" /> Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) - Перемовини з владою, як наслідок проведеної акції Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
 
 
 
    
 
Головна
Новини
Про організацію
Голова УСВА
Публікації
Електронні книги УСВА
Акції
Документи
Нормативні документи
Ветеранські закони
Фотогалерея
Зв`язок
Музей
Реабілітація
Питайте-відповідаємо
Локальні війни
Анонси
Книга вдячності
Організації УСВА
Сайти ветеранів
Фестивалі
Майбутнє України
 


Погода
Погода!


41035529 Відвідувачів
Боевое Братство
Президент України Офіційне інтернет-представництво
Урядовий портал
Укрінформ
Орденские планки – ветеранам
Міністерство оборони
Перемовини з владою, як наслідок проведеної акції Надрукувати Надіслати електронною поштою
ImageПротестна акція, проведена 10 листопада біля стін владних структур активістами Київської міської Спілки ветеранів Афганістану та ВГО «Ніхто крім нас», стала реальним стимулом для обговорення ветеранських проблем на рівні влади і громадських структур. При громадській Раді Держкомветеранів була оперативно створено робоча група, яку очолили Сергій Червонописький, голова УСВА і Ігор Лушніков, заступник міністра праці та соціальної політики.
Вже на протязі тижня відбуваються засідання робочої групи, пройшла зустріч з Головою Верховної Ради В. Литвином. В досить напруженій переговорній атмосфері вимальовуються контури вимог, на які чинна влада повинна зреагувати відповідними рішеннями, включаючи законодавчі.
Наводимо тексти протоколів засідань робочої групи та офіційної довідки Мінпраці щодо стану забезпечення пільг, законодавчо наданих ветеранам війни.
Прес- служба УСВА.

ПРОТОКОЛ № 1
засідання робочої групи при Громадській раді Державного комітету України  у справах ветеранів 
15 листопада 2010 р.                                                                                                         м. Київ

               Співголови: Червонописький С.В.
                                      Лушніков І.М.
Присутні: Представники Міністерства праці та соціального захисту України Матвійчук В.М, Устименко С.М.;
члени робочої групи: Гончаренко М.М., Афіндуліді С.І., Шипова А.В., Слинявчук Ю.П., Івженко І.П., Міхнюк О.І., Українчук О.В, Іванов С.В., та 5 представників громадських ветеранських організацій.
    Головуючий на засіданні Червонописький С.В.   
    Секретар   засідання   -  Гончаренко М.М.                
ПОРЯДОК ДЕННИЙ:
1.    Розгляд Звернення учасників акції 10 листопада 2010 року,  проведеної активістами Всеукраїнської  громадської організації «Ніхто крім нас» та громадської організації «Київська міська Спілка ветеранів Афганістану».

ВИСТУПИЛИ:
Червонописький С.В., -  запропонував  знайти спільний вихід з ситуації, яка склалася після проведення акції 10 листопада 2010 року щодо   вирішення вимог,  поставлених у зверненні  учасників акції від імені усіх ветеранів війни, на яких поширюється дія Закону України « Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».
Афіндуліді С.І. запропонував здійснювати щорічну разову допомогу ветеранам війни у повному обсязі згідно Закону України « Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» ( 3551-12).
Матвійчук В.М. виступив категорично проти  підвищення   щорічних разових  допомог  ветеранам війни у повному обсязі.
Слинявчук  Ю.П. запропонував  щорічну разову допомогу ветеранам війни всіх категорій збільшити  в 2 рази.
ПОСТАНОВИЛИ:
Вимагати від Уряду України збільшити щорічну разову допомогу ветеранам війни всіх категорій в 2 рази від запропонованої  Постановою Кабінету Міністрів України від 7 квітня 2010 року № 299 для  ветеранів Великої Вітчизняної війни на 2011 бюджетний рік, з подальшим виконання в повному обсязі вимог Закону України « Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» (3551-12)  та заборонити Уряду України і Верховній Раді України проводити розмежування ветеранів війни на ветеранів ВВВ та інших ветеранів (Законом України  № 3551-12  визначені всі категорії, на  які поширюється дія цього Закону). 
Івженко І.П. запропонував знайти компромісний підхід у вирішенні поставлених вимог учасниками акції разом з Міністерством праці та соціальної політики України. Враховуючи можливості Державного бюджету на 2011 рік та надані інформаційні дані Мінпраці  України,  запропонував збільшити пенсії  інвалідів війни в 10 разів.
Матвійчук В.М. виступив категорично проти  підвищення   пенсій інвалідам  війни у 10 разів.
Міхнюк О.І. запропонував збільшити пенсії інвалідам війни усіх категорій в 2 рази.
ПОСТАНОВИЛИ:  Враховуючи можливості Державного бюджету України та реальні вимоги учасників акції, вимагати  підвищення  основної пенсії інвалідів війни І, ІІ та ІІІ груп в 2 рази.
Шипова А.В. запропонувала врахувати позицію сімей загиблих в Афганістані і  установити  100% прожиткового мінімуму доплати до пенсії сім»ям загиблих ( на даний час доплата складає 129 грн., що становить 25 % прожиткового мінімуму).
 
