" /> Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) - «ТЕРНОПІЛЬ» – ПЕРШИЙ СЕРЕД НАЙКРАЩИХ Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
 
 
 
    
 
Головна
Новини
Про організацію
Голова УСВА
Публікації
Електронні книги УСВА
Акції
Документи
Нормативні документи
Ветеранські закони
Фотогалерея
Зв`язок
Музей
Реабілітація
Питайте-відповідаємо
Локальні війни
Анонси
Книга вдячності
Організації УСВА
Сайти ветеранів
Фестивалі
Майбутнє України
 


Погода
Погода!


41180389 Відвідувачів
Президент України Офіційне інтернет-представництво
Міністерство оборони
Боевое Братство
Урядовий портал
Укрінформ
Орденские планки – ветеранам
«ТЕРНОПІЛЬ» – ПЕРШИЙ СЕРЕД НАЙКРАЩИХ Надрукувати Надіслати електронною поштою
ImageЦього року екіпаж українського корвета вже вп’яте бере участь в антитерористичній операції НАТО «Активні зусилля»
У 2010 році до числа екіпажів, які представляли Збройні Сили України за кордоном, потрапили корабель управління «Славутич» та морський тральщик «Черкаси», які брали участь відповідно у весняній та літній активаціях Чорноморської групи військово-морського співробітництва «BLACKSEAFOR–2010», і корвет «Тернопіль» — учасник антитерористичних операцій «Активні зусилля». Останньому, до речі, не звикати, адже з часу його прийняття у стрій бойових одиниць ВМС корабель щороку діє «пліч-о-пліч» з силами Північноатлантичного альянсу.
Не став винятком для «тернопільчан» і 2010-й. Сьомого листопада, після проходження докового ремонту, «Тернопіль» вирушив до берегів Греції. Але до відправки екіпаж протягом року склав низку важливих іспитів, щоб засвідчити свою готовність. І першим кроком на цьому шляху став вихід у море для підготовки, а пізніше складання курсового завдання «К-2» напередодні святкування Дня Перемоги.
Курс на Одесу!
Теплого весняного вечора, коли більшість громадян України спокійно відпочивали, на борту корвета «Тернопіль» пролунала навчальна тривога. Особовий склад, який задіюється при загрозі атаки диверсантів, зрозумів: «Цей сигнал — для нас!». Забувши про втому та бажання відпочити, матроси почали чітко виконувати завдання. Одні отримували зброю, інші перевіряли, чи не проник хто на борт корабля. Кожний їхній рух знаходився під пильним наглядом помічника командира корабля з бойового управління капітан-лейтенанта Олега Григор’єва та командира мінно-торпедної частини старшого лейтенанта Олексія Подопригори. Вони принагідно опитували матросів про заходи безпеки при поводженні зі зброєю, склад та характеристики РГД-5 — гранати, яку морським солдатам доведеться застосовувати. «І як це їм вдається, — подумав я, — ніч на дворі, ще не встигли відхекатись, а, лише на мить замислившись, відповідають на складні питання. Мабуть, недарма «Тернопіль» було названо кращим кораблем ВМС ЗС України у 2009 році…»
А вже за лічені години лунає наступна команда: «Контролерам, спостерігачам, групам запису при проведенні практичних артилерійських стрільб прибути на ГКП».
— Ось так, в постійній бойовій готовності, — каже сусід по каюті старшина гідроакустичної команди старший мічман Василь Тимощук. — А завтра — стрільби.
…Спозарання потужне «залізне серце» «Тернополя» почало ритмічно відстукувати поршнями, раз у раз нарощуючи оберти. Якщо вчора екіпаж тренувався за ввідними, то сьогодні усі попереджені — будуть стрільби. Одна за одною лунають команди «Приготуватись!», опитуються спостерігачі.
— Ні кроку від інструкцій, — каже капітан 3-го рангу Григорій Бреєв. — Потрібно виключити можливість будь-яких непередбачених ситуацій: зброя несподіванок не любить.
До уявної цілі — чотири кілометри, «Тернопіль» рухається на швидкості не менше десяти вузлів, і все потрібно врахувати, аби снаряд влучив в ціль. Сильний поривчастий вітер вносить свої корективи, проте навідник, схоже, не хвилюється — все під контролем. Є досвід та впевненість. Лунають перші постріли. Відразу чути схвальні жарти команди: «Був би там корабель — в ілюмінатор влучили б…». Міняють завдання та координати цілі, і знову постріл з максимальною вірогідністю влучення. Ще кілька ввідних лише підтверджують майстерність флотських спеціалістів.
— Програму стрільб виконано, беремо курс на Одесу, — промовив командир корвета Григорій Бреєв. Достойно представивши Військово-Морські Сили ЗС України на святкуванні Дня Великої Перемоги, корвет «Тернопіль» вийшов на чорноморські простори для здачі курсового завдання «К-2».
 
