" /> Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) - Відкриття пам’ятника Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
 
 
 
    
 
Головна
Новини
Про організацію
Голова УСВА
Публікації
Електронні книги УСВА
Акції
Документи
Нормативні документи
Ветеранські закони
Фотогалерея
Зв`язок
Музей
Реабілітація
Питайте-відповідаємо
Локальні війни
Анонси
Книга вдячності
Організації УСВА
Сайти ветеранів
Фестивалі
Майбутнє України
 


Погода
Погода!


41087572 Відвідувачів
Боевое Братство
Орденские планки – ветеранам
Урядовий портал
Міністерство оборони
Укрінформ
Президент України Офіційне інтернет-представництво
Відкриття пам’ятника Надрукувати Надіслати електронною поштою
ImageВоинам-интернационалистам
Тем, кто пожертвовал собою.
Тем, кто последовал за ними.
Мёртвым и живым.

Ці сповнені величі й трагізму слова навічно викарбувано на кам‘яних сторінках книги пам’яті - на пам’ятному знаку, присвяченому воїнам-інтернаціоналістам, які виконали свій солдатський обов’язок і пішли за обрій життя, - усіх їх названо поіменно. Поряд - хронологія збройних конфліктів, в яких брали участь, склавши присягу на вірність Вітчизні, її сини. В центрі - фрагмент найжорстокішої і найкровопролитнішої з воєн, стоп-кадр, який ранить і досі болючими спогадами серця тих, хто пройшов Афган.
Минулої суботи відбулося урочисте відкриття цього пам’ятного знака. Палав “Вічний вогонь” пам’яті по полеглих у Великій Вітчизняній війні. В почесній варті завмерли старшокласники - вихованці військово-патріотичного клубу “Майбутній воїн”. І лунали пісні, народжені в горах Афганістану.