Гончаренко М.М. запропонував робочій групі включити наступні  питання на зустріч з Головою Верховної Ради України  В.М. Литвином:
1. Внести відповідні зміни до діючих законодавчих актів України стосовно ветеранів війни, які викладені на стор. 2 Протоколу № 1 Робочої групи.
2. Ухвалити цільову державну програму забезпечення ветеранів війни житлом  на 2011-2016 роки і передбаченням  коштів на виконання даної програми в Державному бюджеті на 2011 рік, але не менше ніж  320 млн. грн.
3. Визнати інвалідами війни учасників бойових дій, які внаслідок поранення, контузії, захворювання стали інвалідами загального захворювання.
4. Відмінити вже діючі експерименти у Волинській, Київській областях та місті Києві з надання пільг ветеранам війни у грошовій формі. Категорично заборонити проведення такого роду сумнівних експериментів у подальшому.
Пропонуємо внести зміни та доповнення до Податкового кодексу України, зареєстрованого у Верховній Раді України за № 7101-1, який прийнято в першому читанні:
1. В Законі України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» від 22.10.1993 р. № 3551- ХІ та у проекті Податкового кодексу України виключити норми, якими запроваджено поділ ветеранів та інвалідів війни на тих, хто брав участь у Великій Вітчизняній війні та війні з Японією (ветеранів другої світової війни) та інших ветеранів і інвалідів війни.
2.    При розгляді проекту Податкового кодексу України у другому читанні обов’язково врахувати пільги, передбачені Законом України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» від 22.10.1993 р.
 № 3551- ХІ, в тому числі:
-    у розділі IV «Податок на доходи фізичних осіб» надати пільги по сплаті цього податку з усіх видів у повному обсязі;
-    у розділі IV «Податок на доходи фізичних осіб» передбачити надання податкової соціальної пільги (або відшкодування) на лікування (в тому числі санаторно-курортне) та придбання ліків для учасників бойових дій та інвалідів війни в повному обсязі вартості такого лікування та ліків, без обмежень та умов, незалежно від того, хто здійснював оплату (сам ветеран, або його родичі), оскільки безкоштовного лікування і безкоштовних ліків в нашій країні отримати не можливо;
-    в розділі ХІІ «Місцеві податки та збори» звільнити від сплати податку на нерухомість учасників бойових дій та інвалідів війни на один об’єкт житлової нерухомості, незалежно від місця реєстрації платника і площі будівлі;
-    у зв’язку зі скасуванням щорічної сплати транспортного податку і внесенням цього податку в ціну бензину, звільнити від сплати збору за першу реєстрацію транспортного засобу на одного учасника, або інваліда війни при реєстрації на його ім’я одного автомобіля, тим самим хоч частково компенсувати втрати пільг по транспортному податку ветеранам війни;
-    звільнити інвалідів війни І, ІІ та ІІІ груп від сплати податку на додану вартість  та акцизних зборів при ввезенні із за кордону одного автомобіля для власних потреб, за умови заборони відсудження даного транспортного засобу на митній території, протягом п’яти років;
-    розділ ІХ «Державне мито» п.10.1.8 викласти у такій редакції:
«Ветерани війни, або особи, на яких поширюється  дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».

ПІДПИСИ:
  Головуючий на засіданні
                                       Червонописький С.В.   

  Секретар   засідання           
                                    Гончаренко М.М.  