«К-2» перевіряє практикою
Ще й не розвиднилося, а «тернопільчани» вже трудились в поті чола. Напружений ранок віщував для них ще бурхливіший день.
— Велика кількість запланованих до відпрацювання питань вимагає від екіпажу неабиякої зібраності та послідовності. І хоча кожний крок наших моряків «виміряний до сантиметра» під час підготовки, хвилювання все ж може внести свої корективи, — каже помічник командира корабля капітан-лейтенант Сергій Макєєв.
Пролунала перша навчальна тривога: «Увага екіпажу! По лівому борту розірвалася бомба, вжити необхідних заходів з боротьби за живучість корабля, розгорнути медичний пункт для надання необхідної допомоги!».
Низка телефонних наказів та доповідей миттєво пролунали на борту корабля. І вже за якихось п’ять хвилин відповідь: «Пробоїну закрито, відкачку води проведено…».
— Оце так оперативність! Оце так згуртованість! — лунає з головного командного містка.
Пізніше екіпажу довелось і «пожежу» гасити, і відновлювати боєздатність корабля після «застосування ядерної та хімічної зброї». За лічені секунди палубу корвета «окупували» радіометристи з «химерними» приладами, схожі на космонавтів пожежники заганяли «у глухий кут» небезпечну стихію — вогонь. Та кульмінацією цього дня стали інші події. Пізно вночі, коли густий туман оповив «Тернопіль», група диверсантів намагалася проникнути на борт корвета, проте влучним пострілом гранатомета ворожий катер було «потоплено».
— Ось такий «фініш» очікує на кожного, хто посягне на «Тернопіль», — жартує помічник командира корабля капітан-лейтенант Олег Григор’єв.
І справді, завдяки відмінній командній грі вирішення будь-якої проблеми цим хлопцям до снаги.
Виконавши курсове завдання «К–2», протичовновий корвет «Тернопіль» довів свою спроможність виконувати завдання за призначенням. А рівно за місяць на нього чекало чергове випробування — «Сі бриз–2010».
 