- Внуки наші не повинні стати жертвами війни, але зберегти пам'ять про тих, хто перейшов через її полум'я - святий обов'язок, - відкриваючи багатолюдний мітинг з таким закликом до його учасників звернулася ведуча Тетяна Сєрова.
Тремтів від хвилювання, від хвилі болісних спогадів голос голови міської організації воїнів-інтернаціоналістів Олександра Назарука, коли він називав імена однополчан, котрі загинули в бою:
- Ми дали обіцянку, що гідно вшануємо їхню пам'ять. І дотримали свого слова, спорудили, об'єднавши зусилля всієї громади, цей символ вічної шани.
- Історики по-різному оцінюють події тих років. Але доблесть наших воїнів, котрі самовіддано жертвували життям, виконуючи наказ Вітчизни, залишиться неспростовною істиною, - продовжив його думку міський голова Олександр Карасевич. І вручив грамоти за активну життєву позицію ініціаторам та учасникам створення пам'ятника Юрію Добровольському, Галині Ващенко, Івану Борсяку, Олександру Назаруку.
- Цей пам'ятний знак - символ покаяння перед батьками, котрі втратили дітей, символ пам'яті про події в гарячих точках планети; символ доблесті і честі наших юнаків, котрі показали себе гідними наступниками бойової слави своїх батьків і дідів. Честь і слава вам за це, і вічна пам'ять тим, кого вже немає поряд з нами! - говорив голова районної ради Микола Крупін, дякуючи воїнам-інтернаціоналістам, депутатам, всій громаді за таку велику благородну справу.
- Це дійсно історична мить: ми віддаємо данину шани тим, хто пройшов через випробування війною, і пам'яті по тих, хто не повернувся з бою. Ніхто не забутий, ніщо не забуто! - продовжив голова міської організації Партії регіонів, депутат обласної ради Леонід Волосковець.
І ця мить настала: право відкрити пам'ятний знак надано міському голові Олександру Карасевичу, голові районної ради Миколі Крупіну, керівникам міської та районної організацій воїнів-інтерна¬ціоналістів Олександру Назаруку, Костянтину Мєшкову, вдові загиблого воїна Ользі Медвєдєвій.
Сонячні зайчики з навдивовижу ясного неба ковзнули по чорних гранітних гранях і відбилися у зрадливих сльозах, що мимоволі навернулися на очі колишніх солдатів, які знають про війну не з кінофільмів, їхніх матерів, дружин. Як зазначив голова Херсонської  обласної організації Української Спілки ветеранів Афганістану Володимир Столяр, це вже 23 пам'ятник інтернаціоналістам на Херсонщині, і висловив глибоку повагу до тих, хто вклав працю й душу у його створення. На знак подяки вручив медаль «За громадянську мужність» його творцям - приватному підприємцю Андрію Марочкіну, художнику Віталію Федченку, архітектору Ігорю Даниленку і тим, хто надав допомогу у здійсненні цього величного задуму: міському голові Олександру Карасевичу, голові районної ради Миколі Крупіну, головному редактору газети «Каховська зоря» Володимиру Менисенку, генеральному директору ДПДГ «Асканійське» Вірі Найдьоновій, протоієрею Свято-Покровського храму Миколі Бойку. Почесними грамотами і подяками відзначені за вагому спонсорську допомогу голова райдержадміністрації Володимир Сторчак, заступник директора компанії «Чумак» Олександр Таранішин, робітники компанії Михайло Андюкаєв, Олександр Рош, Роман Мішура, Сергій Голуб, художник Віталій Чалий. Будівельні роботи виконав підприємець Петро Швалкунас, встановленням пам'ятника займалися Юрій Марущенко і Дмитро Голодрига.
Понад 40 підприємців і фермерів взяли на себе частку турбот і витрат, в їхньому числі – Юрій Кифорук, Андрій Баклашкін, В'ячеслав Марченко, Юрій Тимченко, Олександр Зюзь, Володимир Чиркін, Наталя Білоброва, Тимур Мустафаєв, Володимир Темрієнко, Борис Фортунатов, Олександр Щербина, Ігор Оркуш, Іван Горішній, Геннадій Дейнеко, Віталій Могила, Микола Стукан, Сергій Голуб, Василь Вдовиченко. Особливу вдячність висловлено за оперативну безвідмовну технічну підтримку колективу ЗАТ «ДСУ-12», його керівнику Володимиру Календарю та першому заступнику міського голови Івану Календарю. Їх усіх відзначено Почесними грамотами та подяками Української Спілки ветеранів Афганістану.
ImageЩедрим внеском в благородну справу стала сама участь воїнів-інтернаціоналістів та членів їх сімей у будівельних роботах, які з ентузіазмом виконували Леонід Назарук, Василь Вдовиченко, Олександр Знаменський, Сергій Бєляєв, Леонід Ващенко, Олег Москаленко, Петро Нелєпа, Володимир Ремез, Григорій Прусаєв.
Учасниками цієї знаменної події були гості з Херсона начолі з головою ХОО УСВА В. П. Столяром, Великолепетиського району  Дніпропетровської області, стверджуючи не на словах, а на ділі заклик до єднання, взаємодопомоги, бойового братерства, виплеканих у полум’ї війни.
Сердечним теплом оточили воїни-інтернаціоналісти і вся громада осиротілих батьків і матерів загиблих афганців – Анатолія Михайлюка, Марію Кусайко, Ніну Гатило: їм вручено цінні подарунки від компанії «Чумак» і воїнів-«афганців»  зі словами синівської любові: «Ми – ваші діти. І разом з вами в душі несемо вже 30 років цей біль». Шкода, що не дочекалася цього величного дня Ганна Дишловенко: два тижні тому її провели в останню путь.
«Нет больше любви той, как если кто положит душу за друзей своих», - повторив єпископ Новокаховський і Генічеський Іоасаф слова, написані на кам'яних скрижалях. Він побажав усім здоров'я й благоденства, ніколи більше не знати жахіть війни і далі шанувати доблесть воїнів. За православним звичаєм здійснив освячення пам'ятника.
..Гучно пролунали в такт серцям удари метронома і військовий  салют. І лягли до пам'ятника воїнам вінки і букети живих квітів: першими поклали їх батьки загиблих воїнів Ніна Гатило і Анатолій Михайлюк.
І знову над алеєю Слави зазвучала пісня: її дарували каховчанам вокально-інструментальний гурт «Восток» з Новомосковська і голова Великолепетиської організації воїнів-інтернаціоналістів Захар Костров. Поряд розгорнулася польова кухня (за допомоги заступника директора ДПДГ «Асканійське» Віктора Найдьонова, приватного підприємця Андрія Пенізова та райвідділу МНС, який очолює Ігор Берещенко), де традиційними фронтовими 100 грамами пом'янули воїнів, в честь яких відкрито  пам'ятник.
Олександр НАЗАРУК,
голова Каховської  РО УСВА.

 
< Попередня   Наступна >

 

 
 
© 2005-2018, Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
www.usva.org.ua
pressusva@ukr.net
При любом использовании материалов сайта гиперссылка на usva.org.ua обязательна.
Редакция usva.org.ua может не разделять точку зрения авторов статей
и ответственности за содержание републицируемых материалов не несет.