У вівторок під головуванням Голови Верховної Ради України Володимира Литвина відбулася нарада за участю урядовців та представників громадських організацій воїнів-афганців, присвячена розгляду питань соціального захисту учасників бойових дій в Афганістані.
Як повідомлялося раніше, 10 листопада Голова Верховної Ради України зустрівся з представниками громадських організацій воїнів-афганців, які зібралися у стін українського парламенту з вимогами до Президента, уряду та парламенту України відновити соціальні пільги для ветеранів війни.За підсумками спілкування з маніфестантами та з ініціативи керівника українського парламенту було досягнуто домовленості провести переговори щодо усього комплексу вимог учасників бойових дій за участю представників Кабінету Міністрів у Верховній Раді України на нинішньому тижні.
Представники громадських організацій воїнів-афганців оприлюднили свої пропозиції щодо покращання ситуації у сфері соціального забезпечення учасників бойових дій, серед яких, зокрема, внесення відповідних змін до чинного законодавства, прийняття цільової державної програми забезпечення цієї категорії населення житлом на 2011-2016 рр., а також пропозиції до проекту Податкового кодексу у частині пільгового оподаткування.
Представники Кабінету Міністрів України запросили представників громадських організацій воїнів-афганців взяти активну участь у роботі робочої групи, до складу якої увійшли представники Міністерства фінансів, Міністерства праці та соціальної політики, Міністерства оборони і Державного комітету України у справах ветеранів.
Заступник Міністра оборони України Борис Андресюк поінформував, що зараз у Збройних Силах України проходять військову службу та працюють 1,5 тисячі ветеранів-афганців. За його словами, на медичному та санаторно-курортному забезпеченні в лікувально-профілактичних закладах Міністерства оборони перебувають близько 395 тисяч ветеранів військової служби та ветеранів війни.
Під час обговорення Міністр фінансів України Федір Ярошенко запевнив, що уряд виконав зобов´язання щодо підвищення соціальних стандартів і докладе максимум зусиль до збереження високих темпів зростання добробуту населення, у тому числі, воїнів-інтернаціоналістів. За його словами, сьогодні на соціальні потреби цієї категорії населення спрямовано 5,4 млрд. грн.
Міністр праці та соціальної політики Василь Надрага зазначив, що члени робочої групи проаналізують стан виконання чинного законодавства у частині забезпечення соціальних потреб учасників бойових дій і можливості Державного бюджету у цій сфері.
Підбиваючи підсумки обговорення, В.Литвин запропонував учасникам переговорів узгодити позиції і знайти спільне рішення нагальних проблем, враховуючи необхідність зберегти систему соціального захисту. «Пропозиції робочої групи отримають практичне втілення», - наголосив він. При цьому Голова Верховної Ради наголосив на необхідності виконання чинного законодавства у цій сфері.
В.Литвин також сказав, що має намір обговорити з представниками парламентського Комітету з питань податкової та митної політики пропозиції громадських організацій воїнів-афганців щодо проекту Податкового кодексу.



ПРОТОКОЛ № 2
засідання робочої групи при Громадській раді Державного комітету України  у справах ветеранів  
17 листопада 2010 р.                                                                                                         м. Київ


    Співголови: Червонописький С.В.
                          Лушніков І.М.
Присутні: Представники Міністерства праці та соціального захисту України: заступник Міністра  Матвійчук В.М та директор департаменту Міністерства Устименко С.М.
Заступник Міністра фінансів України Рибак С.О.
Члени робочої групи:  Афіндуліді С.І., Шипова А.В., Слинявчук Ю.П., Івженко І.П., Міхнюк О.І., Українчук О.В, Іванов С.В.
Керівники Державного комітету України у справах ветеранів: Плосконос І.М., Цицюрський М.М., Ситник В.С., Савлов І.Ю.
 Представник Організації інвалідів Великої Вітчизняної війни, Збройних Сил та учасників бойових дій Семішан О.І.
Представники громадських ветеранських організацій: Дерев’янко А.В., Ковальов О.І., Сердюк В.О.

    Головуючий на засіданні  Червонописький С.В.    
    Секретар   засідання   -  Міхнюк О.І.            
ПОРЯДОК ДЕННИЙ:
Розгляд  питань Протоколу № 1 від 15.11.2010 року засідання робочої групи при Громадській раді Державного комітету України  у справах ветеранів.

Головуючий на засіданні Червонописький С.В. запропонував розглянути питання, згідно протоколу № 1.

