня   Наступна >

 

 
 
© 2005-2018, Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
www.usva.org.ua
pressusva@ukr.net
При любом использовании материалов сайта гиперссылка на usva.org.ua обязательна.
Редакция usva.org.ua может не разделять точку зрения авторов статей
и ответственности за содержание републицируемых материалов не несет.