«Сі бриз–2010»: пліч-о-пліч у складі багатонаціональних з’єднань
За планом навчань, кораблі були розподілені на декілька груп, серед яких дві — головні ударні групи. Перша — це американський фрегат «Тейлор», турецький фрегат «Явуз» та український корвет «Тернопіль». Друга ж група мала у своєму складі український ракетний корвет «Придніпров’я», турецькі катери «Калкан» та «Кіліч» і катери морської охорони «Одеса» та «Поділля». Кожна група під час виходів у море працювала над досягненням максимальної взаємосумісності.
Головним завданням, яке виконував «Тернопіль» зі своїми партнерами, було тактичне маневрування. Зокрема, кораблі йшли у кільватерному строю, паралельним курсом, поперемінно міняли своє місце, збільшували та зменшували швидкість ходу. Слід додати, що, окрім завдань у складі ударної групи, екіпажі кораблів відпрацювали й елементи власного корабельного бойового навчання.
На корветі «Тернопіль» протягом декількох виходів моряки вчилися всьому. Так, екіпаж неодноразово змінював стан бойової готовності під час ходу, вахтові офіцери тренувалися переводити керування корабля на запасне та аварійне, а також проводити зближення на задану дистанцію в найкоротший термін. Звичайно, були відпрацьовані й елементи боротьби за живучість корабля та керування пошкодженим кораблем під час ведення бойових дій. Також у ході морських маневрів екіпаж відпрацював навчання з всебічної оборони, супроводжував повітряні цілі та завдавав вогневого удару по умовному надводному кораблю противника.
Втім, головним корабельним бойовим завданням в контексті «Сі бриз–2010» стало навчання з перехоплення підозрілого судна. Роль порушника дісталася турецькому катеру «Кіліч», який на певний час перевтілився в судно з контейнерами на борту. Українські військові моряки опитали екіпаж судна, визначили рівень його підозрілості та передали ці дані катерам морської охорони.
Успішно пройшовши післядокові випробування, «Тернопіль» відправився в уже доволі звичний, та не менш важкий похід у Середземне море, щоб там долучитись до групи кораблів Альянсу. Це вже п’ятий похід «Тернополя» в Середземне море з метою участі в антитерористичній операції НАТО «Активні зусилля». Завдання попередніх походів виконані на «відмінно», і це оцінка не тільки українського командування, але і партнерів.
Провести корабель в далекий похід на причал прибули: командувач ВМС ЗС України адмірал Віктор Максимов, члени військової ради флоту, ветерани національних ВМС, представники судноремонтної промисловості, члени сімей військових моряків.
До речі, як заявив начальник штабу — перший заступник командувача ВМС ЗС України контр-адмірал Юрій Ільїн, особливістю підготовки корабля «Тернопіль» до цього походу є те, що Військово-Морські Сили ЗС України не мали жодних проблем з фінансуванням всіх заходів підготовки, відновлення технічної готовності корабля, здійснення контрольних виходів в море для перевірки матеріальної частини.
— Цього року ми відчули увагу вищого керівництва держави, Збройних Сил в плані фінансування підготовки цього заходу. Корабель буде виконувати завдання з участі в антипіратських операціях спільно з кораблями країн НАТО. З 13 листопада починається перше патрулювання, а всього протягом 45-добового походу патрулювання буде здійснюватися чотири рази у двох районах Середземного моря. Також під час переходу в центральній частині Чорного моря «Тернопіль» виконає завдання операції «Чорноморська гармонія», — зауважив контр-адмірал Юрій Ільїн.
Дванадцятого листопада корвет «Тернопіль» перейшов в оперативне підпорядкування Об’єднаних Збройних Сил НАТО. І ще один нюанс. Контр-адмірал Юрій Ільїн, відповідаючи на питання журналістів про те, чи готується український флот приєднатися до виконання завдань операції «Атланта» в Аденській затоці, зокрема зазначив, що вже до середини 2011 року Військово-Морські Сили ЗС України будуть готові до участі в цій операції.
Отже, корвет «Тернопіль» вкотре покинув територіальні води України. Як прийме наших моряків доволі неспокійне у цю осінню пору Середземне море? Цього не знає ніхто, однак з впевненістю можна сказати: вони зроблять усе можливе, щоб повернутись до рідних берегів переможцями.
Андрій ПСУЙ
«Флот України», спеціально для «Війська України»

 
< Попередня   Наступна >

 

 
 
© 2005-2018, Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
www.usva.org.ua
pressusva@ukr.net
При любом использовании материалов сайта гиперссылка на usva.org.ua обязательна.
Редакция usva.org.ua может не разделять точку зрения авторов статей
и ответственности за содержание републицируемых материалов не несет.