Виступили: Матвійчук В.М. зробив уточнення щодо порядку обрахування підвищення одноразових виплат до 5 травня, згідно Постанови КМУ від 07.04.2010 р. № 299, обгрунтувавши неможливість виплатити кошти відповідно до закону відсутністю фінансування на поточний рік.
Рибак С.О. запропонував  провести підвищення виплат членам сімей загиблих на 50%.
Члени робочої групи знову наполягли на проведенні розрахунків на 2010 бюджетний рік згідно Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»,  виходячи з вимоги не проводити розмежування ветеранів на ветеранів Великої Вітчизняної війни та інших ветеранів. Тільки на такій умові необхідно провести бюджетні розрахунки на 2010 рік, збільшивши не менше ніж у 2 рази, виходячи з  сум для ветеранів Великої Вітчизняної війни відповідно до Постанови КМУ від 07.04.2010 р. № 299  з подальшим виконанням закону в наступному бюджетному році в повному обсягу.
ПОСТАНОВИЛИ:   провести розрахунки, згідно  Постанови КМУ від 07.04.2010 р. № 299  виходячи з сум для ветеранів Великої Вітчизняної війни, ветеранам війни всіх категорій, включаючи сім’ї загиблих, збільшивши не менше, ніж в  два рази,  з подальшим виконанням закону в повному обсягу.

Виступили:  Міхнюк О.І. запропонував підвищити пенсії інвалідам війни усіх категорій у два рази, враховуючи обіцянки усіх політичних партій перед виборами про підвищення соціальних стандартів для інвалідів. Підвищення розміру пенсій для інвалідів війни у 2 рази зрівняє пенсії інвалідів війни з пенсіями держслужбовців.
Матвійчук В.М. дав розрахунок середніх пенсій по категоріям інвалідів та чисельність інвалідів серед ветеранів війни:
І   група - 2062 грн.,  (50420 чол.)
ІІ  група - 2184 грн., (89535 чол.)
ІІІ група - 1939 грн., (38216 чол.)
Рибак С.О. запропонував збільшення пенсій тільки для непрацюючих інвалідів.
ПОСТАНОВИЛИ: Виплати пенсій інвалідам війни І,ІІ та ІІІ груп збільшити у два рази.

Виступили: Шипова А.В. запропонувала врахувати позицію сімей загиблих в Афганістані і  встановити  доплати 100% прожиткового мінімуму  до пенсій членам сімей загиблих.
ПОСТАНОВИЛИ: Підтримати запропоновану пропозицію.

Виступили: Червонописький С.В. запропонував внести зміни до Закону України № 3552-ХІІ від 22.10.1993 р. «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»
 
Ст.10 Особи, на яких поширюється чинність цього Закону
 
Чинність цього Закону поширюється на:
 
3) дружин (чоловіків), які не одружилися вдруге, батьків,неповнолітніх дітей померлих учасників бойових дій, партизанів, підпільників, військовослужбовців та учасників війни, які проходили службу у військових підрозділах, частинах, штабах і установах, що входили до складу діючої армії в період Великої Вітчизняної війни 1941-1945 років та війни 1938, 1939, 1945 років з імперіалістичною Японією, нагороджених за бойові дії державними нагородами та орденами і медалями колишнього Союзу РСР (крім ювілейних).
 Виключити слова «…нагороджених за бойові дії державними нагородами та орденами і медалями колишнього Союзу РСР (крім ювілейних)».
 
ПОСТАНОВИЛИ: Підтримати запропоновану пропозицію, та звернутися до Міністерства праці та соціальної політики України щодо розробки законопроекту з даного питання.

Виступили:
Червонописький С.В. запропонував прийняти цільову державну програму забезпечення ветеранів війни житлом  на 2011-2016 роки і передбачити виділення коштів на виконання даної програми в Державному бюджеті України на 2011 рік, але не менше ніж  320 млн. грн. На даний час в чергах на одержання житла перебуває 12169 учасників бойових дій.
Слинявчук Ю.П. висловився за виділення коштів цільовим призначенням на будівництво житла для учасників бойових дій.
Афіндуліді С.І. запропонував при завершенні будівництва проводити прозорий розподіл житла серед учасників бойових дій, поклавши контроль за розподілом житла на Державний комітет України у справах ветеранів, з попереднім узгодженням списків черговиків з громадськими організаціями ветеранів. Інформацію про забезпечення житлом учасників бойових дій розміщувати на сайті Держкомветеранів.
ПОСТАНОВИЛИ: Звернутися до Кабінету міністрів України щодо розробки та прийняття Програми забезпечення ветеранів війни житлом на 2011-2016 роки з передбаченням  коштів на виконання даної програми в Державному бюджеті України на 2011 рік в сумі 320 млн. грн., а також передбачити в державному бюджеті України на 2011 рік кошти на одержання позики на купівлю квартир, на будівництво, реконструкцію або капітальний ремонт жилих будинків і подвірних будівель, приєднання їх до інженерних мереж, комунікацій. Позики на будівництво або придбання дачних будинків і благоустрій садових ділянок з погашенням її протягом 10 років починаючи з п'ятого року після закінчення будівництва.

Виступили: Міхнюк О.І.  вніс пропозицію про визнання інвалідами війни учасників бойових дій, які внаслідок поранення, контузії, захворювання стали інвалідами загального захворювання.
ПОСТАНОВИЛИ: Підтримати дану пропозицію та звернутися до Міністерства праці та соціальної політики України щодо розробки законопроекту з даного питання.

Виступили: Червонописький С.В. висловився з приводу відміни вже діючих експериментів у Волинській, Київській областях та місті Києві з надання пільг ветеранам війни у грошовій формі
ПОСТАНОВИЛИ: Відмовитися від проведення даних експериментіві.
В разі подальших спроб заміни пільг на грошову форму здійснювати перехід тільки після широкого обговорення у громадських ветеранських організаціях і погодження умов переходу з самими носіями пільг та надання їм права вибору отримання пільг чи грошової компенсації.

Виступили: Афіндуліді С.І. надав інформацію про його роботу в комісії КМУ по розробці проекту Податкового  кодексу України та внесення і врахування змін, запропонованих робочою групою при Громадській раді Державного комітету України  у справах ветеранів до даного законопроекту.
Він зазначив, що у зв’язку  зі скасуванням щорічної сплати транспортного податку і внесенням цього податку в вартість бензину, ветерани війни втрачають пільгу, передбачену Законом України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту». Запропонував Кабінету міністрів України внести в проект Податкового  кодексу України положення про звільнення від сплати збору за першу реєстрацію транспортного засобу на одного учасника, або інваліда війни при реєстрації на його ім’я одного автомобіля, тим самим хоч частково компенсувати втрати пільг по транспортному податку ветеранам війни.
ПОСТАНОВИЛИ: Підтримати дану пропозицію.
Заступник Міністра фінансів України Рибак С.О. з питань, поставлених на засіданні робочої групи, заперечень не надав.
   Погоджено:
          Заступник
Міністра фінансів України                                     
Рибак С.О.
ПІДПИСИ:
  Головуючий на засіданні                                       
Червонописький С.В.    

Заступник Міністра праці та
соціальної політики України                                 
Матвійчук В.М.

  Секретар   засідання                                               
Міхнюк О.І.



ІНФОРМАЦІЙНА ДОВІДКА
СТАНУ ВИКОНАННЯ ЧИННИХ ЗАКОНОДАВЧИХ АКТІВ УКРАЇНИ ЩОДО НАДАННЯ ПІЛЬГ ВЕТЕРАНАМ АФГАНСЬКОЇ ВІЙНИ (інвалідам війни, учасникам бойових дій) ТА ЧЛЕНМ СІМЕЙ ЗАГИБЛИХ (ПОМЕРЛИХ)
1. Законодавчі акти, якими регулюються питання щодо надання пільг:
-    Закони України „Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту", "Про пенсійне забезпечення", „Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", "Про соціальні послуги", „Про пенсії за особливі заслуги перед Україною", „Про поліпшення матеріального становища учасників бойових дій та інвалідів війни", „Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та інвалідам";
-    постанова Кабінету Міністрів України від 07.04.10 № 299 „Про розміри разової грошової допомоги, що виплачується у 2010 році відповідно до Законів України „Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" та „Про жертви нацистських переслідувань";
-    постанова Кабінету Міністрів України від 01.08.96 № 879 „Про встановлення норм користування житлово-комунальними послугами громадянами, які мають право на пільги щодо їх оплати";
-    постанова Кабінету Міністрів України від 19.07.06 № 999 „Про затвердження Порядку забезпечення інвалідів автомобілями";
-    постанова Кабінету Міністрів України від 29.11.06 № 1652 „ Про затвердження Порядку забезпечення окремих категорій населення технічними та іншими засобами реабілітації і формування відповідного державного замовлення, переліку таких засобів";
-    постанова Кабінету Міністрів України від 17.06.04 № 785 „Про затвердження Порядку виплати грошової компенсації вартості санаторно-курортного лікування деяким категоріям громадян";
-    постанова Кабінету Міністрів України від 05.09.96 № 1071 „Про порядок закупівлі лікарських засобів закладами та установами охорони здоров'я, що фінансуються з бюджету";
-    постанова Кабінету Міністрів України від 17.08.98 № 1303 „Про впорядкування безоплатного та пільгового відпуску лікарських засобів за рецептами лікарів у разі амбулаторного лікування окремих груп населення та за певними категоріями захворювань".
2. Перелік основних пільг, які надаються у повному обсязі:
-    плата за користування житлово-комунальними послугами в межах норм, передбачених чинним законодавством (згідно з Законом України „Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" для інвалідів війни - 100% знижка, для учасників бойових дій - 75% знижка, членам сімей загиблих (померлих) - 50% знижка);
-    знижка вартості палива, в тому числі рідкого, в межах норм (згідно з Законом України „Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" для інвалідів війни - 100% знижка, для учасників бойових дій — 75% знижка, членам сімей загиблих (померлих) -50% знижка);
-    безплатний проїзд у міському та приміському транспорті;
пільги на абонементну плату за користування квартирним телефоном(згідно з Законом України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» 50% від затверджених тарифів) ;
-    користування при виході на пенсію (незалежно від часу виходу на пенсію) чи зміні місяця роботи поліклініками та госпіталями, до яких вони були прикріплені за попереднім місцем роботи;
-    першочергове обслуговування в лікувально-профілактичних закладах, аптеках та першочергова госпіталізація (для учасників бойових дій, членів сімей загиблих (померлих);
-    позачергове обслуговування амбулаторно-поліклінічними закладами, а також позачергова госпіталізація (для інвалідів війни);
- право на щорічне медичне обстеження і диспансеризацію із залученням необхідних спеціалістів (для інвалідів війни);
- виплата допомоги по тимчасовій непрацездатності в розмірі 100 процентів середньої заробітної плати незалежно від стажу роботи (для учасників бойових дій);
виплата допомоги по тимчасовій непрацездатності працюючим інвалідам війни в розмірі 100 % середньої заробітної плати незалежно від стажу роботи;
- використання чергової щорічної відпустки у зручний для них час, а також одержання додаткової відпустки без збереження заробітної плати строком до двох тижнів на рік;
- переважне право на залишення на роботі при скороченні чисельності чи штату працівників у зв'язку із змінами в організації виробництва і праці та на працевлаштування у разі ліквідації підприємства, установи, організації;
- виплата працюючим інвалідам допомоги по тимчасовій непрацездатності до 4 місяців підряд або до 5 місяців протягом календарного року;
- першочергове право на вступ до житлово-будівельних (житлових) кооперативів, кооперативів по будівництву та експлуатації колективних гаражів, стоянок для транспортних засобів та їх технічне обслуговування, до садівницьких товариств, на придбання матеріалів для індивідуального будівництва і садових будинків;
- учасникам бойових дій на території інших держав надається право на позаконкурсний вступ до вищих навчальних закладів та переважне право на вступ до професійно-технічних навчальних закладів і на курси для одержання відповідних професій;
- безплатний проїзд залізничним, водним, повітряним або міжміським автомобільним транспортом (згідно з Законом України „Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" для інвалідів війни - один раз на два роки, для учасників бойових дій, членів сімей загиблих (померлих) - один раз на два роки);
- позачергове влаштування до закладів соціального захисту населення, а також обслуговування службами соціального захисту населення вдома;
- учасникам бойових дій пенсії або щомісячне довічне грошове утримання чи державна соціальна допомога, що виплачується замість пенсії, підвищуються в розмірі 25 процентів прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. Інвалідам війни пенсії або щомісячне довічне грошове утримання чи державна соціальна допомога, що виплачується замість пенсії, підвищуються: інвалідам І групи - у розмірі 50 процентів прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, II групи - 40 процентів прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, III групи - 30 процентів прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.
На виконання Закону України "Про пенсії за особливі заслуги перед Україною" значній частині ветеранів війни, праця та служба яких відзначена державними нагородами, встановлено пенсії за особливі заслуги у розмірі від 25% до 40% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність;
3.    Перелік основних пільг, які надаються у межах можливостей, як і для інших категорій пільговиків з числа ветеранів війни:
-    безплатне одержання ліків, лікарських засобів, імунобіологічних препаратів та виробів медичного призначення за рецептами лікарів;
-    першочергове - для учасників бойових дій, позачергове для інвалідів війни безплатне зубопротезування ( за винятком протезування з дорогоцінних матеріалів), для інвалідів війни - безплатне забезпечення іншими протезами і протезно-ортопедичними виробами;
-    щорічне медичне обстеження і диспансеризація із залученням необхідних спеціалістів;
-    позачерговий безплатний капітальний ремонт власних жилих будинків і квартир та першочерговий ремонт жилих будинків і квартир (згідно з Законом України „Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" для інвалідів війни);
-    звільнення від орендної плати за нежилі приміщення, що орендуються . інвалідами війни під гаражі для спеціальних засобів пересування (автомобілів, мотоколясок, вело колясок тощо) та безплатне надання для цих засобів гаражів-стоянок незалежно від їх форм власності.
-    звільнення від сплати прибуткового податку з усіх одержуваних ними доходів, податку з власників транспортних засобів (не більше одного транспортного засобу), земельного податку (учасники бойових дій з числа інвалідів).
-    звільнення від сплати податків, зборів і мита всіх видів та земельного податку (інваліди війни).
4.    Перелік основних пільг, які надаються у межах можливостей бюджету:
-    виплата щорічної разової грошової допомоги до 5 травня;
-    безоплатне забезпечення санаторно-курортним лікуванням або одержання компенсації вартості самостійного санаторно-курортного лікування;
-    безоплатне позачергове забезпечення санаторно-курортним лікуванням з компенсацією вартості проїзду до санаторно-курортного закладу і назад або одержання замість путівки грошової компенсації (інваліди війни);
позачергове безоплатне забезпечення автомобілем (за наявності медичних показань для забезпечення автомобілем) на термін експлуатації до десяти років (з наступною заміною на новий), виплата компенсації на бензин (пальне), ремонт, технічне обслуговування автомобілів або на транспортне обслуговування в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.
Інваліди війни з числа осіб, які брали безпосередню участь у бойових діях під час Великої Вітчизняної війни та війни з Японією, за наявності медичних показань для забезпечення автомобілем, безоплатно забезпечуються автомобілем першочергово із числа позачерговиків у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України;
-    забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації (інваліди війни);
-    позачергове забезпечення житлом осіб, які потребують поліпшення житлових умов, у тому числі за рахунок жилої площі, що передається міністерствами, іншими центральними органами державної виконавчої влади, підприємствами та організаціями у розпорядження місцевих Рад та державних адміністрацій. Особи, зазначені в цій статті, забезпечуються жилою площею протягом двох років з дня взяття на квартирний облік, а інваліди І групи з числа учасників бойових дій на території інших країн (інваліди війни),
-    учасники бойових дій, які дістали поранення, контузію або каліцтво під час участі в бойових діях чи при виконанні обов'язків військової служби, забезпечуються жилою площею, у тому числі за рахунок жилої площі, що передається міністерствами, іншими центральними органами державної виконавчої влади, підприємствами та організаціями у розпорядження місцевих Рад та державних адміністрацій, - протягом двох років з дня взяття на квартирний облік.
5.    Пільги, які не надаються:
-    одержання позики на будівництво, реконструкцію або капітальний ремонт жилих будинків і подвірних будівель, приєднання їх до інженерних мереж, комунікацій, а також позики на будівництво або придбання дачних будинків і благоустрій садових ділянок з погашенням її протягом 10 років починаючи з п'ятого року після закінчення будівництва (учасники бойових дій та інваліди війни).
6.    Видатки, необхідні для врахування пропозицій ветеранів Афганської війни 2011 році:
Для врахування пропозицій ветеранів Афганської війни, висловлених під час зустрічі активістів українських громадських організацій воїнів-афганців з Головою Верховної Ради України В. Литвином, у Державному бюджеті України на 2011 рік необхідно врахувати видатки у таких сумах:
-    на виплату щорічної разової грошової допомоги до 5 травня у розмірах, визначених чинним законодавством, ветеранам війни в Афганістані в сумі 746,6 млн. грн., що на 690,3 млн. грн. більше проти 2010 року.
Виплата зазначеної одноразової допомоги відповідно до чинного законодавства потребуватиме її виплату і учасникам Великої Вітчизняної війни та ветеранам війни на території інших держав.
Видатки для виплати допомоги у розмірах, визначених чинним законодавством, зазначеним ветеранам війни складуть у 2011 році 5786,6 млн. грн., що на 5245,4 млн. грн. більше проти 2010 року.
Таким чином, загальна сума додаткових видатків у 2011 році складатиме 5935,7 млн. гривень;
- на виплату пенсій інвалідам війни в Афганістані, збільшених у 10 разів, в сумі 2816,6 млн. грн., що на 2520,1 млн. грн. більше проти 2010 року.
Виплата пенсії з підвищенням у 10 разів потребуватиме її підвищення також інвалідам Великої Вітчизняної війни та інвалідам війни на території інших держав.
Видатки для виплати таких пенсій зазначеним інвалідам війни складуть у 2011 році 40136,8 млн. грн., що на 35754,3 млн. грн. більше проти 2010 року;
-    на виплату додаткової пенсії членам сімей загиблих в Афганській війні у розмірі 100 відсотків прожиткового мінімуму в сумі 40 млн. грн., що більше проти 2010 року на 15,4 млн. гривень.
Виплата зазначеної пенсії з підвищенням потребуватиме її підвищення також членам сімей загиблих у Великій Вітчизняній війні та воєн на території інших держав.
Видатки для виплати таких пенсій зазначеним категоріям сімей складуть у 2011 році 1228,1 млн. грн., що на 31,1 млн. грн. більше проти 2010 року.
Загальна сума додаткових видатків за пропозиціями ветеранів Афганської війни лише по зазначених соціальних виплатах складе у 2011 році 44, 7 млрд. гривень.



РОЗРАХУНОК

ВИДАТКІВ ДЛЯ ВИПЛАТИ ОДНОРАЗОВОЇ ДОПОМОГИ ВЕТЕРАНАМ ВІЙНИ

ДО 5 ТРАВНЯ 2010 РОКУ

№ п/п

Зміст

Інваліди

Учасники бойових дій

Герої

Члени сімей

Учасники війни

Учасники війни за контрактом

Разом

І група

ІІ група

ІІІ

група

загиблих

померлих

1

Учасники Великої Вітчизняної Війни

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1.1

Чисельність

34837

56694

26602

144150

80

56579

327758

1498135

 

2144835

1.2

Розмір допомоги

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

по Закону

7090

5672

4963

3545

7090

2836

2127

2127

 

 

 

по постанові Уряду

1000

900

800

630

1000

320

320

120

 

 

1.3

Сума видатків (млн.грн.)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

по Закону

247,0

321,6

132,0

511,0

0,6

160,5

697,1

3186,5

 

5256,3

 

по постанові Уряду

35,2

51,5

21,5

91,7

0,1

18,3

105,9

181,6

 

505,8

 

додаткові видатки

211,8

270,0

110,5

419,3

0,5

142,2

591,2

3005,0

 

4750,5

2

Учасники війни в Афганістані

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2.1.

Чисельність

4686

4881

6422

131000

4

1800

617

 

500

145910

2.2.

Розмір допомоги

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

по Закону

7090

5672

4963

3545

7090

2836

2127

 

2127

 

2.3

по постанові Уряду

600

480

420

380

600

200

200

 

80

 

 

Сума видатків (млн.грн.)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

по Закону

4,9

27,7

31,9

464,4

0,0

5,1

1.3

 

1.1

536,3

 

по постанові Уряду

0,4

2,3

2,7

49,8

0,0

0,4

0,1

 

0,0

55,8

 

додаткові видатки

4,5

25,3

29,2

414,6

0,0

4,7

1,2

 

1,0

480,6

3

Учасники війни на території інших держав

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3.1

Чисельність

18417

27874

8174

17459

0

1721

617

 

634

74896

3.2

Розмір допомоги

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

по Закону

7090

5672

4963

3545

7090

2836

2127

 

2127

 

 

по постанові Уряду

600

480

420

380

600

200

200

 

80

 

3.3

Сума видатків (млн.грн.)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

по Закону

130,6

158,1

40,6

61,9

0,0

4,9

1,3

 

1,3

398,7

 

і по постанові Уряду

11,1

13,4

3,4

6,6

0,0

0,3

0,1

 

0,1

35,0

 

різниця

119,5

144,7

37,1

55,3

0,0

4,5

1,2

 

1.3

363,7

4

Всього видатків

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

по Закону

382,4

507,4

204,5

1037,3

0,6

170,4

699,8

3186,5

2,4

6191,3

 

по постанові Уряду

46,6

67,3

27,6

148,1

0,1

19,0

106,2

181,6

0,1

596,6

 

додаткові видатки

335,8

440,1

176,8

889,2

0,5

151,5

593,6

3005,0

2,3

5594,7

 
< Попередня   Наступна >

 

 
 
© 2005-2018, Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
www.usva.org.ua
pressusva@ukr.net
При любом использовании материалов сайта гиперссылка на usva.org.ua обязательна.
Редакция usva.org.ua может не разделять точку зрения авторов статей
и ответственности за содержание републицируемых материалов не несет.